Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Először ügyelt közösen két patika

Szeged - Szombat este tízkor bezárnak a szegedi patikák, csak az ügyeletes gyógyszertárban kapjuk meg a vényes pirulákat. Márciustól két helyen is.
A Kígyónál sorakozók közül sokan nem tudnak az ügyeleti változásról, mások a Szeged Plaza fotocellás ajtajával küzdenek, hogy a Gyógyszertérhez jussanak. Egyik helyen sem a sürgősen gyógyszerre szorulók adják a többséget.

– Azt hittem, ideérek még tíz előtt, de pont előttem zárták be az ajtót – mondta bosszúsan a Kígyó patikához szombat este tíz óra egy perckor érkező fiatal lány. Amíg a csengetés után a gyógyszerész megérkezett a kis ablakhoz, elmondta: hirtelen előjött a herpesze, és azonnal kenőcsöt akart rá tenni. Ezért még a plusz 360 forintos ügyeleti díjat sem sajnálja.

Petrina György Rókusról jött gyógyszerért a belvárosba.
Fotó: Frank Yvette

– Tényleg van már a plázában is ügyeletes gyógyszertár? Nem tudtam – magyarázta a Rókuson élő Petrina György, miért a belvárosba jött gyógyszerért. A gyógyszer egyébként egyik kisgyerekének kell, aki hirtelen belázasodott. A férfi azt mondta, ezután is belvárosba jön majd, ha szükség lesz éjszaka gyógyszerre, mert ezt szokta meg. Persze csak szombat éjjel – mondta, miután közöltük, hogy ezt csak akkor tudja eredményesen megtenni. Mögötte egy férfi állt több vénnyel, és egy gyerekorvosi ügyeletről érkező makói család. Nem igazán örültek neki, hogy márciustól leggyakrabban a plázába kell menni éjjeli gyógyszerért. Van még itt egyáltalán ügyelet? – kérdezte bizonytalanul egy idősebb nő is, aki csak az ügyeleti változásról hallott, de azt nem tudta, hogyan is változott.

Fél óra alatt hét-nyolc vevőt kellett kiszolgálnia a kisablakból Bárdfalviné Balogh Andreának – köztük Milorad Kripokavicsot, a Pick Szeged játékosát, akinek Csonka Gábor sportmenedzser, városszerte ismert vállalkozó segített antibiotikumot venni. A kézilabdásnak szerdán meccse van, addig fel kell épülnie – hangzott az éjjeli patikalátogatás magyarázata.

– Az eddigi vevőkből csak egy volt, akinek tényleg ügyeleti jellegű problémája adódott. A többiek elintézhették volna ezt nappal is – mondta az ügyeletes gyógyszerész. Mint Balogh Andrea meséli, sokan csak óvszerért, tamponért, fecskendőért csöngetnek be, sőt terhességi tesztet akarnak az éjszaka közepén – ami csak a tíznapos terhességet mutatja ki. Becslése szerint a vevők legfeljebb 20 százaléka az, akinek tényleg éjjel van szüksége a gyógyszerre. A négy éve a Kígyóban dolgozó szakember azt mondja, könnyű megszokni, hogy márciustól nem ők az állandó ügyeletesek. Így heti egy alkalom helyett csak másfél havonta kerül rá a sor – többet lehet a gyerekeivel. Amikor éppen nem jön senki – ez többnyire éjfél után jellemző –, az üvegek, tégelyek és lombikok közé költözik egy hátsó helyiségbe, ahol a napközben megrendelt készítményeket keveri ki.

Nagy Barbarának ez volt élete első ügyelete a plázában.
Fotó: Frank Yvette

Mi rögtön megtaláltuk a plázában a Gyógyszertér nevű patikát, másoknak viszont ez a számtalan tábla, hirdetés és a Kígyó ajtajára kiragasztott tájékoztatás ellenére is gondot okoz Matkó Krisztina szerint. – Éjjel fél 11-ig ketten voltak, de a hét elején előfordult, hogy húszan is jöttek – számolt be a forgalomról az egy hete állandó ügyeletet vállaló plázapatika vezetője. A patikában együtt virrasztott egy kolléganőjével, Nagy Barbarával, akinek ez volt élete első ügyelete – ezért segített neki benne.

Egy hölgy bukkant fel fél 12 körül, aki nehezen találta az utat a fotocellás ajtók között, de végül sikerült eljutnia a kis ablakig, és kiváltotta a felírt antibiotikumot. Utána újra csend lett, a pláza elnéptelenedett. A gyógyszerészek itt is azt mondták, éjfélig van forgalom, utána reggel hétig talán hárman, ha jönnek. Valaki hajfestéket vagy fogyasztóteát akar venni éjjel kettőkor. A kényszerű ügyelet alatt ők is gyógyszerkeveréssel töltik az időt, s ha a helyzet megengedi, néha szunyókálnak is egy kicsit, vallják be töredelmesen.

Olvasóink írták

  • 1. C 2008. március 12. 03:25
    „Mivel máshol nem tudom megtenni, ezúton is köszönöm minden illetékesnek(nem mintha ezt bárki elolvasná) hogy egész éjjel egy percet se tudok aludni (éjjel fél 4 van most), úgy görcsöl a hasam. Életemben először lett volna szükségem éjjel gyógyszerre de a Kárász utcai patikát zárva találtam. "Nagyszerű" ötlet volt a város szélére áthelyezni az ügyeletes patikát...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Órákon át keresték az ismeretlent a vízi rendőrök

Szeged - A szegedi Belvárosi hídról ugrott a Tiszába egy eddig ismeretlen személy pénteken éjjel. A… Tovább olvasom