Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Elnapolták a mérgezettpaprika-pert

Juhász Zsuzsanna bíró május 11-ére napolta el tegnap a tárgyalást abban az ügyben, amelyben a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját, Bartos Andrást és két társát folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettével és folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségével vádolják.
Juhász Zsuzsanna bíró május 11-ére napolta el tegnap a tárgyalást abban az ügyben, amelyben a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját, Bartos Andrást és két társát folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettével és folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségével vádolják. Hétfőn, az ügy második tárgyalási napján a tanúkat hallgatták meg a Szegedi Városi Bíróságon.

Sohár Pálné, az OÉTI főosztályvezetője szerint meg kellett volna ismételni annak a tételnek a vizsgálatát, amely a vevőtől, az osztrák Kotányi GmbH-tól a megengedettnél magasabb aflatoxinszennyezés miatti reklamációval érkezett vissza, és amelyben a labor határértékhez közeli szintet mért. Ezt a paprikát ugyanis még egyszer forgalomba hozták.

Sohár Pálné közölte: az aflatoxin génkárosító, rákkeltő anyag, a legkisebb mennyiségben is káros. Az unió kilogrammonként öt mikrogrammos határértéket állapított meg erre a gombák által termelt méregre. Magyar éghajlati viszonyok között a fűszerpaprikában az aflatoxin csak extrém körülmények között termelődik, így ha az hazai termékben is előfordul, akkor a jelenség importált fűszerpaprika jelenlétére utal – tette hozzá. Ugyanígy nyilatkozott Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, aki kijelentette, a cégnek el kellett volna égetnie a tételt. „Gazdasági érdekek az ember egészségét nem írhatják fölül" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csonka ismeretek az iskolák névadóiról

Játékos történelemórát tartottunk a szegedi Ságvári Endre gimnáziumban, a Zrínyi Ilona Általános… Tovább olvasom