Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Elrepültek a vándormadarak Dél-Afrikába

Útra keltek a költöző madarak, hiába van szeptemberben is kánikula. A fehér gólyák elindultak, a füstifecskék utolsó egyedei október végére hagyják el hazánkat.
Az egyetemi gólyák be-, a fehér gólyák elköltöztek Szegedről. Vándorútra kelt a védett költöző madarak nagy része, annak ellenére, hogy az idén még szeptemberben is kánikula van. A fehér gólyák már augusztus elején csapatokba tömörültek, és együtt készülődtek a nagy útra. A füstifecskék még csak pár hete „szervezkednek", az utolsó egyedek október elején hagyják el hazánkat.

Az éghajlatváltozás, a felmelegedés miatt lehetnek olyan egyedek, amelyek tovább maradnak hazánkban, akár egész télen. Ez azonban ritka. Az európai telet a fehér gólya képes átvészelni – Szegeden a vadaspark fogadja be őket. A kisebb testű fecskék azonban elpusztulnak a nagy hidegben – tudtuk meg Barkóczi Csabától, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának vezetőségi tagjától.

Startra kész gólya a határban. Fotó: Tésik Attila
Startra kész gólya a határban. Fotó: Tésik Attila

Légvonalban 8800 kilométert tesznek meg vándormadaraink, mire elérik a végcélt: Dél-Afrikát. A gólyák hazánkból a Boszporusz felé indulnak, Izrael érintésével kikerülik a Földközi-tengert, s Egyiptomon keresztül repülnek dél felé. Lovászi Péter, a madártani egyesület Csongrád megyei titkára azt mondta, azért tesznek ekkora kerülőt, mert ezek a madarak a meleg légáramlatokon vitorláznak, ahelyett, hogy aktívan repülnének. Ha ilyet nem találnak, megállnak táplálkozni. A fecskék viszont „toronyiránt", a tenger felett szállnak. A vándormadarak december végére érik el Dél-Afrikát. Csak két hónapot töltenek ott, fészket nem raknak, nem is költenek a telelőterületen. Amikor áprilisban visszatérnek Magyarországra, a fészek megigazítása az első feladatuk: berendezkednek a családalapításra.

Költözők számokban

Magyarországon körülbelül 5500 pár fehér gólya él. Létszámuk a hetvenes évek óta nemigen változott. Csongrád megyében 250 párról tudnak, ebből 8 szegedi. A fecskéket nehezebb számon tartani: a füstifecskéből körülbelül 10 ezer pár él hazánkban. Egy fehér gólya 30 évig él, a füstifecske élettartama 7-8 év. A költözés alatt a gólyák 70, a fecskék 90 százaléka elpusztul, mert nem bírják a megerőltető, hosszú utat.

Olvasóink írták

 • 5. makarena 2008. szeptember 11. 13:30
  „Egy Biztos nem csak a fecskeket ,nem csaka golyakat ,hanem mindenfele allatott sehitenunk kellene.Nem pedig lerobolni a feszkuket ezzel nagyonsokat artunk nekik.Az allatok igen is megerdemlik,mrt ok voltak itt hamarabb.Es a vege mi fogjuk kiirtani mindet.Mar most problema spanyolorszagba a halaszat,mert nincs hal,es ez csak Espa?a es mi van a tobbi orszaggal.Az esoerdokkel es meg sosrlhatnam,sajnos szegeny ember vagyok de ha lenne egy kis tokem ,biztos a termeszet megmentesre forditanam.Hisz ha igy haladunk80-even belul semmi sem marad!!!!!!”
 • 4. damakne 2008. szeptember 09. 12:58
  „Ez a 70-90% nekem is nagyon valószinűtlennek tűnik! Tudom, hogy sok elpusztul sajnos, de ennyi azért talán nem. Akkor rengeteg üres fészeknek kéne maradni tavasszal!”
 • 3. Buli 2008. szeptember 07. 16:05
  „Korabban mar jelent meg a fecskekrol cikk. En is javasolnam a feszkek ala helyezett fa lapokat, lattam mar tobb helyen ezt a megoldast. Ugy kell a rogzitesuket megoldani, hogy konnyen cserelhetoek vagy tisztithatoak legyenek.
  A fecskek hozza tartoznak eletunkhoz, jelenletuk nem szegyen, csupan hozzaallas kerdese a dolog.
  Erdekes, a cikk azt irja, nehany golya nem koltozik el otthonrol. En ugyan ezt tapasztaltam az ellenkeo oldalon. Lattam mar itt Afrika deli reszeben feher golyat, amelyik nem repult vissza Europaba kolteni.
  Lehet, az eghajlati viszonyok valtozasa miatt, mar tobben feleslegesnek tartjak az ide-oda repulgetest.”
 • 2. Macs 2008. szeptember 06. 20:50
  „"A költözés alatt a gólyák 70, a fecskék 90 százaléka elpusztul, mert nem bírják a megerőltető, hosszú utat. "
  Hát, hogy segítsük a fecskéket, leverjük a fészkeiket. Lásd Fekete Sas utca, Klauzál tér, Kárász utca. Tudom ez a város szíve, de meg kéne gondolni, hogy ez jó megoldás?
  Lehet, hogy most, mitán elmentek a madarak, fel lehetne szerelni a fészkek alá valamit (deszkát stb.) ami védené a járókelőket és megvédené a fecskék készkelőhelyét is.
  Talán valaki, aki igazi környezetvédő, olvassa és tesz az ügy érdekében.”
 • 1. nemértem 2008. szeptember 05. 12:32
  „gólyák 70, a fecskék 90 százaléka elpusztul, mert nem bírják a megerőltető, hosszú utat (???)

  akkor ki jön vissza?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik, de lesz 3D-s mozi Szegeden

Szeged - Nincs még eredménye a kivitelezői pályázatoknak, ezért késik a Belvárosi mozi átalakítása.… Tovább olvasom