Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Előbb a liszt, utána a kenyér is drágul

Az augusztus végi lisztáremelés után újabb drágulást jelentettek be a malmok. A láncreakció elindult: a pékek is tárgyalni kezdtek a boltokkal az új kenyérárakról. Nemcsak a drágább liszt miatt, hanem azért is, mert a napokban kapták meg az első brutális gázszámlát.
Hosszú az út a malomból a bolti polcig. A pékek szerint áron alul adják a kenyeret Fotó: Karnok Csaba
Nem egyformán emelnek az elkövetkező két hétben árakat a malmok, mint ahogy eltérő mértékű volt az augusztus végi drágulás is. Másfél hónap telt el, és újabb áremelésre kényszerül a gabonaipar. Ilyenre korábban nem volt példa. Holott a vevők még az előző időszak hatását se tudták kiheverni. A nyár végén átlagban 10-20 százalékkal kértek többet a lisztért a feldolgozók, most újabb 10-20 százalékot nyeletnek majd le partnereikkel és a vásárlókkal.

A lisztáremelés nem azokat a vásárlókat küldi padlóra, akik egy hónap alatt legfeljebb egy kiló lisztet használnak fel háztartásukban, hiszen másfél hónapja a tíz forintot sem érte el a drágulás mértéke. Egy kiló liszt ugyanis még mindig legfeljebb 80 forintba kerül, a diszkontokban pedig akár 60 forintért is hozzájuthatunk a sütnivalóhoz. A kenyér és a péksütemény árát – a többi energiahordozó, valamint az egyéb költségek megemelkedése miatt – azonban már jelentősen befolyásolja az újabb áremelés.

A magyarázatot Nyilasi Endre, a vásárhelyi malom vezetője adta meg. A Véka Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, kevés a búza az országban, mivel kevesebb termett, mint tavaly. Ez a kisebb mennyiség azonban olyan jó minőségű, hogy óriási iránta a kereslet, Németországtól kezdve Lengyelországig mindenhová viszik. Kisebb a mennyiség, emiatt magasabb az ára, vagyis érvényesül a kereslet és a kínálat örök
250 forint lesz a kenyér

A pékek szerint a sima fehér vagy félbarna kenyeret a boltokban minimum 230-250 forintért kellene adni – ezt a célt az újabb drágulások miatt most valószínűleg elérik, a vásárlók bánatára. Ma még 14-15 forintba kerül egy kifli vagy zsömle, az év végére azonban akár 20 is lehet.  
aranyszabálya: jelenleg tonnánként 32 ezer forintot is adnak érte, szemben a tavalyi 23 ezer forintos átlagárral. Ez negyvenszázalékos drágulást jelent.

A drágább kenyérgabonából drágább liszt is készül. A Véka Kft. szeptember elejétől átlagosan 10 százalékot tett rá új áraira, s mos két héten belül újabb tízszázalékos áremelést készül bejelenteni. Nyilasi Endre nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy az év végéig még egy hullámban emel majd árat a malomipar.

Szerettük volna megkérdezni a megyében a legjelentősebb malomipari kapacitással rendelkező, a szegedi Izabella malmot birtokló Szabolcs Gabona cégcsoporthoz tartozó ABO MILL Zrt. vezetőit is az új helyzetről, ám ők most nem kívántak nyilatkozni – ezt Oláh Károly marketingvezető mondta.

Augusztusban az ABO MILL húszszázalékos drágulást jelentett be, erről lapunk beszámolt. Akkor az is elhangzott, a további búzaáremelések, valamint az energia drágulása miatt valószínűleg októbertől újabb 20 százalékkal emelik az árakat.

Innen már csak egy ugrás a kenyéráremelés. Varga László, a pékszövetség Csongrád és Békés megyei régióelnöke szerint a pékek egyesével tárgyalnak a boltokkal. Minimum 10-15 százalékos áremelésre készülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók útját vizsgálják

Tanúként hallgatta meg a rendőrség annak a cégnek a vezetőjét, amely az M5-ös autópálya nyomvonalán… Tovább olvasom