Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Élő múlt - a szegedi Super 8 Cambridge-ben

Szeged - Harry Potter-helyszínek, polgármesteri sütis csevely, filmforgatás és fesztiválzsűrizés. A szegedi Super 8 mm fesztivál szervezői nemrég tértek haza Cambridge-ből, ahol a testvérvárosi vonal mellett a múlttal való kapcsolatunk foglalkoztatta őket. Interjú. VIDEÓVAL!
Londonban kezdtétek az angliai kiruccanást. Forgattatok, emlékmentettetek a fővárosban is?

Rózsa Péter: Az idő nem volt túl barátságos, de azért sikerült egy-egy röpke félórát elcsípni, amikor sütöttt a Nap, és akkor tudtunk filmet forgatni. Én a Cityben, a banknegyedben forgattam egy rövidet, majd előhívás után kiderül, jó lett-e.

Szokol Szilárd: Londoni életképeket vettem föl, londoni izgalmakat. Egyébként a super8mm.hu -n meg lehet majd nézni.

Blogotokban beszélgetésünk idejéig üres maradt a cambridge-i napokra tartogatott hely. Olyan sok minden történt, hogy nem volt időtök lejegyezni? Nagy volt a rohanás?

Rózsa Péter: Tulajdonképpen, ha nem is reggeltől estig, de azért egész nap filmvetítéseken kellett részt vennünk, már csak azért is, mert Sziszivel a zsűri tagjai is voltunk, így nem igazán volt ildomos késnünk. Bizony, néha nehéz volt végignézni több órányi intenzív, sokszínű és akár nagyon avantgárd filmtermést, de az biztos, hogy érdemes volt. Plusz a városnézés és egyebek lehetetlenné tették a folyamatos írásos tudósítást, de a fényképekkel, meg a saját biomemóriakártyánkkal sikerül felidézni a történteket.

A szegedi Super 8-asok: Rózsa Péter és Szokol Szilárd Londonban. Nem mi adtuk a pólót...
A szegedi Super 8-asok: Rózsa Péter és Szokol Szilárd Londonban.
És egy jó póló...

A cambridge-i polgármester asszony is fogadott titeket. Nagyobb a respektje Angliában az úgynevezett szubkultúráknak vagy tisztán a szegedi testvérvárosi kapcsolatnak tudható be a találkozás? Miről beszélgettetek?

Rózsa Péter: Is-is. Lényegében Angliában minden olyan eseménynek, ami a közösséget megmozgatja, valóban nagyobb respektje van. Az adott település vezetője nem kampányszerűen, hanem tényleg házigazdaként, mint a közösség vezetője, teljesen normális, hogy azokat a vendégeket, akik valamilyen eseményben részt vesznek, vendégül látja. Tiszteletünkre a polgármester asszony felvette a hivatalához kötődő arany nyakláncot is.

Egyedi hangulat egy 8 mm széles filmszalagon

A Super 8 kifejezés egy mozgókép megalkotására alkalmas, 1965-ben az Eastman Kodak által kifejlesztett technikát jelöl. Maga a filmszalag 8 mm széles, innen a név. Népszerűsége a 60-as évek végén, 70-es évek elején tetőzött, hiszen ekkor a Super 8-as jelentette A házimozit. Bár a mindennapi életet dokumentáló jelentősége a videó megjelenésével nagyot csökkent, egyedi hangulata miatt a mai napig népszerű klipek, reklámok, független filmek és nem utolsó sorban koncertek és egyéb zenei rendezvények vonatkozásában. A Super 8 magában foglalja a sokszor meglepő múltidézés és a folyamatos emlékgyártás lehetőségét egy régi, de figyelemre méltó berendezéssel. 

Szokol Szilárd: Nagy szeretettel fogadta az ajándékunkat, a szegedi Super 8-as pólót, és sokat beszélgettünk arról, hogy hogyan is került ő ebbe a pozícióba, hogyan megy ott egy választás.

Rózsa Péter: Ott valóban inkább a közösség vezetője a polgármester, és ők is érdeklődtek, hogy mi újság nálunk, mi újság a mi polgármesterünkkel, a városban. Érzehető volt a barátságos hozzállás, ami persze a testvérvárosi kapcsolatnak tudható be, így azért az átlagosnál kicsit érdeklődőbbek voltak, mi a helyzet itt, meg hogy hogy kerültünk oda, mivel foglalkozunk. Eddig is számtalan kapcsolat jött létre a két város között, és mi is önállóan egy erős kötődést próbálunk kiépíteni, ami szorosabbá fűzheti a két város viszonyát. Mi is és a cambride-i szervezők is úgy gondolják, hogy ez az együttműködés nem csak a fesztiváloknak, de a városoknak is jót fog tenni.

Ti nagyon sok felvétel őriztek a régi Szegedről. A régi Cambridge-ről is szót ejtettetek? 

