Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Előremenekülnek a ruzsai tűzoltók

Ruzsa - Óriási lehetőség, hogy hivatásos őrssé alakulhat a ruzsai önkéntes köztestületi tűzoltóság.
Ez azt jelenti, hogy a szegedi tűzoltóság kirendeltsége lenne várhatóan 15 főfoglalkozású tűzoltóval. Ennek köszönhetően a vonulási idő 6–8 perccel rövidülne, ami fontos káreseteknél. Az ellátási terület nem változna: Ruzsa és 30 kilométeres körzete, ahová a szegedi tűzoltók nem érnének ki 20–25 percen belül. Ásotthalomra, Öttömösre, Pusztamérgesre, Üllésre, Forráskútra, Zákányszékre, és a szerb határig a ruzsaiak vonulnak.

14 egyesület a megyében

14 tűzoltó-egyesületet tart számon a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, és még legalább ennyi a hagyományőrző civilszervezet. A ruzsai önkéntes tűzoltóság egyedülálló volt eddig abban, hogy belőlük nőtt ki 5 éve a köztestületi tűzoltóság, amely néhány embernek főállást biztosít.

– Szándéknyilatkozatot fogalmazott meg az önkormányzat és az önkéntes köztestületi tűzoltóság, hogy a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja felül és dolgozza ki az átadás menetét – tájékoztatott Sánta Gizella polgármester. A mostani 13 fős létszám helyett kettővel többen dolgoznának főállásban. Magasabbak az alkalmassági vizsga elvárásai, ezeknek kell megfelelnie a testületnek, de a felkészülésre van még idő.

Januártól a mostani hivatásos tűzoltóságok államiak lesznek, a köztestületiek pedig önkormányzatiak. Ruzsa eddig évente legalább 2 millió forinttal egészítette ki a tűzoltóság működésére kapott 19 milliós állami normatívát. A törvénytervezet szerint jövőre az állami normatíva jelentősen csökken, 15 millió lesz. Ruzsa tehát választhatott: leépíti a tűzoltóságát, több önkormányzati pénzt áldoz rá, vagy harmadik megoldást keres. Ez a harmadik verzió az átszervezés állami kirendeltséggé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb a kivilágítatlan biciklis - galériával

A márciusi első felmérés 60 százalékához képest immár 67 százalékra nőtt a szabályosan kivilágított bicajosok aránya Szegeden. Tovább olvasom