Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Előkerülnek a cihából az utolsó forintok

Szeged - Öt napja él a végtörlesztés lehetősége – az emberek nem kapkodnak, 3 hónapjuk van a kérelmek beadására. A határidő azokat szorítja, akik lakást adnának el a devizahitelek rögzített árfolyamon történő visszafizetésére.

Titkolózó ügyfelek, a sajtónyilvánosságnak nem örvendező banki alkalmazottak. Ez fogadott bennünket, amikor Szeged belvárosában tájékozódni szerettünk volna, hányan, mekkora lelkesedéssel igyekeznek megszabadulni devizaalapú hitelüktől.

A bankfiókok előtt, az utcán a következőket tudtuk meg: a pénzintézetek munkatársai felkészültek, mindenütt van formanyomtatvány, az ügyintézés viszonylag gyors. Hiszen egyelőre csak a végtörlesztés szándékáról nyilatkoznak az emberek. Bár hallottunk olyan történetet is, hogy egy család tízezresektől duzzadó autóstáskával érkezett. Az még egyelőre nem tartozik a jellemző esetek közé, hogy valaki azonnal talált volna magának forinthitel konstrukciót is.

Egy középkorú házaspár csak annyit árult el magáról: igen, ők végtörlesztenek, mégpedig készpénzben. Hozzátették: nem értik, miért kap bírálatot a kormány intézkedése, amikor el kellene ismerni, hogy legalább történik valami. Egy férfi elárulta: 5 éve, 140 forintos árfolyamon 10 évre felvett 8,5 millió forintos CHF-alapú, szabad felhasználású, de ingatlanfedezetű kölcsönét a napokban, átutalással fogja kifizetni. Kiszámolta: jól járt, úgy tud kijönni a „buliból", mintha 2006-ban 10 százalékos kamatozású forinthitelt vett volna fel.

Akinek még bírja a pénztárcája, most egyben törlesztheti az adósságát. Illusztráció: Schmidt Andrea
Akinek még bírja a pénztárcája, most egyben törlesztheti az adósságát.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Mindenesetre számításai szerint a végtörlesztéssel 2,5 milliót nyert, érdemes volt mozgósítania a tartalékait.

Akik nem tudják eladni a lakásukat

Mi van azokkal, akik mindenképpen eladnák a lakásukat, és hitelképesek is, de nem találnak vevőt december végéig? – kérdezte egy olvasónk. A válasz: megtehetik, hogy hitelből fizetik a végtörlesztést, és ha sikerült eladni az ingatlant, lezárhatják az új forinthitelt. A következő hónapokra több ingatlanos cég is áresést vár a nyomott áron megjelenő lakások miatt, így aki ki tud várni, jövőre esetleg magasabb árat érhet el. Ugyanakkor érdemes figyelni arra, hogy az új forinthitel végtörlesztésének milyen költségei vannak.

Egy fiatal, 2 gyermekes párral is beszéltünk: ők 20 évre adósodtak el svájci frankban, a 8 milliós tőke és a kamat törlesztőrészlete mára mintegy 150 ezer forintra nőtt. Szeretnének végtörleszteni, de erre csak forinthitelből képesek. A férfi azt mondta, még tájékozódnak, és abban reménykednek, hogy az elkövetkező hetekben a jelenleginél kedvezőbb kamatozású forintkölcsönöket ajánlanak majd a bankok.

Mire kell odafigyelni? Svájcifrank-alapú hitel esetében 180, eurónál 250, japán jen esetében 2 forintos, rögzített árfolyamon lehet végtörleszteni, ha az ügyfél a rögzített árfolyam alatti szinten vette fel a hitelt. Igényét december 30-áig írásban kell benyújtania a bankjában, a pénzintézetek senkit sem utasíthatnak el.

A határidők azonban szorosak: végtörleszteni – cihából előkerült vésztartalékból, eladott lakás árából vagy forinthitelből – legkésőbb az igénylés utáni 60. napon kell. Aki például holnap adja le a szükséges papírokat, annak december 3-áig kell rendeznie a számlát: ha kölcsönt vesz fel, akkor el kell hogy bírálják a hitelkérelmét is. A fedezet ugyanaz az ingatlan lehet, amelyben lakik.

