Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Előre jelzi a napi időjárást

Éves időjárás-előrejelzéseket készít az ország régióira bontva egy nyíregyházi mérnök, akinek jóslataiban sokan megbíznak. A szakemberek megkérdőjelezik Dávid Mihály módszerét.
Kézről kézre adják. Fotó: Karnok Csaba
Papp Istvánnal és feleségével egy orvosi rendelőben találkoztunk, ahol éppen egy fénymásolt brosúrát, az úgynevezett Dávid-naptárt tanulmányozták. – Több éve mutatta és ajánlotta néhány ismerősünk ezt az előrejelzést, azóta mindig beszerezzük valahogy, ugyanis beválik – mondta mosolyogva a középkorú férfi. A naptár eredeti példányait 450 forintért lehet megrendelni nyíregyházi készítőjétől, Dávid Mihálytól. Papp Istvánné elmondta: a naptár eddig 99 százalékban megbízhatónak bizonyult: volt, hogy a hivatalos előrejelzés kiadós esőt jósolt egy nyári hét végén, ők mégis kerti partit szerveztek, mert a Dávid-naptárban nem ez szerepelt. A vendégek kicsit hitetlenkedtek, de az eső aznap tényleg elmaradt.

Hűvös napok lesznek áprilisig?

Dávid Mihály szerint a Dél-Alföldön sok csapadék esik majd ebben az évben, ez azonban folyamatosan oszlik el. A mezőgazdászoknak azt ajánlja: április közepéig ne nagyon ültessenek ki semmit, mert addig éjszakai fagyokra kell számítani. Az idei leghidegebb napokat most éljük, de február közepén, március 1-jén és 15-én, valamint április 10-én szintén kellemetlenül hűvös lesz az idő.

A 69 éves vízépítő mérnök, Dávid Mihály már több mint harminc éve foglalkozik éves időjárás-előrejelzések készítésével. Módszerének lényege, hogy a meteorológiai tényezők mellett számításba veszi az égitestek tömegvonzó hatását is. Az állítása szerint olcsó és megbízható eljárással hazánk minden régiójára képes éves prognózist adni. – Előfordul, hogy megmosolygom a többnapos tévés előrejelzést, mert tudom, nem olyan idő lesz – mondta a kutató. Szerinte a hivatalos meteorológusok – akiket egyébként tisztel – csak harminc százalékban találják el az öt-hat nappal későbbi időjárást. Dávid Mihály szabadalmaztatta és szerzői jogvédelem alá helyezte eljárását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi munkatársa, Szudár Béla szkeptikus az éves előrejelzéssel szemben. – Hallottam a naptárról, de az csak azoknak tűnik megbízhatónak, akik hisznek benne – mondta a szakember. Hozzátette: a tudomány mai állása szerint a tíz napnál hosszabb konkrét előrejelzések megbízhatósága meredeken csökken, csupán tendenciák jelezhetők előre, napi adatok nem. Mindezt azzal magyarázta, hogy olyan események befolyásolják az időjárást, amire nem lehet előre számítani. Dávid előrejelzéseit nem tekinti a hivatalos meteorológia konkurenciának.


Makra: véletlenszerű egyezések

Makra László, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi tanszékének docense huszonöt éve hallott Dávid Mihály kutatásairól és módszeréről. Elmondta: a csillagászati elemeket is felhasználó eljárásban egy asztronómus kollégája szakmai hibákat talált, így a teóriát nem tartja igazolhatónak. Az ember mindig csak arra emlékszik, ami bevált belőle, véletlenszerű egyezések pedig mindig lehetnek – adott magyarázatot a docens arra, miért hisznek a naptárban az emberek. 

Olvasóink írták

 • 4. atryx 2009. február 27. 16:12
  „Engem is szintén érdekelne, hogy lehet hozzájutni és mennyibe kerül? Előre is köszönöm.”
 • 3. Angi 2008. június 17. 12:09
  „Engem is érdekelne... már csak a lagzink miatt is :)
  egyébként jó munkát és a kiöregedő, begyepesedett "professzorok" szavaira -akik egyébként saját szakmai tudásukon túlmenően nem ismernek el semmit- ne nagyon adj!! Az általuk vélt "szakmai bakikból" lesznek a legnagyobb felfedezések!
  Kitartást!!”
 • 2. karesz2 2008. március 13. 18:24
  „Nos a 2007-es év bejött rendesen, napra pontosan, és ami rossz, arra is emlékeznék. De ha meglesz a 2008-as, bejelölöm és visszatérünk. 3 hosszabb rövidebb szabi, még a hosszabb -2 hét- ezen belül is napra, +-1 nap eltéréssel bejött eső/rossz idő, előtte-utána fürdés...eső, hőmérséklet, minden.”
 • 1. Jóború Benő 2008. február 07. 19:54
  „Hol lehet beszerezni,mennyiért,milyen úton?
  Kösz.
  Jóború”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók is jártak az elhagyott kriptában

Ismeretlenek megbontottak egy kriptát a szegedi Belvárosi temetőben. Az elhanyagolt, szemetes… Tovább olvasom