Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Első hét a jövő tantermeiben - galériával

Algyő - 16 tanteremben tartottak órát Algyő új iskolájában. A gyerekek elhelyezkedtek az új padokban, kipróbálták a számítógépeket és a játszóteret, futottak a tornacsarnokban. Alig győzi sorolni a tanár, a diák, a szülő, hogy mi mindennek örül az első tanítási héten túl is Algyő vadiúj, a 21. század legmodernebb eszközeivel felszerelt iskolájában.
– Szokatlanul tágas és világos. Csupa fény és szín az új iskola – mondja Bús Hajnalka. – Szuper a tornacsarnok, nagy az udvar, közel a focipálya, de a Borbála fürdő medencéje is – teszi hozzá Ország-Sugár Ákos. Algyő iskolájában a nyolcadikosokat kértük, az első tanítási hetet zárva hasonlítsák össze a régit az újjal.

– Biztonságosabban lehet majd kísérletezni, mert vegyi fülke is van a természettudományi teremben – említi Madarász Vivien. Osztálytársa, Márton Dániel hosszan sorolja a mindennapivá lett újdonságokat: interaktív tábla minden teremben, és persze internet. Neki legjobban az idegen nyelvi szaktanterem tetszik, ahol spéci számítógépes szoftver segítségével tanulhatják az angolt és a németet.

Első hét az új algyői iskolában. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mintha a jövőben járnánk – nézünk körbe például a számítógépes, aztán a főzés tudományára oktató szaktanteremben. A szertárakban jól megférnek a régi és az új szemléltetőeszközök. Saját iskolaújságjuk mellett sulirádió és tévéműsor is készül majd a stúdióban – tudjuk meg Szekeres Dzsenifertől, a diákönkormányzat vezetőjétől, aki összegzésként csak annyit mond: modern itt minden, és vagány.

Megérte építeni?

– Nem pénzkérdés, a végeredmény számít: olyan körülmények között tanulhatnak Algyőn a gyerekek, amilyeneket minden általános iskolás diák megérdemelne – válaszolja a nagyközség polgármestere, Herczeg József, mikor azt firtatjuk, hogy megérte-e – nagyrészt önerőből – oktatási intézményt építeni. – Pénzügyileg megengedhette magának az önkormányzat az 1,7 milliárd forintos beruházást, aminek a haszna nem forintosítható, de már az átadási ünnepségen mérhető volt. A 21. század követelményeinek megfelelő iskola ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok jobban ragaszkodjanak a településükhöz, de erősíti az algyőiek öntudatát is.

– Mindenkinek van saját szekrénye. Mozgásérzékelős a lámpa, de a többi is energiatakarékos. Az udvaron saját tavunk is van – folytatja a pozitívumokat a nyolcadikos Vágó Angéla, aki örül, hogy negyedik osztályos húgával, Natáliával végre egy iskolába járhatnak. Korábban a felsősök a sárga és a fehér, az alsósok a zöld épületben tanultak.

– A közös tereket – a tanárit és a hatalmas aulát – szeretik a legjobban a pedagógusok – mondja az igazgató. Iván Zsuzsanna az első tanítási napon tartott iskolagyűlésen élte át a csodát: a 310 algyői diák végre közös fedél alatt, együtt ünnepelt. Szerinte az is bizonyítja, hogy a szülők mennyire támaszkodnak az intézményre, hogy míg tavaly 187, addig idén 236 gyereknek kértek étkezést a gyönyörű ebédlőben. A felsősöknek tanulószobát igényeltek, a napközisek száma pedig annyival nőtt, hogy egy új csoportot is szerveztek. 11 gyerek jelentkezett át Algyőre egy másik település intézményéből, bár egy iskolabusz segítségével jóval többet is képesek lennének fogadni. Az elsős Bence például tápai, mégis algyői iskolás lett, mert szüleinek annyira megtetszett a multifunkcionális épületegyüttes és az algyői ökoiskola programja.

Olvasókígyón ülnek az elsősök, figyelik tanító nénijük, Süli Zsuzsanna minden mozdulatát: mondókával tanulgatják, melyik a jobb és melyik a bal kezük. Számukra magától értetődő a környezet, a szuper felszerelés, és mindaz, amit a felsősök és szüleik itt csodának látnak. Számukra természetes, hogy – ahogy egyikük mondta – Algyőn „a földből kinőtt egy iskola".

Olvasóink írták

 • 6. Kazikázmér 2011. szeptember 10. 15:28
  „Az összes kép beégett, színvonaltalan, igénytelen! Hol vannak a titkos tantermek, informatika, történelem, kémia! Mert így első nézetre nem tűnnek nagy számnak az 1.7 milliárdhoz viszonyítva!”
 • 5. Smerdis 2011. szeptember 10. 13:15
  „Yvettke, vagy tisztítsd meg a gép szenzorát, vagy utólag szedd ki a szenzorkoszokat photoshopban, mert ez így nagyon igénytelen. mint az összes fotód általában.”
 • 4. macs 2011. szeptember 10. 12:27
  „Nem akarok ünneprontó lenni, de Lázár János, a Fidesz-KDNP frakció hajdúszoboszlói kihelyezett ülése után pénteken jelentette be: a képviselőcsoport elsöprő többséggel támogatta, hogy a következő tanévtől állami kézbe kerüljenek az önkormányzati fenntartású általános iskolák, a gimnáziumok és a szakközépiskolák.
  Az iskola az önkormányzatnak 1,7 mrd Ft-ba került.”
 • 3. Dili 2011. szeptember 10. 12:16
  „Bárcsak itt taníthatnék! :-) :-(”
 • 2. TheAZ 2011. szeptember 10. 09:54
  „Nagyon szép szép lett az iskola. Tényleg látszik, hogy jó felszerelték.
  Használják egészséggel és vigyázzanak rá!”
 • 1. Zsoltee0716 2011. szeptember 10. 09:10
  „jó, hogy megérte, egyrészt ez az iskola már nem annyira szennyezi a környezetett. Energia takarékosabb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc új műemlék Csongrád megyében - galériával

Két év után 9 új műemlékkel gyarapodott Csongrád megye. Szegeden a tápai öreg temető kápolnáját helyezték védelem alá. Tovább olvasom