Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Először számolják a népességet a neten

Csongrád megye - Az október 1-jén kezdődő és 30-án befejeződő népszámláláson először lehet interneten kitölteni és beküldeni a kérdőíveket. 1869 óta a 15. népszámlálás lesz idén, utoljára 10 évvel ezelőtt számoltak össze bennünket. A népesség-összeíráson kötelező a válaszadás.
Az internetet először használja a Központi Statisztikai Hivatal az októberi, egy hónapig tartó népszámláláskor – mondta el a KSH Szegedi Igazgatóságán Végh Zoltán igazgató és Biacsi Józsefné igazgatóhelyettes. A két vezetőtől ezúttal azt kérdeztük, hogyan lehet a világháló segítségével kitölteni a kérdőíveket.

A forgatókönyv a következő: mindenkihez kétszer megy ki a számlálóbiztos, első alkalommal még szeptember utolsó napjaiban. Ekkor tájékoztatót és kérdőíveket tartalmazó mintacsomagot dob be a postaládába. Majd október 1-jén elindulva napokig járja a körzetét, hogy megkérdezze, megkapták-e a lakók a csomagot, és eldöntötték-e: interneten válaszolnak a kérdésekre, maguk töltik ki a kérdőíveket, vagy a kikérdezéses módszert választják.

Biacsi Józsefné és Végh Zoltán a kérdőívek mintáival. Fotó: Schmidt Andrea
Biacsi Józsefné és Végh Zoltán a kérdőívek mintáival.
Fotó: Schmidt Andrea

Amire nem kötelező válaszolni

Az úgynevezett különlegesen érzékeny kérdésekre – ilyen a nemzetiség, anyanyelv, vallás, egészségi állapot – nem kötelező válaszolni. A kérdőíven nincs név, legvégül pedig még a lakcímet is leválasztják az egyéb adatokról. A válaszok helyességét, például hogy van-e diplomája a nyilatkozónak, nem ellenőrzik, az adatgyűjtés tehát bevallás alapján történik.

Amennyiben valaki az internetet választja, akkor azt október 16-áig teheti meg. A számlálóbiztos a helyszínen elmagyarázza, hogy a mintacsomagon lévő azonosító kóddal lehet bejelentkezni a rendszerbe. De az internetes bevalló nemcsak saját magáról köteles kitölteni a kérdőíveket, hanem mindazok után, akik vele együtt a lakásban élnek. Közéjük tartoznak azok is, akik átmenetileg külföldön tartózkodnak, vagy másutt albérletben, kollégiumban laknak.

Az internetre bejelentkező először a lakáskérdőívet tölti ki, ezen találkozik majd azzal a kérdéssel, hogy hány személy él a lakásban. Amennyiben 4 családtagot ír be, de csak egy személyi kérdőívet – saját magáét – tölt ki, a rendszer nem engedi tovább. Így figyelmezteti, hogy a többiek adatait is el kell küldenie. Egy háztartásból majd csak egy internetes bevallás érkezhet.

De mi történik akkor, ha valakit az ideiglenes lakcímén talált meg a számlálóbiztos, ki is kérdezte, miközben egy családtagja már a neten bejelentette? A számítógépes rendszer az ilyen összeeséseket „kidobja", nem fordulhat elő, hogy valakit kétszer is megszámolnak. A számlálóbiztos azt is időben megtudja, ha valaki október 16-áig mégsem íratta össze magát a neten. Ez esetben őt – vagy a családját – újra meglátogatja a kérdező.

A kötelező adatszolgáltatást törvény írja elő. Ha valaki megtagadja, törvényt sért. A település jegyzője először felszólítja, majd eljárást kezdeményezhet ellene, valamint pénzbüntetést is kiróhat. Az ilyen esetek azonban ritkák, és nem befolyásolják a népszámlálás eredményességét.

– Egy népszámlálásnak nem az a legfontosabb eredménye, hogy kiderüljön, hány millióan és hány ezren vagyunk – mondta Végh Zoltán. – Sokkal lényegesebb, hogy azt megtudjuk, egy településen milyen szakképzettséggel rendelkeznek az emberek, hányan dolgoznak külföldön, vagy mennyi időt vesz igénybe a munkába járás. 

Olvasóink írták

 • 2. mazsolaszolo 2011. július 15. 09:05
  „"A válaszok helyességét, például hogy van-e diplomája a nyilatkozónak, nem ellenőrzik, az adatgyűjtés tehát bevallás alapján történik."

  "Egy népszámlálásnak nem az a legfontosabb eredménye, hogy kiderüljön, hány millióan és hány ezren vagyunk - mondta Végh Zoltán. - Sokkal lényegesebb, hogy azt megtudjuk, egy településen milyen szakképzettséggel rendelkeznek az emberek, hányan dolgoznak külföldön, vagy mennyi időt vesz igénybe a munkába járás."

  Ugye, itt egy cseppike ellentmondás sincsen? Nem számít, hogy mit vall be végzettségnek, mert nem ellenőrzik, de az a legfontosabb, hogy hányan rendelkeznek ilyen vagy olyan végzettséggel...jaj! Azért az már félelmetes ostobaságra vall, hogy egy száraz tényeket tartalmazó ADATGYŰJTÉSBE is képesek hisztériás önellentmondó baromságokat kavarni és utána mindezt korrekt, száraz tények alapján való kutatási anyagként kezelni!

  Bármennyire is törvényileg kötelező a népszámlálásban részvétel, ha egy ember nem KÉPES ott lenni, NEM TUD netközelben lenni, akkor nem képes vagy tud és kész. Akkor saccoljon a biztos az otthoni hivatalosan elérhető adatok alapján. Oszt jónapot!

  De előre megfélemlítősdire játszani már megint, kedves kormányunk, nagyon zsarnoki magatartásra vall. Ejnye-bejnye! :(”
 • 1. Együgyű 2011. július 15. 08:17
  „Örvendes dolog lenne, ha mindenkinek internete lenne!

  ,,A forgatókönyv a következő: mindenkihez kétszer megy ki a számlálóbiztos,...."
  Megint ebből a munkából páran meggazdagodnak! Munkahelyteremtés folyik!
  A megjelenteket ellemeze, mindenki maga szerint!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenzuhany Szegeden

Locsolókocsikkal próbálja hűteni a város útjait és javítani a sétálók közérzetét a kánikulában a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Tovább olvasom