Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Eltávolított stukkó: márciusra állítják helyre a Móra-múzeum homlokzatát

Szeged – December elején egy balesetveszélyes stukkót távolítottak el a szegedi Móra Ferenc Múzeum homlokzatáról. A helyreállítási munkálatokat február végén kezdik el.
Eltávolítottak egy balesetveszélyes stukkót a Móra-múzeum homlokzatának timpanon feletti részéről. Zombori Istvántól, az intézmény igazgatójától megtudtuk: a gipszből készült fali díszítményt és a körülötte lévő veszélyes vakolatdarabokat még december elején – balesetek megelőzése éredekében – távolíttatták el. A helyreállítást és a felújítást a Csongrád megyei önkormányzat fejlesztési és vagyongazdálkodási osztálya végzi.

– Az akut életveszélyt azonnal elhárítottuk, a veszélyes területet figyelmeztető szalaggal kerítettük el, majd a Csongrád megyei önkormányzat fejlesztési és vagyongazdálkodási osztályának megbízásából bevont külső szakértők megvizsgálták az épület állapotát – mondta megkeresésünkre Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

Foghíjas stukkósor a Móra-múzeum homlokzatán. Fotó: Juhász László (galéria)

A sajtószóvivő hozzátette: érdemi munkát az időjárás miatt eddig nem tudtak végezni, de a helyreállítási munkálatokat február végén elkezdik a szakemberek, hogy március 15-re, a nemzeti ünnepre már teljes pompájában ragyogjon a Móra Ferenc Múzeum.

Legutóbb másfél éve írtunk hasonló esetről: akkor nem voltak ilyen előrelátók az üzemeltetők, és egy nagyobb vakolatdarab szakadt le az egyik felújított Kárász utcai ház erkélyéről.

A veszélyes területet kordonnal kerítették el. Fotó: Juhász László (galéria)

Olvasóink írták

 • 4. csaklit 2011. február 09. 14:53
  „3. Szecskamester 2011.02.09. 00:02

  Kedves Olvasók! Az Önök hozzászólásaiból látszik, hogy páran még elmennének múzeumba, ide-oda, ahol kultúra van. Sajnos azonban a jelen állapot szerint, ha nem történik valami, rövidesen lakat kerülhet a vidéki múzeumok jelentős részére. Nem szokás egy sajtóorgánumban más újságokat reklámozni, de több országos napilap is foglalkozott a Közgyűjteményi Szakszervezet (KKDSZ) február 3-i nyílt levelével, amely egyértelműen felhívja a figyelmet a megyei önkormányzatok tulajdonában lévő kulturális intézményeknél zajló leépítésekre, forrásmegvonásra és indokolatlan átszervezésekre. Olyan szinten folyik a forrásmegvonás, hogy pl. egyes múzeumok azt a pénzt sem kapják meg a fenntartójuktól, amit az állam normatíva ként elutal a megyei önkormányzatoknak...”
 • 3. Szecskamester 2011. február 09. 00:02
  „Egy jó nagy mzeum rekonstrukció remélem befigyel majd valamikor a közeljövőben. <moderálva> össze lehetne vonni a várkerttel, a feltárt falakkal.. ill. további feltárásokkal.. Egy modern , audio-vizuális múzeumi negyedet kellene létrehozni föld felett és alatt egyaránt, modern művészeti megoldásokkal megspékelve.. ( és vissza kéne állítani az avarkori körtermet, mert az ma is megállná a helyét)”
 • 2. TELSTAR 2011. február 08. 22:09
  „Szókrátész és Homérosz torzóit mikor javítják már ki ??”
 • 1. CsImre 2011. február 08. 18:07
  „Nagyon dícséretes, nézzen csak ki szépen. És a disznóólat mikor számoják föl előle? Mostmár ingyenes a rakparti parkolás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek esti Caramel-koncert - kisorsoltuk a nyerteseket!

Molnár Ferenc Caramel február 11-én, pénteken a szegedi IH Rendezvényközpontban mutatja be legújabb sikerlemezét. Nyert? Tovább olvasom