Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Első tízbe kerülhet a Móra-múzeum

Szeged, Csongrád megye - Több idő és sokkal több pénz nem lesz ásatásra – az új régészeti törvénytervezet szerint sem. Viszont kizárólag az a múzeum kap munkát, amelyik akkreditáltatja magát.
Senki ne gondolja, hogy a kormány azt fogja csinálni, amit a szakma kíván – idézte L. Simon László, miniszterelnökségi államtitkár felütését az Index arról az egyeztetésről, amit a szakma képviselőinek tartott az új régészeti törvény tervezetéről. Ha nem is minden múzeum összes kívánsága fért bele a módosításokba, úgy tűnik, a megtárgyalt verzióval a szegedi múzeum összességében jobban jár.

– Akkreditációt ír elő a javaslat az intézményeknek, vagyis megmondja, kötelezően mennyi szakemberrel kell rendelkezniük ahhoz, hogy régészeti feladatokat kapjanak. A meglétüket igazolni kell február végéig, a múzeumokról nyilvános ranglista készül. Akkreditálni évente lehet, aki megkapta, annak kétévente felülvizsgálják a körülményeit – foglalta össze a változások lényegét Fogas Ottó.

Eddig és tovább

A Móra Ferenc Múzeum régészei befejezték az M43-as 2008 óta tartó feltárását feldolgozással együtt, az 55-ös út szélesítésének ásatását és a 47-es előzetes régészeti felmérését. Jelenleg a sztrádaépítéshez kapcsolódó bányák leleteinek mosását, restaurálását, számozását, leltározását végzik, ez tart áprilisig. A folytatásban a 47-es feltárása következhet, és más, kisebb munkák.

A szegedi Móra-múzeum régész-igazgatója hozzátette, az is új, hogy ezentúl átléphetik a megyehatárt, azaz más megyében és országos projektre is jelentkezhetnek. Ez folyamatos kihasználtságot jelentene a régészeti osztályuknak, ami jelenleg 30 fős. A stáb foglalkoztatása az utóbbi években az M43-as miatt nem volt gond. Sőt nemegyszer alvállalkozókat kellett bevonni, mert a régészeti bontómunkát végző munkásokat csak így lehetett biztosítani. Ezután nem kényszerülnének szélnek ereszteni a bevált csapatot, hiszen két helyi nagy munka között akár másutt is dolgozhatnak.

Az igazgató szerint a tervezet előnyös, mert az intézményeknél koncentrálja a régészeti munkákat. Új még, hogy a területileg illetékes múzeumok is besegíthetnek; a megyei hatókörű Móra-múzeum bevonhatja például a szentesi múzeum régészét, ha a város közelében dolgozik. Eddig ezt nem lehetett. Változik a nagyberuházás fogalma is: nemcsak uniós projekt számít annak, hanem minden olyan beruházás, ami meghaladja az 500 milliót. Az értékhatár alatt automatikusan a helyi múzeum kapja a munkát. Ha alvállalkozót von be, akkor is csak akkreditáltak közül választhat, mert a vállalkozások is megmérettetnek.

A törvénytervezet azt is kimondja, hogy változatlanul a beruházás értékének egy százalékát lehet elkölteni régészetre. Az összeget viszont minimumnak tekinti, ennél a múzeum magasabb árban is megállapodhat a vállalkozóval. Egy dologhoz viszont sziklaszilárdan ragaszkodik a kormányzat: több időt nem ad. Továbbra is 30 napot kapnak a régészek egy lelőhely feltárására és a leletmentésre azért, hogy a beruházás ne késsen miattuk. Fogas Ottótól megtudtuk, az elmúlt három évben munka nem csúszott vagy maradt el miattuk. Az igazgató a Móra-múzeumot az országos lista első 10 helyezettje közé várja, hiszen összeszokott csapatuk és korszerű raktárbázisuk van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy algyői ház melléképületének tetőszerkezete

A Téglás utcai ingatlanhoz hétfő hajnalban riasztották a tűzoltókat. Szegeden a Vaspálya utcában egy lakóház terasza égett. Tovább olvasom