Szokol Szilárd: Emlékmentésről is beszélgettünk, hiszen biztosan ott is sok régi felvétel kallódik Cambridge-ről, amit elő lehetne hozni.

Rózsa Péter: Igen, ez egy érdekes dolog, hogy Nyugat-Európában az emlékmetéssel nem is foglalkoznak, inkább a friss filmekre helyezik a hangsúlyt, ők inkább azzal ügyeskednek, hogy minél több filmest rávegyenek arra, hogy Super 8-as technikát alkalmazzanak. El is kerekedett a cambridge-iek szeme, amikor mi az emlékmentést említettük, mert erre nem is gondoltak. Fel is hívtuk a figyelmüket, hogy az előadásunkban régi szegedi képeket láthatnak majd, amik, mint később kiderült, valóban hatottak, nagyon élvezték az ottaniak. Úgyhogy próbáltuk rábeszélni őket arra, hogy kezdjék el a régi felvételeket gyűjtögetni, mielőtt elvesznek. Ez egy jó hobbi, és az angoloknak meg is van a pénzük, kapacitásuk erre.

A szegedi Super 8-asok cambridge-i performanszának egy részlete.
Zene: Quimby

Messze van Szeged Cambridge-től?

Rózsa Péter: Most azon túl, hogy topográfiailag persze viszonylag messze van, mi úgy éreztük, és régebben kint élő magyarok is úgy gondolják, hogy sokkal otthonosabban érzi magát egy magyar ember Angliában, mint máshol, mondjuk Németországban. Talán az angolok más, új dolgokra való nyitottsága miatt, de nem voltunk annyira idegenek számukra, mint gondoltuk. Tehát nem vagyunk távol, erős a szinkronitás, könnyen megértenek minket, és ez nemcsak azért történhetett, mert beszélünk angolul. Persze fejlettségben és kultúrában jóval előbb állnak, mint mi, mégis van rokonság. Egyértelmű, hogy Cambridge és Szeged között azért jelentős különbség van. Ha csak az egyetemet nézzük, az ottani töb száz éves múltra tekinthet vissza. Nyilván a szegedi egyetemnek is megvan a múltja, de ott azért mégis amikor bemegy az ember egy kollégiumba, amit VIII. Henrik alapított, akkor az egy kicsit más dolog. Még Harry Pottert is forgattak ott. Vendéglátónk aztán elvitt minket olyan helyekre is, ahová turisták nem igen teszik be a lábukat. Ő mesélt arról, hogy milyen erőt ad az a tudat, hogy az ember akár 500 éves falak között tanul. Ott a hagyományőrzés természetes. A múlt nem egy műemlék, hanem használják. Például Cambridge-ben a modern egyetemi épületek között búvik meg a város első kőépülete a 12. századból, ez a ház sem turistalátványosság, hanem az egyetemi polgárok számára áll nyitva. Ezen a területen található egyébként Newton fája is, ahol forgattunk is.

A szegedi Super 8-asok a cambridge-i fesztivál plakátjával
A szegedi Super 8-asok a cambridge-i fesztivál plakátjával.

A szegedihez hasonlóan ott is családias egy Super 8-as filmfesztivál? Hogyan zajlott le a rendezvény, milyen hangulat uralkodott?

Rózsa Péter: Hasonló annyiban, hogy ott is egy öntevékeny társulat műveli ezt a történetet önfenntartóan. Nekik is önkéntesek segítenek. A látogatottság... azért ott is szubkultúrának minősül ez azért, nincs több ezres tömeg, de mindenesetre telt házzal mentek a programok, ez veítésenként 100-150 embert jelentett. A belépő körülbelül egy ottani korsó sör ára volt, ami nekünk nagyobb pénz, de ők persze gond nélkül kifizették.

Említettétek, hogy a zsűrizésben is részt vettetek. Milyenek a mostanában készült Super 8-as filmek? Alibi "home videók", művészi önmegvalósítások vagy különös hangulatú dokumentumfilmek uralják jelenleg a terepet?

Rózsa Péter: Rengeteg filmet néztünk végig a világ minden tájáról. Ezek legtöbbje művészinek tekinthető alkotás: dokumentumfilmek, kísérleti filmek, kisjátékfilmek, videoklipek, animációk, tehát szinte minden műfajban és témában készítenek. A legérdekesebb kategória a kísérleti alkotásokat tartalmazta, ahol a filmszalagot egy kémiai folyamat részeként használták, de ha volt is hagyományosan rögzített anyag, azt is utólag megbuherálták. Az is érdekes, hogy rengeteg fiatal csapat volt, a zsűri egyik díját skateboardosok kapták, fiatal gyerekek, akik saját életüket dokumentálták.

