Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Elszivárogtak a Rogers diákjai a Wesley-iskolából

Szeged - 55-ből mindössze 16-an maradtak a Wesley-iskolában az egykori Rogers diákjai. A többiek szétszéledtek. 3 hét tanulás maradt ki nekik. Volt osztályfőnökeik új iskolát alapítanának.
Két hete még úgy volt, hogy a január 21-én bezárt Rogers-gimnázium két kilencedikes és egy tizedikes osztályát – 55 diákot – átveszi a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola. Az Osztróvszky utcai intézményben együtt tartott tájékoztatót a szülőknek és tanároknak a Wesley-t fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészi elnöke, Iványi Gábor, az intézmény igazgatója, Trócsányi Anna és az egyik kilencedikes rogerses osztályfőnök, Apró Melinda.

Elhangzott, hogy rogerses tagozata lesz a Wesley-nek, hiszen az alapítók szándéka nagyon közel esik egymáshoz, egyeztetni lehet az elképzeléseket. Így, ha más keretek között is, de megvalósul a rogersesek álma, hogy együtt maradjanak a közösségek. Ehhez képest mostanra a rogersesek több mint kétharmada elszivárgott a Wesley-ből.

Apró Melinda osztályfőnök, Trócsányi Anna igazgató, és Iványi Gábor, fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészi elnöke. Fotó: Frank Yvette
Apró Melinda osztályfőnök, Trócsányi Anna igazgató, és Iványi Gábor, fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészi elnöke. Fotó: Frank Yvette

– Egy tizedikes osztály maradt meg önállóan 9 diákkal, őket a rogerses osztályfőnökük viszi tovább, és 80 százalékban a volt óraadó tanáraik járnak hozzájuk. A kilencedikesekből 7-en tartottak ki, ők csatlakoztak a meglévő osztályhoz, így 80 százalékban wesley-s, a maradékban rogerses tanárok tanítják őket – vont gyors mérleget pénteken Trócsányi Anna. A távozókról megismételte, amit mi is megírtunk. Az első napon átadta az osztályfőnököknek a házirend rövidített és teljes változatát. Estére kiderült, hogy nem tetszik nekik és a diákoknak a rendszer, vagyis például hogy a gyerekek nem rágózhatnak, telefonálhatnak órán, nem mehetnek ki bármikor cukrászdába, és zavarta őket a csengő éles hangja. Több szülői értekezletet is tartottak a tisztázás érdekében, ennek ellenére a szülők elvitték a gyerekek zömét.

Ha új iskolát gründolnának

A kormányhivatal tájékoztatása szerint új oktatási intézmény létrehozását legkésőbb a tanév kezdete előtti május végéig kérelmezheti a fenntartó. Szigorú követelményeknek kell megfelelnie. Rendelkeznie kell az iskolának állandó saját székhellyel minimum 5 évre, tanárokkal, eszközökkel és pedagógiai tervvel. Egy oktatási szakértő szerint 3 hónap alatt nem lehet új intézményt gründolni, hiszen egy meglévő alapító okiratának módosításához is hónapok kellenek. A feltételek közül kiemelte: a fenntartónak be kell jegyeztetnie magát, rendelkeznie kell a NAV és az államkincstár engedélyével, valamint letétet kell befizetnie.

A kormányhivatal által kijelölt Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskolába péntekig 35 tanuló iratkozott be. Úgy tudjuk, a többiek a Gábor Dénest, a Vasvárit, a Karolinát vagy a piaristákat választották, de mentek Makóra és Vásárhelyre is. A gyerekeknek úgy 3 hét tanulás maradt ki az iskolaváltás miatt. Megírtuk: a végzősöket a baptisták Móra Ferenc Felnőttoktatási Gimnáziuma vette át.

Apró Melinda nem kívánta részletezni a távozás okait, a volt osztályfőnök csak annyit mondott: nem sikerült megegyezni a Wesley-vel. Így már nem tanítja volt diákjait. A korábbi rogerses szakképzősök után ő és a másik volt osztályfőnök is a School of Businessbe került. Diákjaik számára viszont úgy látták biztonságosabbnak, ha az új helyen nélkülük folytatják, mert az ő jelenlétükben a Rogerst keresnék. Így talaj kerül a talpuk alá. Hosszú távon, úgy látták, nem segíti a beilleszkedést, ha egy más rendszerben a saját módszerüket szeretnék megvalósítani, hiszen minden rendszer más. Akik osztálytársakkal mentek tovább, nem maradtak egyedül a beilleszkedéskor.

Azt a felröppent hírt, miszerint új iskolát alapítanának a másik volt osztályfőnökkel, a tanárnő megerősítette. Valóban tervezik annak érdekében, hogy a Rogers-módszert folytathassák, de anyagi forrást kell szerezniük. Hogy az új intézmény gimnázium és szakközépiskola lenne-e, még nem dőlt el, most térképezik fel a jogi lehetőségeiket, de a múlt héten pihentek. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vesszük észre az árcsökkenést

Szeged - 1968 óta nem volt ilyen alacsony az infláció. Tovább olvasom