Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Eltérő összegű díjakat kérnek a magánintézményekben

Szeged - Speciális képzési tartalom és forma – általában ez jellemzi az alapítványi és magániskolákat, egyszersmind megkülönbözteti ezeket az állami intézményektől. A szegedi magániskolákban eltérő összegű díjakat kérnek a szülőktől és általában azt: segítsenek, ahogy tudnak.
– A plusz ötezer forint havonta számomra nem jelentett problémát, hiszen a Hansági alapítványi iskolában mindig volt lehetősége a lányomnak javításra, egészen addig, amíg nem érte el a kettes szintet. Ráadásul az első rásegítő év sokat segített a beilleszkedésben. Ha másik gimnáziumba járattam volna, akkor ugyanezt az összeget valószínűleg külön tanárokra fizettem volna ki – érvelt Bene Hajnalka, aki amellett, hogy sok jót hallott az iskoláról, a vendéglátói és idegenforgalmi képzésért íratta be lányát, Újhelyi Fannit a magániskolába, aki tavaly érettségizett.

– Az iskolában ugyanazok a szakmai és a vizsgakövetelmények, mint a hagyományos középiskolákban, mégis minden más. Projekt szellemű oktatás folyik, ami annyit jelent, hogy egy-egy meghatározott témakört – például mit illik és mit nem – több héten át dolgozunk fel, minden tantárgyban rámutatunk az összefüggéseire. A harmad, negyed és ötödéves, cukrásznak és szakácsnak tanuló diákok az iskola két berendezett konyháján, akár élesben több száz főre is ételeket készítenek, a menzai ebédnél felszolgálnak – mondta Keveiné Mészáros Erika, az iskola igazgatója. Jelenleg is zajlik a beiratkozás. A díjak a képzéstől függően változnak és van részletfizetési lehetőség is.

A Katedra Alapítványi Szakképző Iskola piacképes tudást ad. A falusi vendéglátóképzés csak az általános iskola elvégzéséhez kötött, de például a logisztikai idegenvezetői szakokon már csak érettségizettek vehetnek részt.

A Forrás Felnőttoktatási Gimnáziumban csak a legrosszabb tanulmányi átlaggal és a legjobb szociális helyzettel rendelkező diákoknak kell havi teljes összeget fizetni. A négyes átlagot elérő tanulók már ingyen koptathatják az iskolapadot. Az esti tagozatra azok a diákok járnak, akik valami miatt kimaradtak a hagyományos nappali oktatásból, illetve azok a tanulók, akik korábban szakmunkásképző iskolát végeztek.

Elemi szinten is választhatnak a szülők egyedi módszereket alkalmazó iskolákat. A Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészet Oktatási Intézmény óvodából nőtte ki magát. Átlagosan 19-20 fős osztályokban dolgoznak együtt a tanárok és a diákok, de létezik 14-fős osztály is. Az idén 24 elsős kezdi meg a tanévet. Az oktatás a gyerekek fejlődési ütemének megfelelően zajlik, szóban és írásban értékelik a teljesítményüket, előrehaladásukat. Az iskolát a szülők tetszőleges adományaiból tartják fenn. Ezenkívül az elsősöknek beiratkozáskor 25 ezer forintot kell fizetni. Tankönyveiket maguk készítik a tanév során.

A Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola is hasonlóképpen működik. – A szülők maguk döntik el mekkora adománnyal, vagy egyedi munkájukkal járulnak hozzá az iskola fenntartásához – közölte Mártonné Ritter Mária, az iskola igazgatója, akitől azt is megtudtuk a csoportos és egyéni foglalkozások legfőbb célja, hogy felismerjék és felkarolják a különleges tehetséggel rendelkező gyerekeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jáksó és a kerek idomok

Szeged - Vizespólóversennyé alakult az eredetileg szépségversenynek meghirdetett program a SZIN-en… Tovább olvasom