Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Először állítottak Szegeden normandiai fát karácsonyra

Szeged - Egy újszegedi családi ház udvaráról vágták ki és vitték a Klauzál térre csütörtök délelőtt a város 14 méter magas karácsonyfáját. Első alkalommal normandiai fajta.

Néhány hete lapunkban hirdette meg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hogy idén is keresi a város karácsonyfáját. Tucatnyi ajánlat érkezett, a „fenyőfabizottság" szemlézett és értékelt. Az örökzöldek versenyét egyöntetű döntéssel egy újszegedi, 30 éves szépség nyerte a Cinke utcából. Gila Csaba, a közterület-fenntartási divízió helyettes vezetője elmondta, a család nem szeretné, hogy nevét nyilvánosságra hozzák. Azt azonban megtudtuk, kedvenc fájuk kinőtte a kertet.

Így a város karácsonyfája először lett normandiai fajta. Különleges, olajzöld lombja egyenletes, oszlopszerűen magasodik. A 14 méter magas fenyőt csütörtök reggel egy óra alatt 10 szakember vágta ki összehangolt munkával. Emelőkosaras darura rögzítették a fa csúcsát, hogy ne dőljön el, és ne sérüljön meg, míg motoros fűrésszel elvágják a törzsét. A másfél tonnás örökzöldet trélerre fektették, hevederrel rögzítették, és a Klauzál térig meg sem állt vele a karácsonyi karaván. A Kossuth-szoborral szemközt várta a hagyományos talpazat. Abba a munkások egy óra alatt belenyesték, rögzítették. A művelet több mint 350 ezer forintba került.

Daru emelte helyére a másfél tonnás örökzöldet. Fotó: Frank Yvette
Daru emelte helyére a másfél tonnás örökzöldet.
Fotó: Frank Yvette

A város karácsonyfáját pénteken kezdik dekorálni a hagyományos égősorral és a díszekkel. Fényeiben a jövő hét péntektől gyönyörködhetünk, amikor Szeged karácsonyi díszvilágításával együtt bekapcsolják. A belvárosban és a Belvárosi hídon, valamint a Kodály és a Csillag téren a már ismert fényfüzérek próbaüzemeit tartják a napokban. Új dekorációt kap a Somogyi utca. A karácsonyi dekoráció szerelésére és a működtetésére 6,5 millió forintot költ a város.

Olvasóink írták

 • 20. Titanilla 2008. november 21. 21:45
  „Olyan szomoru hogy még a karácsony ürügyén is csak apiszkálódás, undokoskodás megy. Nem lehetne örülni egy kicsit.A karácsonynem kellene hogy a pénzről szóljon! Én éltem a mostaninál nagyobb szegénységben is, de örültünk az ünnepnek, ajándék nélkül is. A Szilléri sgt-on egyik évben /azóta nem hallottam róla/ alakosságtól kérték vigyenek diszeket a közös fára, és igen klasz volt. A városira nem lehetne hogy a lakosság hordjon össze diszeket? Lehetne belőle hagyományt teremteni. Ráadásul én már tovább is gondolkodtam. Érdekelne még valakit?”
 • 19. LukSzusz 2008. november 21. 16:09
  „Reggel a Városi TV Szőreget emlegette,onnan való a fa,össze-vissza hazudoznak 350 ezer forintért,valakinek jó karácsonya lesz.Lacikám,a Parlamentben meg vitatkoztok a minimál béren,még egyszer sem szólaltál fel a néped érdekében,szégyeld magad,csak a saját hasadra gondolsz mindíg.”
 • 18. seleron 2008. november 21. 11:11
  „Én csak azt nem értem hogy miért nem lehet egy élő fenyőfát kinevezni erre a titulusra a Széchenyi téren. Én deszki vagyok de nálunk már évek óta egy élő fenyőfa a falu karácsonyfája.

