Délmagyar logó

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 26°C Még több cikk.

Előremenekül a Somogyi-könyvtár

Szeged - Egy évvel ezelőtt választották meg a Somogyi-könyvtár igazgatójának Palánkainé Sebők Zsuzsannát. Értékelésre kértük. Azt mondta, nem bánta meg, hogy vállalta.
Egyáltalán nem bánta meg, hogy pályázott a Somogyi-könyvtár igazgatói posztjára Palánkainé Sebők Zsuzsanna. Tavaly decembertől ketyeg az ötéves mandátuma az önkormányzati intézmény élén. Az igazgatónő elmondta, jól érzi magát, és mivel csapatmunka az övék, gondoskodik róla, hogy az anyabibliotéka és a 13 fiókkönyvtár 116 főállású dolgozója is megtalálja számítását. Számokkal is indokolta elégedettségét. 31 ezer beiratkozott olvasójuk van, ez több mint tizedével több, mint korábban. Naponta negyedével több a látogatók száma, átlagosan ezer. Pályázati támogatásból 13,5 millió forintot költhettek programokra. Bővítették a könyvtárat kávézóval, oktatóteremmel. Könyvre tizedével többet költöttek: közel 22 ezer új kötethez jutottak 36,8 millió forint értékben.

– Spórolni nemigen lehet egy 25 éves épületben, amiben most kezd minden elromlani. A megoldás, hogy előremenekülünk. Nyáron hűtést korszerűsítettünk, de az elavult csatornarendszer, a villamosvezeték, az épületgépészet, a fűtés és a sok nyílászáró felújítása még ezután következik – mondta Palánkainé Sebők Zsuzsanna, mire megy el a havi átlagosan 2,7 millió forintos rezsi. Pénzt szerezni pályázva lehet, tegnap éppen Pesten tárgyalt a számítógépes infrastruktúra korszerűsítéséről. Erre konzorciumba tömörültek a TEMI-könyvtár, Algyő, Kistelek, Mindszent, Mórahalom, Vásárhely beszervezésével. 100 milliós pályázatot adtak be, a folytatás hasonló nagyságrendű fejlesztésről szólna.

Palánkainé szerint nem lehet spórolni. Fotó: Segesvári Csaba
Palánkainé szerint nem lehet spórolni.
Fotó: Segesvári Csaba

Az igazgatónő nem tudja még, pontosan mennyi pénzt kap a Somogyi jövőre a város költségvetéséből. Azt elárulta, hogy ha az előrejelzések szerinti – és az ideihez hasonló – 400 millió forintból gazdálkodhatnak, nem lesznek elbocsátások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtréfálta a fagy az autósokat

Szeged - Két bevezető úton is baleset történt, ez okozott zavart tegnap reggel Szeged közlekedésében. Az első fagyos nap indulásakor először a Bertalan hídon, aztán a 47-es úton ütköztek egymásnak járművek. Tovább olvasom