Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Elszabadult villamos: mindig több oka van egy balesetnek

A Magyarországon csaknem tíz éve működő független balesetvizsgálat általános tapasztalata, hogy szinte mindig több oka van egy baleset bekövetkezésének - írja közleményében a KBSZ.
A delmagyar.hu a Szegeden tavaly augusztus 26-án történt villamos megfutamodás kapcsán (amikor a villamos vezető nélkül tett meg mintegy 960 métert) meghivatkozta a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) Zárójelentését, kiemelve, hogy a KBSZ megállapította, a baleset a villamosvezető hibája – közölte cikkünkre a KBSZ.

Mint írják, a KBSZ ilyen megállapítást nem tett - mert nem is tehet -, viszont rámutatott az eseményeknek azon láncolatára, amelyek együttes hatásaként bekövetkezhetett a baleset, és ezzel lehetőséget adott az üzemeltető társaságnak, hogy intézkedjen a feltárt kockázati tényező kiküszöbölése érdekében. Jelentésükben szó szerint az szerepel, "Az eset bekövetkezésével közvetlen összefüggésbe hozható ténybeli megállapítások: Az esemény bekövetkezése a járművezetővel kapcsolatos emberi tényezőre vezethető vissza, ugyanis véletlennek tekinthető rendellenes kapcsolási művelettel hagyta el a vezetőállást, továbbá nem tette az irányváltót „0" állásba."

Azt írják, a Magyarországon csaknem tíz éve működő független balesetvizsgálat általános tapasztalata, hogy szinte mindig több oka van egy baleset bekövetkezésének. A KBSZ szakmai vizsgálata azt tárta fel, hogy az események elindítója két olyan művelet – a vezérlőkar véletlen előrébb mozdítása és az ajtónyitó gomb megnyomása – nem szándékos egyidejű megtétele volt, amelyek a végrehajtásukat elméletben kölcsönösen kizárták, a gyakorlatban azonban mégis kivitelezhetőnek bizonyultak. A vezérlőkar „menet" állásban ugyanis a villamos indításával együtt megakadályozza az ajtók nyitását, az ajtógomb megnyomása után pedig nem indulhat el a villamos. Szegeden mégis ez történt, a jármű áramkörének kialakítása miatt az ajtó kinyílt, a vezető leszállt a váltót átállítani, majd a villamos becsukta az ajtóit és elindult magában. A KBSZ balesetvizsgálóinak az üzembentartó szakembereivel közösen végzett próbái azt igazolták, hogy e kettős, egyidejű – a másodperc tört része alatt történő - kapcsolási művelet esetén nem minden esetben működik a villamos szándékolatlan megindulás elleni védelme, a jármű kis idő elteltével önműködően zárhatja az ajtókat és megindulhat. Ez a lehetőség a jármű konstrukciójából adódóan az esemény előtt is fennállt, de korábban nem volt rá példa – igaz, az előfordulási kockázata is igen csekély. A Szegedi Közlekedési Társaság a szakmai vizsgálat nyomán ezt az igen csekély kockázatot is megszüntette az intézkedésével.

A műszaki próba azt is bizonyította, hogy amennyiben az irányváltó „0" állásban van, a fenti eseménysorozat nem tud megtörténni. A szakmai vizsgálat arra is kitért, hogy a vonatkozó előírást szó szerinti értelmezve az irányváltót a vezető csak akkor köteles „0" állásba tenni, ha a vonalon vagy a végállomáson hagyja el a villamost.

A szegedi eset Zárójelentése – amely a http://www.kbsz.hu/j25/dokumentumok/2014-823.pdf webhelyen érhető el - jól példázza a független szakmai vizsgálatot folytató balesetvizsgáló szervezetek európai uniós szinten meghatározott feladatát: a jövőbeni hasonló balesetek megelőzése érdekében feltárni egy adott eseményhez vezető okokat, s javaslatot tenni azok megszüntetésére. Éppen a megelőzés elsődlegességét szem előtt tartva törvény mondja ki, hogy a független szakmai vizsgálatnak nem feladata a jogi értelemben vett felelősség megállapítása, s az érintett személyeket nem nevesítő Zárójelentés semmilyen más hatósági eljárásban nem használható fel.

– A balesetvizsgálatban világszerte használatos „emberi tényező", mint a baleset okának megjelölése pedig arra utal, hogy az eseményt emberi cselekedet váltotta ki – írta a KBSZ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Subasa és Sziksóstó vizét nem tudják elvezetni

– Méterekkel magasabbra épült a subasai áteresz az M5-ös autópálya töltésében, mint kellett volna - szólalt fel Mihálffy Béla a pénteki közgyűlés napirendje előtt. Tovább olvasom