Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Első magyarként duplázott Katalin

Szeged - Második alkalommal kapta meg a szegedi származású Lengyel Katalin a bécsi Impulstanz fesztivál ösztöndíját, így újra részt vehet a tánckurzusokból, előadásokból álló DanceWEB Europe programon, Európa egyik legnagyobb táncfesztiválján.
Ez azért is nagy dolog, mert egy művész életében csak kétszer kaphatja meg az ösztöndíjat, és egy évben pedig összesen két olyan embernek adják, aki korábban már részt vett a kurzusokon.

Magyarként Lengyel Katalin az első, akit újra kiválasztottak, és 65 táncos nyert először jogosultságot a programra.

– Az intenzív egy hónapos élményeknek köszönhetően olyan szoros kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyek későbbi együttműködésekhez vezetnek. A 3 évvel ezelőtti ösztöndíjasokkal például alapítottunk egy művészeti kollektívát, ennek segítségével jutottam el kétszer mexikói, lengyel, német és osztrák táncfesztiválokra és művészeti projektekre – sorolta Katalin, akinek korábbi tapasztalatának köszönhetően idén több szerep jut: az ösztöndíjat vezető mentor segítőjeként részt vehet a szervezésben is.

Kata az ösztöndíjat vezető mentor segítőjeként részt vehet a szervezésben is .Fotó: DM/DV
Lengyel Katalin az ösztöndíjat vezető mentor segítőjeként idén részt vehet a szervezésben is.
Fotó: DM/DV

– Az ösztöndíj nem csak egy hónap intenzív fesztiválozás, hanem egy életre szóló, szakmailag és a személyiséget is fejlesztő élmény – fogalmazott.

Mivel Katát a szervezők már ismerték, ezért arra voltak kíváncsiak, mi mindent tett az elmúlt 3 év alatt és mik a tervei. A szegedi táncos indiai kalandjairól a delmagyar.hu is beszámolt – Kata két hónapot töltött Indiában egy „vándorló" összművészeti fesztivál tagjaként. Beszámolt az általa indított Respect Art Mozgalomról is, melynek eredményeként több művész közös munkájaként két táncművészeti darab jött létre Szegeden, egy pedig – az idősebb korosztályt bevonó projekt – folyamatban van.

– Bár eddig főleg művészeti darabok jöttek létre, a mozgalom fő célja ebben nem merül ki. Összművészeti elképzelések megvalósításának támogatásáról és egy bizonyos életérzés kialakításáról is szól. Ezt értékelték a fesztivál szervezők és a mentor, ezért választottak be újra. Remélem Magyarországon is értékelni fogják – fogalmazott a táncos.

Olvasóink írták

 • 5. zOllEr 2011. május 19. 10:07
  „Kortárs balettal SEM.”
 • 4. zOllEr 2011. május 19. 09:59
  „Gratulálok Kati!

  Biztos vagyok benne, hogy érdemelsz legalább olyan elismerést, mint a város egyébb táncszemélyiségei.

  Az ő tudása ráadásul nem helyettesíthető sem balettal sem egyéb stílussal.”
 • 3. lamatic 2011. május 18. 13:49
  „Gratulálunk!!! Köszönjük hogy vagy nekünk!!!
  2. mátka 2011.05.18. 13:27 juronics egy láma..”
 • 2. mátka 2011. május 18. 13:27
  „Mi is gratulálunk szakmai elismeréséhez.

  Ps : hol vannak a Juronics rajongók elismerő szavai ? Vagy ez nem tánc,nem művészet? No és nem is kortárs ? Most látszik,hogy ha valaki más ér el komoly sikereket,említésre sem méltatják. Ezért mondjuk: az érték nem azzal a névvel kezdődik és azzal fejeződik be. Mielőtt még kötekedne bárki,ez áll a cikkben : " Eddig főleg művészeti darabok jöttek létre, a mozgalom fő célja ebben nem merül ki. Összművészeti elképzelések megvalósításának támogatásáról és egy bizonyos életérzés kialakításáról is szól. Ezt értékelték ! " Gratulálunk,innen Szegedről .”
 • 1. kilo 2011. május 18. 12:50
  „Gratulálok, sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a nyár, jön az üdülésicsekk-vásár

Csak a hirdetés helye változott, az utcáról a közösségi portálra vándorolt a kikiáltás. Tovább olvasom