Olvasóink írták

 • 15. deszkás 2011. október 27. 11:25
  „moderálva offtopic”
 • 14. SzőkenőSzarvas 2011. október 04. 00:07
  „Eddig azt hittem, hogy a bankok (úgy általában, függetlenül nemzeti érzelmektől) pénzügyi szolgáltatást nyújtanak. Most azt látom, hogy többek szerint a bankoknak (úgy általában, függetlenül nemzeti érzelmektől) segélyszervezeteknek kellene lenniük. Hogy is van ez? Ha hitelt veszek fel, és nem tudom fizetni, azért a hitelező a hibás?”
 • 13. picipest 2011. október 03. 17:31
  „Szeptember 30-ával megszűnt a bank hitelkiváltási akciója, amelynek keretén belül szinte nulla forinttal meg lehetett úszni a hitelkiváltást. Mostanra kiderült, hogy nemhogy új akció nem váltja fel az eddigit, de a hónap elejétől jókora kamatemelés mellett döntött az OTP. Október 3-án ugyanis újabb (kilenc nap alatt a negyedik) hirdetmény jelent meg az OTP honlapján, amely azt mutatja, hogy a forinthitelek kamatfelárát - lakáscélú és szabad felhasználású kölcsönök esetében - 1,5 százalékponttal megemelték, a teljes hiteldíj mutató (THM) pedig 13,5 százalék körüli szintre nőtt. Ez lényegesen drágább a bank eddigi ajánlatainál és a piacon elérhető többi forinthitelnél is.

  Amennyiben a mostani hirdetmény már valóban véglegesnek tekinthető, az annak a jele, hogy bár az OTP a hazai bankok közül legtőkeerősebb és tetemes likviditási tartalékokkal is rendelkezik, az előzetes várakozásokkal ellentétben nem kíván versenyre kelni a végtörlesztést forinthitelből igénylők megszerzéséért.

  Ennyit erről, hogy a nagy magyar bank majd segíti a magyar embereket...u.o. szemétládák ezek is, mint a külföldi bankok..”
 • 12. deszkás 2011. október 03. 14:35
  „Ezt vezérünk mondta, és ő tudja.”
 • 11. 620829 2011. október 03. 11:41
  „A maygar ember sír-ri...de van pénze...lásd bevásárló központok-és plaza fullon általában----szóval ha lesz bank és ad hitelt ....meggondolni...és gyerünk törleszteni.... A NAV-NAK IS KELL EGY KIS FOGODZÓ...na miből is volt hirtelen sok-sok milla????????”
 • 10. tonyk 2011. október 03. 11:40
  „Kötelezném a bankokat arra, hogy hozzák nyilvánosságra a végtörlesztő politikusok és családtagjaik névsorát. Olyan kíváncsi lennék, hogy hány legatyásodott honatyánk élt ezzel a nagyszerű, országmentő intézkedéssel.”
 • 9. Nadim 2011. október 03. 11:06
  „Nekem lassan még párnám sem lessz!!!!!De cihám sincsen ahonnan ki vehetnék!Talán a viktorka ha adna egy jó miniszteri állást én is tudnék gyüjtögetni!”
 • 8. Zoan 2011. október 03. 11:03
  „7: paprika56: Valóban, így ha kiszámolod majdnem kijön a fejenként havi 200 Ft fizetésemelés...”
 • 7. papika56 2011. október 03. 10:31
  „T.5.
  Miről beszélsz ? 1 millió fizetés--4 millió munkavállaló ??
  A 384 képviselő havonta 305 millió Ft --alapfizetést vesz fel !! + hozzá jön még a 3-4 egyébb állásból szintén ennyi ! Aki képviselő--polgmester--megyei közgy.tagja a fizuja a 2 millát is meghaladja !!!! Ma Magyon. 3,4 millió ember dolgozik--v. még annyi se. Ha kiszámolod mindjárt más eredmény jön ki.”
 • 6. igazságkereső 2011. október 03. 09:03
  „Igen, akkor a bankok is jól járnak, és nem véletlen az, hogy az amerikai bedőlést átvették a bankok Magyarországon, mert megérezték a pénz édes ízét,hogy munka nélkül miként lehet szert tenni milliárdokra! Ez a bankok álláspontja, tönkretéve ezzel Magyarországon legalább 1,5 millió embert -lehet,hogy keveset írtam! -,mert amint kiderül Lentner Csaba közgazdász írásából,- és más neves közgazdász,mint pl.: Dr.Róna Péter, Makkos Albert,Torba Tamás és a többi kitűnő közgazdász elmúlt időszakban egymás után megjelent tanulmányaiból és a bankok indexálási trükkjeiből!! -Demokrata, 2011. szeptember 28."A kaszinó kapitalizmus megbukott" című tanulmánya a többi között is ékes bizonyíték arra, hogy a bankoknak semmi szükségük nem volt arra,hogy megduplázzák a "devizahitelesek" havi törlesztőrészleteit,hát persze,hogy fizethetetlenné váltak, hiszen a fizetéseket Magyarországon 2008 óta egészen biztos, hogy nem emelték, hát miből is kellene tudni fizetni! A másik pedig, hogy egy bilaterális -kétoldalúan aláírt! - szerződést egyoldalúan módosítani az ügyfél hátrányára nem,hogy tisztességtelen,hanem törvénytelen is! Ptk. 209 § (3.-4.) szakasza egyértelműen állást foglal e kérdésben! Most már csak az kellene, hogy minden lakás,- autó,- és szabadfelhasználású "devizahiteles" összefogjon és bejelentse bankjának írásban,hogy a szerződéskori havi törlesztőrészletet tudja csak fizetni és kéri ennek a helyreállítását! De kérem, mindenki mozduljon már rá végre erre a tarthatatlan helyzetre, mert "béna kacsa" módján ez egészen biztos, hogy nem fog megoldódni! Szép napot kívánok mindenkinek ezen az oldalon!”
 • 5. unknown 2011. október 03. 08:49
  „4. Együgyű 2011.10.03. 08:35

