Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Elsüllyedt a hajókat tároló úszóház - búvárok segítenének a mentésben

Szeged – Tele van kajakokkal, evezőshajókkal az az úszóház, ami másfél hete süllyedt el a tápéi téli kikötőben. Vígh Zsolt búvároktató a delmagyar.hu-n keresztül ajánlotta fel segítségét a mentéshez.
Másfél hete süllyedt el a Kormorán nevet viselő úszóház a tápéi téli kikötőben. Az evezőshajó-tároló úszóházat a hetvenes évek végén építtette az ATIKÖVIZIG, majd az új Tisza-híd (mai Bertalan híd) újszegedi lábánál álldogált 1996-ig, ezután bevontatták a tápéi kikötőbe. A Kormoránnal már korábban is voltak problémák: korrodálódott az alja, egyre vékonyabb lett, a nyolcvanas években meg kellett erősíteni. Az építményben 2002-ig tároltak evezőshajókat, úgy tudjuk, ezután a kikötőt üzemeltető cég vette át a kiürített Kormoránt, amely információink szerint mégsem volt üres, amikor víz alá merült: a Szőke Tisza Ifjúsági Hajós Egylet hajói teleltek benne.

Vígh Zsolt búvároktató korábban több víz alatti kutatómunkánál segédkezett: részt vett a Tisza szegedi szakaszán elsüllyedt római kori oltárköveket szállító dereglye utáni kutatásban, előtte pedig a medencés kikötőben elmerült Tisza úszóház mentési munkálatainál volt jelen. Az egyik szegedi búvárcentrum vezetőjeként rendszeresen segít a rendőrségnek, tűzoltóknak.

Több tucat hajó vízi temetője lett a Kormorán - búvárok segítenének a kajakok kimentésében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Úgy tudjuk: a Kormorán elsüllyedése több milliós a kárt okozott, a hajókat ugyanis nagy valószínűséggel nem lehet épen felhozni, mivel tele vannak levegővel – ha a felhajtóerő az úszóház falához nyomja őket, összetörnek. Egyesek szerint meg kell várni a nyarat, míg csökken a vízszint, de így is csak nagy nehézségek árán lehet majd kiemelni a 11 méter magas építményt.

– Egy ilyen mentési akcióhoz elég egy két fős csapat is – mondja a szegedi búvároktató. – A kajakoknak, evezőshajóknak könnyű testük van, éppen ezért törékenyek is. Ha a tengelyük körül megfordítjuk őket, máris telítődnek vízzel, és így máris könnyebb a felszínre juttatni őket.

Vígh Zsolttól megtudtuk: nem szükséges megvárni a nyarat, illetve azt, hogy csökkenjen a Tisza vízszintje, hiszen ez nem befolyásolja a merülést. A szakember szerint jobb minél előbb menteni, mert bár egy műanyag hajóban nem sok kárt tud tenni a víz, egy csónakmotornak, vagy a víz alá szorult komolyabb szerkezeteknek már nem tesz jót, ha hónapokig ázik a Tisza mélyén.

Olvasóink írták

 • 17. jay_és_néma_bob 2011. január 28. 15:56
  „"Elsüllyedt a hajókat tároló úszóház"
  szerintem az úszóház süllyedt el, a hajók meg benne voltak”
 • 16. ifj. Nagy Gábor 2011. január 25. 21:35
  „7. hozzászólás zoltanszabo
  "a tulaj tudta előre,hogy árvíz lesz, miért nem ürítette ki előtte ?"

  Miért kellett volna kiüríteni? ez nem egy parti csónakház, aminek adott a magassága és az árvíz ellepi...

  10. hozzászólás frakk
  "Nyílt Tisza 5-10 fokkal később fagy be mint a téli kikötő. A télikikötőben a jég összeroppantja az úszóházakat. Ezt éppen a szakemberek nem tudják??"