Szokol Szilárd: Bizony, a konferencián is elhangzott, hogy szerencsére vannak fiatalok, akik már eleve a Super 8-ra gondolnak, ha fel szeretnének venni valamit. Egyre többen nyúlnak ehhez a technikához, még nagyfilmesek is.

Rózsa Péter (jobb szélen) és Szokol Szilárd véigjárta Cambridge nevezetességeit
Rózsa Péter (jobb szélen) és Szokol Szilárd végigjárta Cambridge nevezetességeit.

Külföldön is gondot jelent az ilyen eljárással felvett filmek előhívatása? Ha igen, befolyásolja ez az elkészült filmek mennyiségét vagy túltermelés tapasztalható itt is?

Rózsa Péter: Pont a szakmai konferencián volt ez fő téma, hogy mi a Super 8-as technika jövője, hiszen 2007 szeptemberében megszűnt Lauseanne-ban a legjobb minőségű film előhívása és gyártása. Az amerikaiak a biztató piaci mozgások ellenére bezárták egyetlen európai üzemüket. A nyugat-euróaiak meg akarták venni, de azok nem adták, a berendezések egyrészét hazavitték, a többit pedig szétszerelték, nem hagytak ott semmit. Tehát forgatni most is lehet, és előhívatni is, de nem ilyen minőségben. Azért a Super 8-as filmezés nem szűnik meg, csak nehezebb, illetve rosszabb minőséget adó lesz.

A szegedi Super 8-asok

A szegedi Super 8-as kezdeményezés 8 éve működik Rózsa Péter és Szokol Szilárd vezetésével. Filmjeiket hagyatékokból, felajánlásokból, vásárokon szerzik, 1941-től 2007-ig terjedő gyűjteményük körülbelül 170 órányi filmet tartalmaz. Évi megszokott rendezvényükön kívül többnyire a fősodortól elrugaszkodó zenei rendezvényeken vetítenek, de  performanszokat is rendeznek. Céljuk, az emlékmentés azonban nem merül ki ennyiben, számos szegedi eseményt rögzítenek Super 8-as kamerájukkal, amik 30 év múlva ugyanolyan érdekesek lehetnek, mint most az archív felvételek.

Miért érzitek fontosnak, hogy ilyen erőbedobásal álljatok ki a Super 8-as film fennmaradása és népszerűsítése mellett?


Rózsa Péter: Egyrészt mindig is hittünk ebben a dologban. Mi nem filmesek vagyunk, mi általában dokumentálunk, olyan dolgokat is, például Szegeden, amiket akár tévétársaságok sem rögzítettek. Ezt nagyon fontosnak tartjuk. Másrészt nagyon fontos feladat a régi felvételek megmentése. A cambridge-i konferencián kiderült, hogy ebben olyan dolgot tudunk hozni, ami egyedi, kint nem nagyon foglalkoztak vele eddig. Ezeknek a képeknek iszonyatosan nagy hatása van nemcsak a nézőkre, de a társadalomra is. A múlttal fontos tisztában lenni, akár egy ‘60-as évekbeli zsúrral vagy Wartburg-vásárlással. Ebben nincs manír, ez nem híradó, ezek természetes lenyomatai egy kornak.

Szokol Szilárd: Ezek a filmek az igaz filmek.

Lesz Szegeden 2008-ban Super 8 mm fesztivál? Ha igen, tudjátok hasznosítani a kinti tapasztalatokat vagy ők tanultak inkább tőletek?

Rózsa Péter: Mind a kettő igaz. Nálunk azért sokrétűbb a dolog, a mi rendezvényünk alcíme: film-színház-muzsika, amibe rengeteg minden beletartozik a dj-zéstől a kiállításokig. Amit a cambridge-iektől tanultunk, hogy a versenyfilm blokkjainkat komolyabban kell megszervezni, természetesen vissza is hívtuk őket, plusz mindazokat, akikkel kint kapcsolatba léptünk. Van esély rá, hogy a most szeptemberi fesztivál igazán nemzetközi legyen. Reméljük, pénz is lesz rá. Mi zsebpénzből utaztunk, bízunk benne, hogy a meghívott vendégeknek is lesz erre kapacitásuk.

Olvasóink írták

 • 3. kaky 2008. május 14. 04:09
  „Ja, sziszi a király, csak dj-zés közben annyit iszok, hogy néha leesik az emelvényről :D”
 • 2. phalanx 2008. május 13. 23:19
  „nagy pacsi a szegedi super8 krú-nak! :-)”
 • 1. charlton 2008. május 13. 19:48
  „Sziszi a Király!
  Nem véletlen a Charlton játékosa!

  Körvirsli”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

'Nincs jobb dolguk?'- jegyellenőrök egy napja

Szeged - Akad, aki csak németül beszél velük, más pedig durva szavakkal küldi őket melegebb… Tovább olvasom