Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Eltemették Ópusztaszer lovas íjászát

Ópusztaszer - Lóháton, fehér ruhába öltözve kísérték családtagjai utolsó útjára szombaton Dömös Jánost. Az ópusztaszeri emlékparkban dolgozó lovas íjász tanyája januárban porig égett, a férfi ezután egy rutinszívműtétből nem ébredt fel.
Százak búcsúztak szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Dömös Jánostól. A parkban lovas bemutatókat szervező férfi családjának tanyája január elején porig égett. A Pitricsom 610-ben élő család Ópusztaszerre költözött, az újrakezdést tervezték, Dömös János szívműtétre készült. A kórházból azonban már nem tért haza.

– Olyan, mintha egy éve történt volna. Most mamáéknál lakunk, szükségünk van egymásra – mondta lapunknak Dömös Anikó. Az ópusztaszeri lovas íjász felesége két gyermekükkel továbbra is a tanyai életet választja, férje lovát is megtartják.

Eltemették Ópusztaszer lovas íjászát. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Rengeteg segítséget kaptunk. A park saját halottjaként temettette el Jánost, szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hívnának fel, és kérdeznék meg: mire van szükségetek? Nem nagyon tudok kapni. Érzem, hogy a barátok, ismeretlenek szívből adnak, de bennem még mindig felmerül: hogyan tudom ezt viszonozni? Megnyugtatnak, hogy nem kell viszonozni. Nagyon sok önzetlen emberrel találkoztunk. A műtét utáni napon többen felhívtak, érdeklődtek: hogy van János? Nem tudhatták, hogy nem ébredt fel.

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club is segített

– Tudtuk, hogy mindenük odaveszett, segíteni szerettünk volna – mondta Elekes Zoltán. – Ungváry Miklós ezüstérmes olimpiai bajnok cselgáncsozó és Vajda Attila világ- és olimpiai bajnok kenus ereklyéit, valamint az A-Híd Szeged Beton játékosai által aláírt labdát árvereztük el a januári Rotary-bálon. A befolyt összeget 250 ezer forintra kiegészítve adtuk át a családnak. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club nevében szakmai segítséget is ajánlottunk a családfőt elvesztő Dömöséknek, és kétkezi munkával is hozzájárulunk otthonuk újjáépítéséhez.

Tragédiájuk híre villámgyorsan terjedt a Facebookon, többen pénzt és a mindennapi élethez szükséges eszközöket juttattak el Dömöséknek Ópusztaszerre.

Szombaton a nemzeti parkban tartott temetésen a család fehérben volt. A félórás búcsúztatót követően János hamvait a család tanyája melletti dombon helyezték végső nyugalomra. „Most tél van és csend és hó és halál" – idézte Vörösmarty Mihály költeményét Nagy László, az emlékpark korábbi igazgatója. A Legendák földje közössége kopjafát állított Dömös János tiszteletére, családtagok, barátok, ismerősök emlékeztek a hagyományőrző lovas íjászra. – Az erősödő nemzettudat hozta közénk a szeri lovascsapatot, először Cseppentő Attila, majd Dömös János vezetésével. János lovakat vásárolt, elkezdte a múltat megtanulni, vásárhelyiből a puszták fia lett – fogalmazott Nagy László, majd hozzátette: János nem kért és nem is kapott sokat az élettől. Milliók látták, mégis kevesen ismerték. – Szer honfoglaló harcosa magára hagyta a jelent, a jövőt – tette hozzá.

A korábbi parkigazgató beszédét Dömös János kedves dala követte, majd a lóháton várakozó, fehérbe öltözött családtagok utolsó útjára kísérték. Búcsúzóul színes szalagot kötöttek az emlékére ültetett fára.

Unger Lívia képösszeállítása

Olvasóink írták

 • 10. Nyenyere 2013. február 12. 11:55
  „Ott vágtat már a Hadak Útján! Örök békességet neki.”
 • 9. czindi 2013. február 12. 11:03
  „Nyugodjál békében!”
 • 8. Tambitoma 2013. február 12. 08:38
  „Ilyen az igazi ember. Érző. S a bánatba képes .... Részvétem. Erőt s még több erőt a családnak.”
 • 7. 48as 2013. február 11. 12:54
  „Békés nyugalmat néki, és legyen a túlvilágon tovább, az elhunyt, szeretô magyarjaink között.

  Kötelességünk emlékét örökkön-örökké szeretetben megôrizni.”
 • 6. felice 2013. február 11. 11:20
  „Egyetlen titka volt jóságos lelkednek: mosoly, hit és tiszta szeretet.”
 • 5. mirjam 2013. február 11. 09:56
  „Részvétem a családnak! A továbbiakban,majd Csaba királyfi égi hadseregében folytatja eddigi tevékenységét.”
 • 4. limlom 2013. február 11. 09:51
  „Teremtő Urunk adjon neki Örök Békességet és az Ő Lelke gondoskodjon a hozzá tartozókról.
  Részvétem a családjának.”
 • 3. Ganxta 2013. február 11. 09:28
  „Legyen néki könnyű a föld...”
 • 2. szabójóska 2013. február 11. 09:05
  „Kedves emlékünk volt tíz éve látni őket. Részvétünk a Családnak. A Jóisten vigasztalja meg őket Utódaikban!”
 • 1. bambulla 2013. február 11. 08:32
  „így ismeretlenül is részvétem
  ezt nehéz elhinni
  előbb a házuk ég le
  most meg . . .
  nagyon sajnálom
  ahogy a cikkben van írva: nem ismertem, de láttam a lovas bemutatóit
  sok erőt és kitartást a családnak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Facebook-kamunak is utána kell néznie a rendőrnek

Köteles intézkedni a rendőr, bármilyen formában jut tudomására egy esetleges bűncselekmény: az elmúlt időszakban több hamis bejegyzés is megjelent a Facebookon. Tovább olvasom