  Nesze neked természetvédelem.”
 • 17. benq 2008. november 21. 07:44
  „http://mrahalom.myminicity.com/env
  + egy kis info”
 • 16. Zsoltee0716 2008. november 21. 06:38
  „Remélem jól szét nyomták a Kárász utcát azzal a pár tonnás vassakal ott a képen!”
 • 15. greencat 2008. november 20. 21:04
  „Jó lenne helyesbíteni a cikk címét mielőbb, mert ez hatalmas baki, hogy "normandiai"! Mielőtt cikket írna a munkatárs illene előbb tájékozódni!”
 • 14. sevenof9 2008. november 20. 20:24
  „a varosnak nincs lelke. mar reg. amikor a parasztgyerekeket bevittek a varosba es elvettek toluk az anyafoldet,ott megszunt az embereknek lelke lenni. helyette lett nekik nagy budos kozos tulajdon.”
 • 13. achilleus 2008. november 20. 19:44
  „Severinof9-nek, barátsággal: A családnak is van lelke, miért ne lehetne a városnak is!
  A Széchenyi-tér a "vásárral" az üzleté, a Klauzál-tér a Karácsonyé.
  Ha nincs egész fára, akkor legyen csak egy ág. Ha nincs gyári díszre, akkor legyen rajta alma, vagy festett dió. Sokszor volt már nehéz az élet, sőt a mostaninál sokkal nehezebb, de Karácsonyfa akkor is volt, még ha szegényes is.
  A Karácsony a remény ünnepe is, ne mondjunk le róla. Jószerével más már nem is maradt.”
 • 12. Cat 2008. november 20. 19:19
  „Ha nem lenne fa, akkor az lenne a baj.
  Az adófizetők pénzéért meg akkor aggódnék, ha a sok hülye nem hitelre (400% THM) venné a plazmatévét.
  Nyilván Botka is ebből veszi a karácsonyfát otthonra.”
 • 11. Mil 2008. november 20. 19:16
  „Én kifejezetten rühellem a karácsonyt. CSak nyűg és gond.”
 • 10. sevenof9 2008. november 20. 18:53
  „es mi lesz a zsidokkal, a muzulmanokkal, a jehova tanuival es a hitgyulisekkel? nekik mikor lesz kozpenzbol hanukajuk?

  ez az egesz karacsonyozas egyszeru penzkoltesse fajult,ahelyett,hogy egy meghitt csaladi unnep lenne. Mivel az emberek egy varosban le sem szarjak egymast egesz evben, egy orszagban meg plane,igy teljesen ertelmetlen eroltetni es penz kidobni erre.”
 • 9. sr 2008. november 20. 17:58
  „Szép fa! Remélem a díszítés is ízléses lesz!”
 • 8. achilleus 2008. november 20. 17:30
  „7-nek: Szerintem sem sok (főleg, ha az adót is beleszámították). A villanyszámla súlyosabb lesz.”
 • 7. karlvonbanhoff 2008. november 20. 17:21
  „Az elejétől láttad?Attól kezdve,hogy a daru meg a tréler kiállt a telephelyükről?
  Van fogalmad mennyi az óradíja ezeknek a jószágoknak?Gondolom nincs,mert akkor nem írkálnál ilyen világmegváltó hozzászólást.
  Na elmondom neked,hogy okuljál? Min 10 rugó óránként/darab,és az óra onnan indul amikor kigurulnak,és akkor van vége amikor visszaállnak a telepre,minden megkezdett óra egésznek számít.Gondolom a fát is ki kellett fizetni ami ,ha a tavalyi árakat nézzük ,szintén 10 rugó volt métere.Na meg volt ott pár munkás akiknek szintén ketyegett az óradíjuk,kezdheted összeszorozni a lóvét.
  Ami maradt az a Botkáé!”
 • 6. achilleus 2008. november 20. 17:10
  „"Így a város karácsonyfája először lett normandiai fajta."
  Tévedés!! A FAJ (és nem fajta) tudományos neve Abies nordmanniana, tehát egy személy, nevezetesen Alexander von Nordmann odesszai botanikus nevét viseli. (Wikipedia) A Kaukázusban, Örményországban, Északkelet Törökországban honos, tehát Normandiához semmi köze nincs! Magyarul nevezhetjük Nordmann-jegenyefenyőnek, de a gyakoribb alfaja miatt kaukázusi jegenyefenyőnek is.”
 • 5. karlvonbanhoff 2008. november 20. 17:10
  „:-) igazad van ,nem figyeltem.”
 • 4. LukSzusz 2008. november 20. 17:09
  „Több mint 350000Ft?????? Láttam a bulit, ki nyelte be ezt a sok lóvét?A darus,vagy a tréleres,vagy az ügyintéző?Bőkezű ez a ti Botkátok ha más pénzéről van szó!!!”
 • 3. Mil 2008. november 20. 16:21
  „:)”
 • 2. karlvonbanhoff 2008. november 20. 15:33
  „Kb az 5. hozzászólásra saccoltam az "első építő jellegű" beírást.Erre már az első betalált.GRATULA!”
 • 1. Mil 2008. november 20. 15:22
  „Vakulj paraszt! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven verés után kérnek segítséget

Szeged - Külön törvény szabályozná a távoltartást, a hangsúly a családon belüli erőszak megelőzésén van – a parlament szerdán kezdte meg az általános vitát a törvényjavaslatról. A törvény – ha a parlament elfogadja – július 1-től lesz hatályos. Tovább olvasom