Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Elsősegélyt az elsősegélynek!

Szeged - A felismerés, a jó mozdulat és védelem a további veszélyforrástól – ez a laikus elsősegélynyújtás lényege. Ám ilyen segítségre ezer magyar közül csak 3 képes. Miért? – kérdezzük az elsősegélynyújtás világnapján.
– Életet ment a laikusok által végzett korrekt elsősegélynyújtás első jó mozdulata is. Mert például megfulladhat a nyelvétől, illetve halálos szövődményt kaphat az, aki elájul és a hátára kerül, mert nincs a közelben olyan ember, aki az oldalára fektesse – elsősegélyt nyújtva. Pedig a stabil oldalfekvés olyan segítő mozdulat, ami tíz perc alatt elsajátítható – magyarázza Zentay Attila. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója szerint a legfontosabb az lenne, hogy mindenki képes legyen felismerni, mikor kerül a segítségre szoruló ember életveszélybe.

Akinek a szakmájához tartozik, alaposan meg kell tanulnia a szívmasszázst. Rezidenseknek oktatnak a szegedi mentőállomáson. Fotó: Karnok Csaba
Akinek a szakmájához tartozik, alaposan meg kell tanulnia a szívmasszázst.
Rezidenseknek oktatnak a szegedi mentőállomáson. Fotó: Karnok Csaba

Hirtelen halál

Az újraélesztés telefonos levezénylésére is kiképezték a mentésirányítókat. Az utasítások végrehajtását segítenék az elsősegély-nyújtási alapismeretek. A félautomata defibrillátorral kiegészített újraélesztés hatásfoka szintén megnő, ha kiképzett elsősegélynyújtó végzi. Különböző pályázatok eredményeként több ilyen berendezést is vásároltak intézmények, illetve elhelyeztek közterületen, ám ezek pontos számáról és helyéről nincs információja a mentőszolgálatnak.

Robbanás egy tanműhelyben, emeletről kizuhanó gyerek, favágás közben sérülést szerzett srác. Ilyen és ehhez hasonló baleseti szituációkat oldottak meg, és lettek díjazottakk azok a szegedi fiatalok, akik részt vettek a Magyar Vöröskereszt legutóbbi országos elsősegélynyújtó versenyén – tudtuk meg Sasvári Krisztinától. A civil szervezet Csongrád megyei igazgatója problémának látja, hogy a gyakorlatközpontú elsősegélynyújtó tanfolyam elvégzése nem feltétele a gépjárművezetői vizsgának sem. Ráadásul a jogsit ígérő tanfolyamok némelyike akkreditáció nélküli, a gyakorlatban használhatatlan ismereteket ad. A Vöröskereszt saját lehetőségei közül kiemeli: az életmentő ismeretek átadását megyénk 8 óvodájában és 9 bázisiskolájában végzik; a balatoni elsősegélynyújtó táborban régiónkból idén 52 fiatal vett részt.

– Nem emelték a nemzeti alaptantervbe az elsősegélynyújtás oktatását. Ezért nagyon nagy a lemaradásunk az uniós országokhoz képest. Zentay főorvos szerint az életveszély felismerésére már az általános iskola felső tagozatos diákja is megtanítható. Egy középiskolás képes az újraélesztés alapfogásainak elsajátítására, vagy súlyos vérzés csillapítására a szakszerű segítség megérkezéséig. A felsőfokú képzőhelyeken kötelezően választandó tantárggyá kéne tenni az elsősegélynyújtást, aminek készsége 12–16 tanóra alatt átadható. A felnőtteket pedig a munkahelyeken, önkéntes alapon kellene elsősegélyre oktatni. Egyébként szeptemberben a dél-alföldi régió 3 megyeszékhelyén 1-1 munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyamot tart az OMSZ. Mert gyerekjáték megtanulni az elsősegélyt, de alkalmazásához gyakorlat és merészség kell.

Az unióban tudják

Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegélyképzést – derül ki a Nemzetközi Vöröskereszt felméréséből. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket. Azonban számos országban mindössze 5–10 százalék közötti ez az arány. Ennél is rosszabb a helyzet hazánkban: ezerből 3 magyar mer és tud elsősegélyt adni. E kevesek közé tartozik az immár gimnazista Hell Nikolett: a mentő megérkezéséig a szegedi Madách általános iskolában megtanult sebkötözéssel és oldalfektetéssel segített fél éve egy biciklisen, aki elesett, betörte a fejét és eszméletét vesztette.

Olvasóink írták

 • 6. szenyo 2011. szeptember 20. 11:19
  „a jogsis elsősegélynek már ezelőtt 10 éve sem sok értelme volt...
  kötelező, de senki nem mer semmit csinálni, ami meg még rosszabb, nem is tudna, mert nem emlékszik rá, nem tanulta meg, pedig az alapfogások pillanatok alatt elsajátíthatóak...
  végignéztem jópár vizsgát, és sírva röhögtem - sajnos”
 • 5. skyzo50 2011. szeptember 14. 09:04
  „3. Egy belgyógyász, fül-orr gégész, szemész, ... nem sokkal több újraélesztéssel találkozik, mint egy átlagember.
  Nekem inkább az meglepő, hogy ezek szerint a jogosítványhoz szükséges elsősegély-tanfolyam és vizsga ennyire eredménytelen. Pont pár hete voltam egy (mentősök által szervezett) elsősegélytanfolyamon: ott mi is kipróbáltuk az újraélesztést a bábukon is. A jogosítványhoz szervezett tanfolyamoknál ilyen nem szokott lenni, pedig szó szerint életbevágóan fontos lenne: elsőre a legtöbbünk nem jól csinálta, kellett a gyakorlás.”
 • 4. heró 2011. szeptember 13. 18:42
  „Zentay főorvos egy nagyon okos és csodálatos ember!!!!”
 • 3. adamantium 2011. szeptember 13. 17:04
  „miért is érdekes ez a 3 ezrelék?
  mert magyarországon van legalább 40 ezer orvos, kb 5000 orvostanhallgató ehhez még hozzáadva a mentőtiszteket, intenzíves nővéreket, fogorvosokat és más olyan szakmabelieket vagy laikusokat akik értenek a dologhoz elérjük a 100 ezret.
  100 ezer pedig a 10 milliónak 1%-a tehát 1000 ből 10, ami nagyon kevés de az ezerből 3at honnan szedték?”
 • 2. szil5 2011. szeptember 13. 12:45
  „Egy kis mobiltelefonos segitseg is jol jöhet, plane, ha az ember bepanikol es azt is elfelejti amit megtanult.
  Itt olvashattok egy jó kezdemenyezesröl. A 16 eves gyerekemenk is letöltöttem a programot annak idejen, amikor megjelent. Elkuldtem mar a magyar moboilszolgaltatoknak is az infot a programrol, de egyik sem reagalt ra. Valaki felkarolhatna vegre az ugyet!

  http://psycho.blog.hu/2008/12/29/ujraelesztes_mobiltelefonos_segitseggel”
 • 1. Pimpa42 2011. szeptember 13. 12:06
  „"A felnőtteket pedig a munkahelyeken, önkéntes alapon kellene elsősegélyre oktatni."

  Ez szép, csak elképzelhetetlen, hogy pl. a főnököm ilyet megengedjen munkaidőben.
  Még véradásra sem engedne el, nem hogy ilyet szervezzenek a munkahelyen. :|”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 kilométeres zarándokút

11 napig zarándokolt az országban Miháczi János. 400 kilométeres, magányos túrára indult Esztergomból Máriagyűdig. Tovább olvasom