Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Elszabadult az ammónia a gyárban - nyomozást indított a rendőrség

Egy ember életveszélyesen megsérült, amikor ammónigáz szabadult ki a kisteleki sajtgyárban. A gyanú szerint nem tartották be a műszaki előírásokat.
Mint ismert, az egyik kisteleki üzemben az ammóniatartály leszerelése közben ammóniagáz szabadult el 2013. július 11-én, melynek következtében négy ember sérült meg.

A Kisteleki Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el, mivel a helyszíni szemle adatai alapján felmerült annak gyanúja, hogy a tartály leürítése során nem tartották be a műszaki előírásokat.

Korábban írtuk:

12.15 óra: A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense, Arany-Tóth Attila érdeklődésünkre elmondta: a baleset előtt a hűtéshez használt ammónia tartályt javították, a gáz jelentős részét már lefejtették, viszont a csatlakozócsőben nagyobb mennyiségű gáz maradt, ami kiszabadulva súlyos, életveszélyes sérülést okozott az egyik munkásnak.

Elszabadult az ammónia a gyárban: életveszélyben egy munkás - GALÉRIA

Megtudtuk: az életveszélyesen megsérült munkáson kívül még négyen panaszkodtak rosszullétre. A katasztrófavédelem mobillaborja olyan magas gázkoncentrációt mért, hogy 50 méteres körzetben elrendelték a kiürítést.

Mivel a sajtgyár a vasútállomáshoz közel, ritkán lakott területen található, ezért az evakuálást csak egy fatelep munkásait érintette. A szóvivőtől azt is megtudtuk, hogy vízpermettel higították az ammóniagőzt. Szakértő bevonásával vizsgálják, mi okozhatta pontosan a balesetet.

11.30 óra: Gázmaszkos tűzoltók jöttek ki nemrégiben a gyár területéről, úgy tudjuk az üzem területén lévő ammónia tartály szerelés közben sérült meg, ekkor szabadult ki nagyobb mennyiségű gáz. A tűzoltók 11 óra 25 perckor elzárták a gáz semlegesítésére használt vízsugarat. Több munkást rendőrök kérdeznek ki a személyzeti bejárat előtt. A gyárba nem tudunk bemenni, egy nőt látunkm, aki sírva telefonál a mentőautó mellett.

Elszabadult az ammónia a gyárban: életveszélyben egy munkás - GALÉRIA

Korábban:

Az ammónia a hűtési technológiából került a levegőbe, egy fő súlyos, életveszélyes, négy fő könnyebb sérüléseket szenvedett. A Katasztrófavédelem egységei a helyszínen végzik a beavatkozást.

A helyszínen tartózkodó kollégánk beszámolója szerint mentők és tűzoltók állnak a sajtgyár kapujában. Az egyik épületrészt vízpermettel oszlatták az ammóniát folyamatosan. Több dolgozó álldogál a gyáron kívül, a levegőben erős tejszag terjeng.

Mit kell tudni az ammóniáról?

Az ammónia szúrós, kellemetlen szagú, a vegyiparban használatos gáz. A nyálkahártyákon való nedvességgel együtt ammónium-hidroxiddá (szalmiákszesszé), erős lúggá alakul, és a szövetek elfolyósodását okozza. A mérgezés tünetei enyhe esetben ingerköhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés, nagyobb töménységben fullasztó köhögés, mellkasi fájdalom, véres köpet, a gége záróizmainak görcse, illetve gégevizenyő. Súlyos esetben az azonnal kialakuló hörgőgörcs és a gége záróizmának görcse perceken belül fulladásos halálhoz vezet.

Olvasóink írták

 • 4. tótkomlósi 2013. július 12. 11:56
  „Gondolom a szerelők rendelkeztek az ammónia kezelésére irányuló oktatással.
  Meglepődnék, ha igen.”
 • 3. qrumpli 2013. július 11. 14:36
  „Kipróbállva!.kiválló érzés.
  Nem kivnom meggyőződjenek ,hogy igaz e.
  Egyébbként a cikkíró kémiából megbukott.”
 • 2. Emberségetavilágnak 2013. július 11. 13:36
  „Szerki!
  Hemzseg a cikk a hibától.”
 • 1. zsozso64 2013. július 11. 13:17
  „A sérülteknek mielőbbi teljes gyógyulást kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járdán bicajoztak – összeütköztek

Hiába tiltja több tábla is a Tisza Lajos körút – Dugonics tér REÖK felöli oldalán a bicajozást, ezt a kerékpárosok többsége figyelmen kívül hagyja. Balesetek videón. Tovább olvasom