Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Élnek-halnak Szegedért a nyugdíjasok

Szeged - Nem tipikus nyugdíjasklubot alapítottak a tarjániak egy éve: elsősorban mások rendezvényeit látogatják. Informálódnak, szomszédolnak, utána megbeszélik az élményeiket.
Még nincs egy éve, hogy hivatalosan megalakult Tarjánban a Víztorony Tér Nyugdíjas Egyesület nevű nyugdíjasklub. 10-15-en indultak, most 30-35-en is összejönnek havonta egyszer a Petőfitelepi Művelődési Házban. Akad köztük egykori gyári munkás, irodista, katonatiszt, pedagógus, jönnek friss nyugdíjasok és nyolcvan felettiek is.

– Nem tipikus nyugdíjasklub a miénk, mert mi elsősorban nem saját klubnapokat tartunk, hanem helyette szívesen eljárunk együtt mások rendezvényeire. Körbemegy a riadólánc, hogy a Közéleti Kávéházban, a Senior Centerben vagy a Szeged-napi programok között találni valami érdekeset. Kivonul a csapat, aztán megbeszéljük a látottakat-hallottakat – meséli a klubot vezető Szilágyi Jánosné Valika, aki 15 éve követte a lányát Nyíregyházáról Szegedre.

A tarjáni nyugdíjasok még melegben is élvezik a szalonnasütést. Fotó: DM/DV
A tarjáni nyugdíjasok még melegben is élvezik a szalonnasütést.

– A többség egyedül él, egymást szoktuk vigasztalni vagy éppen elkeseríteni. Sokszor úgy is informálódunk, hogy részt veszünk a Senior Center közös sétáin, ott barátkozunk, elhívnak valamilyen eseményre, és szomszédolunk. Megnéztünk a művelődési házban gobelinkiállítást is, sőt a mi nyugdíjasaink közül is beneveztek ketten. Szeretjük a diabéteszklub táplálkozással kapcsolatos előadásait, mert ha a betegség bennünket nem is érint, a helyes étkezésre figyelünk. Kenyeres Lajos önkormányzati képviselő is tagunk, támaszom a szervezésben. Újdonság idén, hogy a Senior Centertől kaptunk belépőket a Napfényfürdőbe, sokan igénybe is vették közülünk.

Sok a klubtagok között a „gyüttmönt", aki a gyerekei, unokái után költözött a városba messzi tájról. Télen így szerveztek a „víztoronytériek" töltöttkáposzta-kóstolást. Otthon megfőzték a saját szokásaiknak megfelelően, és megmutatták a többieknek. Valika szabolcsi káposztával rukkolt elő, amely kelkáposztával és füstölt nyúljával készül. Máskor a fánksütő tudományukat hasonlították össze, hiszen például pesti, zalaegerszegi, miskolci szépkorúak is vannak közöttük.

– Legutóbb 35 fokos hőségben álltunk neki szalonnát sütni; mi is tikkadoztunk a tűz körül, de nagyon élveztük. Valahogy egy gondolkodásúak vagyunk, aki éneklésre vagy vacsorára számít, az hamar lemorzsolódik, de különben megyünk minden történésre, mert élünk-halunk Szegedért. A politizáló klubtársakra meg finoman rászólunk, hogy ne itt – fűzi hozzá a klubvezető. – Tarján amúgy élhető városrész, a Pesten lakó fiam mindig mondja, nagyon tetszik neki, hogy nálam rigófüttyre ébredhet. A Budapesti körúton belüli részekre kellene több figyelem. Nem igaz, hogy öregszik ez a városrész, mert újra sok fiatal költözik be. A Hajlat utca környéken hiányolok egy nagyobbaknak való játszóteret, ahol lenne hely a gyerekeknek. Kimondottan örülök, ha gyerekzsivajt hallok.

Olvasóink írták

 • 5. igazságkereső 2012. augusztus 13. 09:37
  „#1. okoskata! Nézd meg a Magyar Értelmező Szótár idevágó részét és megkapod a választ, hogy igen!”
 • 4. qrumpli 2012. augusztus 12. 04:19
  „A fater a kárász "düllőre" járt beszélgetni.
  A megbékélt emberek mindig feltalálják magukat.”
 • 3. kontrapista 2012. augusztus 10. 15:02
  „A Közéleti Kávéház rendezvényeit főleg nyugdijasok látogatják, akik közül maguk is "kirukkolnak" egy-egy érdekes témával. Várjuk az előadásokra az víztorony-térieket !”
 • 2. macs 2012. augusztus 09. 12:41
  „Csak gratulálni tudok a társaságnak!”
 • 1. okoskata 2012. augusztus 09. 09:19
  „Csak én érzem úgy, hogy kissé morbid a cím ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a szőregi kerékpárút

Hétfőn kezdődött és október végére fejeződik be uniós támogatásból a Szőreget, Újszentivánt, Tiszaszigetet, Törökkanizsát összekötő kerékpárút építése. Tovább olvasom