Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Élményért horgásznak: fotó után újra úszhat a fogás

Szeged - Nyugat-Európában és Angliában már népszerű az a szemlélet, hogy kifogni a halat sokkal nagyobb élmény, mint megenni. Így van ezzel két szegedi ifjúsági horgász, Konczos Bence és Halász Botond is, akik elsősorban a Holt-Maroson pecáznak.
A vízparton barátkozott össze két újszegedi fiú, a 13 éves Konczos Bence és a 12 éves Halász Botond. Mindketten az úgynevezett Fogd meg és engedd vissza! szemlélet követői: ez annyit jelent, hogy a kifogott halakat nem viszik haza megsütni, hanem rövid idő – a fotók és videók elkészülése után – óvatosan visszaeresztik természetes élőhelyükre a horogra akadt egyedeket.

– Hároméves koromtól horgászom, az édesapám tanított meg rá. Az eddigi legnagyobb fogásom az olaszországi Pó folyónál egy 18 kilogrammos harcsa volt – meséli Konczos Bence, aki csak kifogni szereti a halakat, megenni nem. Halász Botond pedig nemrég kezdett újra pecázni, egy hónapja foglalkozik ezzel intenzívebben. Neki egy 8-9 kilós ponty az eddigi csúcsa. Azt mondja, éjszaka jobb horgászni, mint nappal, mert olyankor csend van, és „nem ugráltatják a kutyát a vízbe". Mindkét gyerek a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület (HOHE) tagja, és a Holt-Maros a törzshelyük.

Fiúk a nagy fogással
Fiúk a nagy fogással

A szürke harcsa és a busa kivétel

A fiatalok bojlis módszerrel horgásznak, és tigrismogyorót használnak csaliként, ez a sikerük egyik titka a hagyományos módszerekkel szemben – tudjuk meg Halász Lászlótól. A halőrzési csoportvezető szerint vannak olyan halak, amelyek kivételt képeznek, nem érdemes őket visszaengedni, mert károsak a víz élővilágára. A szürke harcsa rengeteg fehér halat eszik meg, a busák pedig olyan másodrendű táplálékokat szűrnek ki a vízből, amelyek fontosak lennének az ivadékok növekedéséhez.  

– Az angliai és nyugat-európai sporthorgászok már rájöttek, hogy megfogni a halat sokkal nagyobb élmény, mint megenni – magyarázza Halász László, Botond édesapja, a HOHE halőrzési csoportvezetője. – Büszkék vagyunk a gyerekekre, hogy ennyi idősen már alázattal tudnak bánni a halakkal. Felérték ésszel, hogy sokkal jobb, ha visszaengedik a vízbe, ahol tovább él, és legközelebb megint kifoghatják, mint ha hazavinnék.

Lakos Róbert tanítgatta a srácokat, nagy hatással volt rájuk. Az idősebb horgászok gyakran irigykednek a fiatalokra, amiért sikeresebbek. A „húshorgászok" sokat tanulhatnának ezektől a tizenévesektől – mondja Halász László. Hozzáfűzi, körülbelül a három kilogramm az a határ, amely alatt még gasztronómiai értéke van a halnak. Az ennél nagyobb tömegűeket érdemes visszaengedni, hogy további sportélményekhez juttathassák a horgászokat. A HOHE jelenleg több mint 2600 felnőtt tagot számlál, a 14–18 éves korosztályból 105 tagjuk, a 70 éven felüliek közül 196 tagjuk regisztrált.

