Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Első szerelemből 70 év házasság

Szeged - Hetven éve élnek boldog házasságban a szőregi Vecsernyésék – vasárnap 85-en ünnepelték évfordulójukat. A meglepetésbuli szinte újabb lakodalomba csapott át.
Hetvenedik házassági évfordulójára meglepetésbulit szervezett családja egy szőregi házaspárnak. Lovászi Aranka és férje, Vecsernyés Jánosúgy tudták, családi ebédre mennek, a 87 éves néni még főzött is délelőtt – már elkezdte, amikor lánya szólt neki a programról. Egyikük sem számított arra, ami a művelődési házban fogadta őket. Családtagok és barátok várták a házaspárt – 85-en. Közel fél órán át tartott, míg mindenki megpuszilta őket ás átadta ajándékát – Aranka néni az egészet végigsírta, de János bácsi is sűrűn törölgette a szemét.

A házaspárnak 3 gyermeke született, két fiukat azonban már elveszítették. Öt unokájuk és két dédunokájuk is van már. Azon a helyen ismerkedtek meg, ahol a mostani évfordulót is tartották – 70 éve még tánciskola volt.

Együtt a család. Fotó: Schmidt Andrea
Együtt a család. Fotó: Schmidt Andrea

– Akkor még nem úgy volt, hogy elmentünk randevúzgatni. Három évig csak találkozgattunk, szülői felügyelet mellett, a táncon. Hazakísértem mindig, de nem lehetett ám sokat csókolózni a kapuban – mesélte a 90 éves férfi. Párja mindössze 13 éves volt, amikor megismerkedtek, 16, mikor elvette. – Orvosi vizsgálat kellett, mielőtt engedélyezték az esküvőt – mesélték.

Első nagy szerelem volt tehát mindkettőjük számára, amelyből immár 70 éve tartó házasság lett. – Más csajok után sosem néztem, pedig lett volna rá lehetőségem – dicsekedett János bácsi, akit első fia születése után 3 évig nem látott a család: orosz hadifogságba került. Szerencsére azonban visszatért, azóta pedig elválaszthatatlanok feleségével.

– Úgy megszoktuk már egymást, hogy egyedül nem is megyünk sehová. Nem azt mondom, hogy soha nem volt tányércsörömpölés, de másnapra mindig elfelejtettük, min vitatkoztunk – beszélt kapcsolatukról az asszony. Amikor a másik legjobb tulajdonságáról kérdeztük őket, Aranka néni férje türelmességét és családszeretetét emelte ki, János bácsi azonban csak tanácstalanul vonogatta a vállát. Végül azonban csak kiderült: számára a „mama főztje" a legjobb – kiváltképp a mákos nudli. A 70. házassági évfordulóból hamar lagzi keveredett: a közel száz ember az ebéd után élő zenére bulizott egész délután.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2012. december 11. 16:49
  „Szép élet !

  Ritka, de követendő !”
 • 3. SipiAtti 2012. december 10. 22:12
  „Ennél jobb, és kedvesebb nagyszülőket nem is kívánhatna az ember!!! Büszke vagyok rájuk!!!
  - az egyik unoka”
 • 2. Agáta 2012. december 10. 16:23
  „Gratulálok!”
 • 1. Bubika 2012. december 10. 15:39
  „Ez szinte hihetetlen!
  Gratulálok,további szép éveket kívánok egészségben,békében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adnak a hitelre a gimnazisták

Alig ütik meg a közepes szintet a magyar középiskolások pénzügyi ismeretei egy szegedi professzor kutatásai szerint. Tovább olvasom