Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Előadás az Afrikában lelőtt szegediek emlékére

Szeged – Etiópiai hangulatok, avagy Tamás, Gábor! Még mindig hazavárunk!-ez volt a szlogenje annak az előadásnak, amit a két januárban agyonlőtt túrázó társai tartottak csütörtök délután a TIK-ben.
Eredetileg Fábián Tamás, az SZTE természetföldrajzi és geoinformatikai tanszékének tanára, beszélt volna közel két órán át az etiópiai vulkánrendszerekről, kőzetekről, emberekről csütörtök délután az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban csütörtökön délután.

Helyette azonban tragikus módon másoknak kellett megtartani az előadást. – Tamás még azt is előre tudta, hogy merről fog sütni a nap, honnan lesz majd érdemes fotóznunk – kezdte Gruber László, az egy perces csöndet követően. Ő és két társa, Szillasi Péter és Puskás Irén beszéltek a januári etiópiai túrájukról, ahol tragikus módon lelőtték a szegedi Fábián Tamást és a szegedi kutatóorvost, Szabad Gábort. Gruber László ezzel a mondattal kívánta visszautasítani Tamást és az őket ért vádakat: amelyek szerint felkészületlenül, vakmerően jártak az etióp-eritreai határon. – Soha, egyetlen fehér embert sem lőttek még ott agyon. Ezt Tamás pontosan tudta, ahogy mindent tudott előre, ha szervezésről volt szó.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea


Alapítvány

Fábián Tamás emlékére a tragédia után idős, megtört szülei – a barátok segítségével – létrehozták a FÁBIÁN TAMÁS-ÉRT-ÉK ALAPÍTVÁNYT. Az alapítvány célja a professzor hagyatékának bemutatása, szellemi örökségének fenntartása, emlékhely állítása, túrák szervezése. E-mailen tájékoztatják a további részletekről.

A több száz érdeklődő előtt ezután Gruber László, Szillasi Péter és Puskás Irén lenyűgöző élménybeszámolót tartott a tavaly december végén indult etiópia túrájukról. A fényképekkel illusztrált előadáson többször feltűnt a két, azóta halott barátjuk. Elmesélték, hogyan segített gyógyszerekkel Szabad Gábor egy kiszáradás határán lévő etióp kisfiún. Megmutatták, hogyan mesél Fábián Tamás a fényképezésről a köré gyűlt fiatal afrikaiaknak. Beszéltek Etiópiai nevezetességeiről; az Avas Nemzeti Parkról, az építészeti csodákról, a kolostorokról.

Gruber László és Szillasi Péter a támadás előtt nem sokkal hagyták el a csoportot, majd indultak hazafelé. Puskás Irén – aki néhány napja csatlakozott Fábiánékhoz – azonban ott volt január 17-én, amikor a támadás érte őket Afar térségében, az Erta Ale vulkán közelében, Eritrea határán.

– Szállásunk a vulkán mellett, a sivatagban volt. Innen mentünk a vulkánra, ahol életünk egyik legszebb élményében volt részünk, amikor megcsodáltuk az izzó lávát – mondta Puskás Irén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették Kenéz Imrét

Az Apátfalván október 11-én hősi halált halt Kenéz Imre posztumusz rendőr hadnagyot dísztemetésen búcsúztatták Szegeden. Videó, galériák. Tovább olvasom