Olvasóink írták

 • 10. mark.leony 2012. szeptember 03. 10:40
  „9. BaF: Tipikus olyan ember vagy, akinek fogalma sincs az egészről. Ennek ellenére mi és a hozzánk hasonlóan gondolkodók téged nem sajnálnak, hanem megvetnek és letojnak. Ez az egész egy generációs probléma, de hát az idő nekünk és a fiatalabbaknak kedvez. Hidd el, többen várják, hogy a hozzád hasonló felfogású darálósok minél hamarabb szögre akasszák a botzsákjukat! VÉGLEG!”
 • 9. BaF 2012. szeptember 03. 08:49
  „Ezzel egyáltalán nem értek egyet. A ,,sport"-horgászat álszent dolog. Én megfogom a halat és megeszem, ez a természet rendje. Halat ,,tréfából" kifogni nem érdem, hanem bűn. Akkor is, ha a világ más országaiban is van olyan, aki így szórakozik. Sajnálom ezeket a gyerekeket, valamit nagyon eltévesztettek a nevelőik.”
 • 8. öregvegyész 2012. szeptember 02. 20:51
  „Korábban már írtam,hogy lehetne virtulis horgászatot is játszani,de az valamiért nem tetszhetett.Most csak azt kérdem a halász mindent visszadobál? Továbbá a korábbi képen egy amurt mutattak be,amit mert nem őshonos hal ki kellene már írtani,mert zárt körülmények között nem sikerült tenyészteni”
 • 7. Esovaro 2012. szeptember 02. 11:42
  „"- Az angliai és nyugat-európai sporthorgászok már rájöttek, hogy megfogni a halat sokkal nagyobb élmény, mint megenni"

  Termeszetesen,mivel nyugaton nemigen eszik a pisztrang kivetelevel az edesvizi halat:-)) Pontyot meg fokepp nem az a magyarok szokasa leginkabb.Ez a boylizas az igazi hushorgaszat fuggetlenul attol visszaengedik e a halat vagy megeszik. Ebben semmi sporthorgaszat nincs.Sporthorgaszat a konnyuuszos versenyhorgaszat,pl egy rakos bottal usztatni a tiszan,vagy sima spiccbottal az fizikaialag is azert sport,a legyezohorgaszat,a kulonfele pergeto modszerek,ott is dolgozik a pecas,de a boylizasban semmi sport nincs ,agyonetettet helyekre csonakkal behordjak a felcsalizott horgot, aztan felrakjak ra az elektromos kapasjelzot es kozben a "sporthorgasz" szepen noveli a sorhasat a parton az arnyekban, aztan amikor egy szerencsetlen bohonc felakasztja magat a kampojara akkor kitekeri .

  Kulonben az se igaz,hogy a hal 3 kg felett nem jo ez fajtol fugg.”
 • 6. csöcskenőcs 2012. szeptember 02. 09:46
  „Énis csak azután nevezném sportnak miután sikerült mesterségesen leszimulálni a körülményeit, mint például az agyaggalamb lövészetnél vagy minél”
 • 5. fer981 2012. szeptember 02. 09:08
  „a szemlélet, a gyomor telítettségének függvénye:)”
 • 4. Lakos 2012. szeptember 01. 19:28
  „Sportnak nevezni egy állat kínzását, elég fura ízlésre vall.”
 • 3. Dr.Tonyk 2012. szeptember 01. 18:43
  „"A ,,húshorgászok" sokat tanulhatnának ezektől a tizenévesektől - mondja Halász László. "

  És milyen jó lenne az egyesületnek is, ha csak a pénzt kéne beszedni az engedélyért és halat nem kéne a vízbe tenni, mert "engedjük vissza őket".
  Mondjuk így se nagyon tesznek a vízbe halat. A hohe.hu -n fenn van egynéhány verseny eredménye. Ezekre, az egyesület vezetése helyében én nem lennék olyan büszke...”
 • 2. balihoho 2012. szeptember 01. 14:19
  „A szerencsétlen hal egyetlen bűne, hogy fiatal korában elkerülve a horgokat, nagyra tudott nőni. Azért szerencsétlen helyzete, mert ahányszor hibázik, és horogra akad, annyiszor szenved, és éri olykor pusztulásával járó, stressz. Ez a fotó trükkös! A Magyar Horgász már nem egyszer felhívta a figyelmet arra, hogy ne küldjenek olyan hal fotót, amelyen a hal a horgász kezében, úgynevezett kitartással látható.”
 • 1. Grabowsky 2012. szeptember 01. 12:14
  „""kifogni a halat sokkal nagyobb élmény, mint megenni"

  Na azért enni sem egy utolsó élmény...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hónapos zsidó kulturális fesztivál

Nyolcadik alkalommal rendezik meg augusztus 28-a és október 30-a között a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált. Tovább olvasom