  1./ Azért az ország ügyeit csak kell valakiknek intéznie, akiket képviselőnek hívnak. Nem várhatjuk el, hogy azt ingyen tegyék. 2./ Ha elvennéd tőlük az 1 milliós fizetést és szétosztanád a 4 millió munkavállaló között, akkor mindenki kaphatna még 100 forint fizetés emelést. A nyugdíjasokat még nem is vettem figyelembe. Mire mennél vele?”
 • 4. Együgyű 2011. október 03. 08:35
  „Előkerülnek a cihából az utolsó forintok

  Na ha a hülyeség fájna, most ordítanék!

  Kinek van a cihájában zseton?
  Annak nem hiszem, akinek pénz nem volt a huzatában, amikor a hitelre fanyalodott!
  Persze azoknak a fehér (testvéreimnek) akik befektetés céljából vették fel a hitelt, ott volt a pengő vagy esetleg egy svájci bankszámlán még van is jócskán.
  Ti meg bugyuta honfitársaim ,,csór ingerek" meg innen-onnan kérjetek kölcsön a mostani szent, atyai sugallatra és adósodjatok el még jobban. Személy szerint csak a jövőbe látok!
  Lázár János, Szíjjátó Péter, mostanában csendes Kósa Lajos bátyám, és szorosan vett törzsüknek biztos van pénzük. Ők megdolgoztak és dolgoznak is keményen, hogy legyen kiemelten magas tőkéjük és jövedelmük is. Jelen pillanatban is azon fáradoznak. A modernkori rabszolgák révén valamint a nyugdíjasok, rokkant nyugdíjasok rovására.
  A MAGYAR Julius cézárunk most meg állapítja ezért a helyzetért kik a felelősök.
  Javaslom, mint panelplori, hogy először kijelentéseik miatt, Viktor Ugrót, Laza Janit, Szíjas Petit, Kószáló Lajosunkat és törzsét állítsák népbíróság elé. Társ tettesként pedig a szent és atyaiaskodó KDMP tagjait.

  Éljen a Fidesz-KDMP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 3. unknown 2011. október 03. 08:34
  „1. Lilim23 2011.10.03. 08:04

  Ja, már értem! A minap erre, az utcánkban járt egy hangosbeszélős tollfelvásárló. Nyomta a szöveget: Háziasszonyok! Tollat, párnát, dunyhát veszek. :-)”
 • 2. acidrain 2011. október 03. 08:30
  „Ez az egész meg arra jó (a bankoknak), majd egyszer mindenki rájön,
  hogy a sok alacsony kamatú bedőlt (mérgező) CHF hitelt átváltják az emberek saját maguktól magasabb kamatú forinthitelre, így "tisztára mosva" azt és biztosítva a bevételt.

  Ugyanis nézzük csak, van egy lakásra tíz milliós hitel.
  Bebukik, el kell árverezni -> mivel a lakáspiac stagnál, sőt mélyrepülésben van, ezért el lehet árverezni... mennyiért is? 5 maximum 6 millióért. Mennyi a bukás? 4-5 millió.
  Végtörlesztéssel? Maximum 2 azaz kettő millió. 2 kevesebb, mint 4?

  Akkor a bankok is jól járnak... ?”
 • 1. Lilim23 2011. október 03. 08:04
  „valaki nem tud adni egy tömött cihát??lehet,hogy velem van a baj,hogy nincs otthon 4-5millám?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek világnapja Domaszéken

Domaszék - Az önkormányzat pénteken 13 órától rendezi meg az idősek világnapjához kapcsolódó… Tovább olvasom