Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Elment Kaszat, a gibbon

Kaszat helyére aranyarcú gibbonok érkeztek a Szegedi Vadasparkba. A négyéves nőstényt és a tízesztendős hímet már a közönség is láthatja az Ázsia házban.
A szegedi állatkert látogatóinak nagy kedvence volt Kaszat, a fehérarcú gibbon. A hímnek azonban a közelmúltban el kellett költöznie a normandiai Trégomeur állatkertjébe, mert hosszú távon sem mutatkozott esély arra, hogy a fajmegmentési program keretében párt találjanak neki - mondta Veprik Róbert igazgató. A Szegedi Vadaspark azonban nem maradt gibbonok nélkül, és ráadásul egy pár érkezett: egy négyéves nőstény a franciaországi Besanconból és egy tízesztendős hím az angliai Monkeyworldből. Az igazgató szavai szerint mindketten viszonylag nyugodtan viselkedtek már megérkezésük után is, bár látszott, hogy megviselte őket a költözés.

Az új lakó.
Az új lakó.

Rendkívül értelmes és érzékeny állatokról van szó, így a kezdeti honvágy teljesen érthető. Azonban élénken érdeklődtek egymás iránt a szobáikat elválasztó ajtón keresztül, ami biztató jel, így a gondozók már két nap után összeereszthették őket.

Kaszat - mindenki kedvence volt
Kaszat - mindenki kedvence volt

Láthatóan szimpatikusnak találták egymást, sőt néhány nap elteltével már játszottak, és össze is ölelkeztek - amolyan gibbon módra. Veprik Róbert reméli, hogy az aranyarcú gibbonok ugyanolyan nagy kedvencekké válnak, mint Kaszat, sőt két-három év múlva, amikor a nőstény ivaréretté válik, végre Szegeden is örvendhetnek gibbonkölyök születésének. Az aranyarcú gibbonok Dél-Kelet-Ázsia alacsonyabban fekvő trópusi esőerdőiben élnek. Számuk az élőhelyek fogyatkozása mellett a vadászat miatt is csökken, annak ellenére, hogy már sok helyen védettek. A levelekkel, gyümölcsökkel, virágokkal és néha rovarokkal táplálkozó főemlősök nappal aktívak. A talajra nagyon ritkán merészkednek le, ilyenkor két lábon közlekednek, de csak rövid távolságon. Éjszakánként a fákon ülve alszanak. Monogámok, egy hím egy nősténnyel alapít családot. Kölyküket két-három évig gondozzák, és csak ezután születik új utód. A fiatal egyedek hat-hét éves korukig a családdal maradnak.

Olvasóink írták

 • 10. Horton 2009. október 11. 11:46
  „Nagyon sajnálom Kaszatot....:(
  Mi is imádtuk őt....
  Milyen ideges volt, ha egy férfi egy nőt, vagy egy gyereket ölelgetett, puszilgatott....
  Valamiért féltékeny volt a gyerekekre és a nőkre.....olyankor mindig húzogatta a száját és vicsorított....”
 • 9. hiúz3 2009. október 10. 00:19
  „Nagyon megszerettük Kaszatot, bár minket is megijesztett egyszer-kétszer. De ha nem néztünk a szemébe, akkor kíváncsian odaült mellénk az üvag túloldalára. Hajnalban gyakran hallottuk a énekét.
  Hiányozni fogsz pajti!”
 • 8. pocokkaa 2009. október 09. 23:28
  „Én is azt hittem, hogy elpusztult szegény. ez az a kedves, aki nekicsapódott az üvegnek és a frászt hozta rá az emberre? :)”
 • 7. Ebgondolat 2009. október 09. 20:21
  „moderálva”
 • 6. CID 2009. október 09. 19:59
  „Persze a címválasztás eléggé délmagyarosra sikeredett. Már azt hittem, elpusztult szegényke.”
 • 5. CID 2009. október 09. 19:57
  „<moderálva> Ne itt politizálj légyszíves.”
 • 4. CID 2009. október 09. 19:56
  „A kis .... engem is megijesztett egyszer, nem kicsit , nagyon :)”
 • 3. tobaccoroad 2009. október 09. 19:27
  „moderálva”
 • 2. pontpontpont 2009. október 09. 19:15
  „Egyszer véletlenül kölcsönösen megijesztettük egymást a cikkben említett majommal (hirtelen láttuk meg egymást az üvegen keresztül). Azóta mindig felismert és hangos üvöltéssel adta tudtomra, hogy nem különösebben szeret. :) Most már nem lesz olyan a vadasparki séta, mint eddig...”
 • 1. Ebgondolat 2009. október 09. 16:19
  „Kaszat személyében egy pótolhatatlan személyiség távozott a vadasparkból!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálkútfúró gépet avattak Kisteleken

Egymilliárd forintos beruházással – melynek a felét uniós támogatásból nyerte –, az… Tovább olvasom