  Hümmmm... azért csak nem véletlen, hogy az úszóműveket téli kikötőbe szokás vontatni. Az élővízen ugyanis a befagyás előtt zajlik a jég és a nekiütköző jégtáblák is odatehetnek az úszóműveknek - a téli kikötőben "csak" törni kell körülötte, ha jól sejtem.”
 • 15. Zsoltee0716 2011. január 25. 17:12
  „Az egyik úszóházat át vontaták a Móra múzeum mellé, ellőtte a Halászcsárda magasságában állt!”
 • 14. Morpheus_RexXx 2011. január 25. 16:51
  „Egész jól mutat a tető a vízen... mutogatni kellene mint látványosságot. Idegi túrizmus vagy mi a szösz... :)
  Azoknak kellene merülni, akik egy tákolmányra rakatták az evezőshajókat... elférnének a h2o-ban is... úgy is ingyé akar/úszott meg a bérlő sok mindent. mennyezeti dekornak is megtenné...”
 • 13. Muffin90 2011. január 25. 16:46
  „zoltanszabo 2011.01.25. 14:07

  "A bent tárolt hajók gazdái hol voltak ?? "
  A kérdésedre a válasz az, hogy a hajók gazdái valószínűleg fizettek a biztonságos megőrzésért, ugyanis egyesek panelban laknak és én még ott nem láttam kajakot, ezért nem hiszem hogy a kajak gazdáit kell hibáztatni.”
 • 12. IVY 2011. január 25. 16:40
  „A régi téli-kikötő (a FOKA jóvoltából) már így is egy vízi szeméttelep.....
  Kotorva pedig tán még soha nem volt.”
 • 11. Moolnaar 2011. január 25. 15:58
  „Jaj csak amatör búvárokat ne!!! Nem elég így is a baj...”
 • 10. frakk 2011. január 25. 14:39
  „Nyílt Tisza 5-10 fokkal később fagy be mint a téli kikötő. A télikikötőben a jég összeroppantja az úszóházakat. Ezt éppen a szakemberek nem tudják?? Biztosítási csalás?? Na ez csak kérdés, de Magyarországon vagyunk.....
  A Szőke Tisza Projekt bebukott a SzEVIÉP-el együtt ?? Bukott a kormány nem lehetett végig csinálni a "tuti" pályázatot.”
 • 9. antikos 2011. január 25. 14:29
  „AZT A QRVA...”
 • 8. gubanc 2011. január 25. 14:21
  „Van egy szögedi cég, aki fölvásárolt csomó hajót és tönkretette mind. Senki se tudja, hogy hol van 300 milla szovjet államdósság megfizetése: Boszorkány sziget. Mahart 400t-ás önjáró flotta: Boszorkány sziget, FÓKA elevátor Tisza fenekén Boszorkány sziget, volt vízügyes csónakház most süllyedt el.
  Szeged környéke egy hajószemétdomb. Mikor lép a környezetvédelmi államtitkár?
  Ja! Haver a tulaj?”
 • 7. zoltanszabo 2011. január 25. 14:07
  „a tulaj tudta előre,hogy árvíz lesz, miért nem ürítette ki előtte ? direkt hagyta benne a hajókat ? Kinek kellett volna kirámolni ?? A bent tárolt hajók gazdái hol voltak ??
  Több milliós kár...ki hibájából ? Ki fizeti meg ??
  Már megint a tőzoltók, akik segítenek ..Ők remélem nem ingyért hozzák fel ??A felelőlten úszóház tulaja zsebből fizet !!!!”
 • 6. jonbovi 2011. január 25. 13:51
  „Ez tulajdon képpen egy reklám, igaz?”
 • 5. deszkás 2011. január 25. 12:30
  „Privatizáltuk.”
 • 4. gubanc 2011. január 25. 10:28
  „Brumi! Nem a Te csónakod rohad szét avízben. Ez az úszóház tulajdonos hibája és felelőtlensége.”
 • 3. maci52 2011. január 25. 10:25
  „Tetű ügyvédek már fenik a fogukat egy jókis kártérítésre.”
 • 2. szpirigonzálesz 2011. január 25. 09:43
  „Bizony, ez a sors vár a Szőke Tiszára is.
  Az ráadásul az oldalára fog dőlni, mert nem katamarán, mint a Kormorán.”
 • 1. gubanc 2011. január 25. 08:05
  „Amikor szelektív a hatóság látása. Annak a következménye. Az ötévenkénti parti szemle kötelező. Legalább is
  a törvény szerint.
  Épen ideje, hogy a Béke és a Tisza Úszóházak sülyedése után valaki észrevegye a Boszorkány -szegetnél rohadó
  közel tíz hajót, amiből egyik-másik már az iszapban dagonyázik.Van lángvágó, ha nem tudnak vele kezdeni semmit.
  A Szőke Tisza is a kikötő iszapjában fogja megérni végét Kár, hogy az élet ezt hozza.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazottak a kultúra napján

Csongrád Megye Közművelődéséért Díjjal tüntették ki hétfőn Olasz Sándor professzort és Molnár Csaba ügyvezető igazgatót. Tovább olvasom