Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Élsportolóknál sem kötelező a terheléses vizsgálat

Szeged - Fehér Miklós, Kolonics György, Ocskay Gábor hirtelen halálának tudatában megdöbbentő, hogy Szegeden 10 perces szűrővizsgálat elég ahhoz, hogy egy sportoló újabb egy évre játékengedélyt kaphasson. Tarnai Eszter doktornő szerint a szív akár egy esztendő alatt is megbetegedhet. Nemcsak ő, hanem a világbajnok kenus, Joób Márton és a válogatott kézilabdás, Laluska Balázs is kötelezővé tenné a terheléses vizsgálatot.
– Van valami panasza, sérülése, betegsége? Szed valamilyen gyógyszert? – kérdezték a volt MÁV-rendelőben a játékengedélye meghosszabbítására váró Gyovai Mihályt. A megyei másodosztályban szereplő Deszk focistája a sportorvosi vizsgálaton elmondta, hogy a hét elején megfázott, hőemelkedése is volt, de már jól érzi magát. Ezután Papp Lászlóné asszisztens megmérte a sportoló vérnyomását, majd aláíratott vele egy papírt arról, hogy a fiatalembernek nincs eltitkolt betegsége.

– A szűrővizsgálat látásvizsgálattal és nyugalmi helyzetben készített EKG-val fejeződik be. Ha minden rendben, a 18 év feletti sportoló játékengedélyét 1 évre meghosszabbítjuk. Ha azonban problémát találunk, további szakvizsgálatokra küldjük – magyarázta Tarnai Eszter doktornő.

Néhány profi klub terheléses vizsgálatot kér. Ilyenkor a játékosnak bicikliznie kell, miközben azt is figyelik, hogyan változik a vérnyomása. De legtöbbjük csak a szűrővizsgálaton esik át. Ilyen ellenőrzésen a magyar sportolóknak 18 év alatt félévente, felnőttként évente egyszer elég megjelenniük, ám a játékos magától is kérhet orvosi ellenőrzést.

Fehér Miklós, Dárdai Balázs, Kolonics György, Ocskay Gábor. Fiatal sportolók, akik váratlanul életüket vesztették - hirtelen szívhalál végzett velük.

Gyovai Mihály csak a fotó kedvéért ült fel a kerékpárra: a legtöbb sportolón nem végeznek terheléses vizsgálatot . Fotó: Karnok Csaba
Gyovai Mihály csak a fotó kedvéért ült fel a kerékpárra: a legtöbb sportolón nem végeznek terheléses vizsgálatot. Fotó: Karnok Csaba

– A szív egy év alatt is megbetegedhet, ezért nagyon kell figyelnie magára az embernek, és azonnal orvoshoz fordulnia, ha nem érzi jól magát – mondta a doktornő. A szegedi sportorvosiban egyébként nem tapasztalták, hogy egy-egy tragikus haláleset után a versenyzők gyakrabban jelennének meg a rendelőben. – Indokolt lenne, hogy a komoly élsportolók szűrővizsgálatakor kötelezővé tegyék a terheléses kardiológiai kivizsgálást – mondta Tarnai Eszter. Ehhez azonban nem adottak a feltételek: a szegedi sportorvosiban évente hétezer sportoló fordul meg, egy alapvizsgálatra 10 perc jut. A terheléses ellenőrzés tripla ennyi ideig tartana, amit az orvosok nem győznének idővel.

Miért hal meg egyre több fiatal élsportoló játék közben? – kérdeztük a szakembert. A doktornő szerint ott motoszkál a kisördög az emberben, hogy mégis szedtek valami tiltott szert a sportolók. Ezt a szűrővizsgálaton nem lehet kideríteni.

Sportolók véleménye

A szűrővizsgálat előtt a 21 éves Gyovai Mihály elmondta: a deszki klubvezetés is csak évente egyszer írja elő a focisták sportorvos előtti megjelenését. A csatár szerint a rejtett betegséget csak teljes kivizsgálással lehetne felfedezni. Kijelentette: „Jól érzem magam, amikor játszom, így a tragikus halálesetek sem tántorítanak el a versenyszerű sportolástól." Joób Márton világbajnok kenus tavaly maga szervezte meg, hogy elmehessen egy terheléses vizsgálatra, amit évente minimum egyszer, de inkább kétszer kötelezővé tenne. A kajak-kenuban sajnos általános jelenség, hogy a sportoló csak az éves egyszeri kötelező szűrővizsgálaton jelenik meg. Konkrét példát is említett: „Sarudi Pál kétszeres kenuvilágbajnok barátom még életében nem vett részt terheléses vizsgálaton. Megdöbbentett a fiatal sportolók halálhíre. Jobban figyelek arra, hogy meddig terhelhetem magam" – magyarázta a 26 éves sportoló. „Tavaly hosszú ideig volt tüdőgyulladásom, ezért ajánlották a terheléses vizsgálatot, amire el is mentem. Nemsokára lejár a fél év, hamarosan újra bejelentkezem – mondta lapunknak Laluska Balázs, a Pick Szeged kézilabdacsapatának jobbátlövője. – Riasztó, hogy minden előjel nélkül halnak meg fiatal sportolók. Azt mondják, nem lehet minden esetben kiszűrni a bajt. Ettől függetlenül kötelezővé kellene tenni a terheléses vizsgálatot."

Olvasóink írták

 • 4. waterbear 2009. április 03. 13:11
  „Pille.

  Az igaz, hogy ugyanoda járnak, de például én búvárkodom, és nem versenyszerűen, nekem évente, két évente elég az a tíz perces vizsgálat.
  A baj az, hogy ugyanennyit szánnak a VB-n résztvevő sportolóinkra is.

  Ha szigorítanak, akkor azt vélhetően az "egyszerűség" kedvéért mindenkire ráhúzzák, és nem látom be, hogy egy sakkozónak vajh miért kellene a terheléses méregdrága vizsgálat vagy akár nekem is.”
 • 3. IVY 2009. április 02. 14:45
  „30-40 éve is ennyi elhalt sportoló volt?”
 • 2. pille 2009. április 02. 13:51
  „Nincs egészen igazad, mert az élsportoló is ugyanahhoz a sportorvoshoz jár évente.Egyébként nagyon sok sportoló szed úgymond tiltott szereket, de ez nem mutatható ki minden esetben a szervezetből.Szerintem a táplálékkiegészítőnek titulált porok sem minden szervezetre egyformán hatnak.Ki tudja?...”
 • 1. waterbear 2009. április 01. 18:21
  „Na megint ki fogják önteni a fürdővízzel a gyereket is.

  Tegyünk már különbséget a kedvtelésből űzött sport, a versenyszerűen űzött sport és az ÉLSPORT között.
  Más követelmények és más pénzek vannak ebben a három kategóriában...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem kell vetkőzni a playboyos cuccokért

Szeged - Szinte csak a playmate-eken láthattunk eddig nyuszifejes kiegészítőket és ruhákat. Mára… Tovább olvasom