Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Eltévedtek a hármas határnál

Szeged - Aszfaltutat keresett, és a román oldalon találta meg egy férfi, aki feleségével a kübekházi hármashatár-jelet látogatta meg a napokban, de Szeged felé már nem akart a rossz minőségű földúton visszatekerni. A férfit a román hatóságok fogták el, és kísérték a kiszombori hivatalos határátkelőig.
Néhány hete tévedt át a kübekházi hármas határnál egy kerékpáros férfi román földre, ahol az ottani hatóságok elfogták. Az egyenruhások a kiszombori határátkelőig kísérték az eltévedt biciklist, ahol újra Magyarországra tekerhetett. A férfi feleségével indult kerékpározni azon a napon, megtekintették a Triplex Confinium hármashatár-jelet, majd a férj elindult, hogy egy jó utat keressen Szeged felé – ekkor tévedt át román területre.

A hétvégén kilátogattunk az emlékműhöz, ahová rossz minőségű földút vezet. A hármas határhoz ugyanis csak a románok építettek ki meglepően jó minőségű aszfaltutat. Szerb és román oldalon is tábla jelzi az arra járónak, hogy melyik országban van – egyedül a magyar oldalon hiányzik ez a figyelmeztetés. A román autóúttól pár tíz méterre ráadásul egy leeresztett sorompót találtunk, amely az óvatlan turistának szintén fel kellett volna, hogy tűnjön. Az országhatárokat néhány határkő is jelzi, de ezek – különösen szürkületben vagy korlátozott látási viszonyok között – egyáltalán nem feltűnők. Az országtáblákat nem világítja meg semmi, így este a környéket nem ismerőknek ezek is láthatatlanok maradnak.

Hiába a csábító aszfaltút, a feliratok és a sorompó is arra utalnak: ebbe az irányba nem Magyarország felé vezet az út. Fotó: Schmidt Andrea
Hiába a csábító aszfaltút, a feliratok és a sorompó is arra utalnak: ebbe az irányba nem Magyarország felé vezet az út.
Fotó: Schmidt Andrea

– Egy évben egyszer, falunapkor van határnyitás az emlékműnél, amikor használhatják az emberek ezt az átkelőt is. A határkő szerintem jól látható a három ország között, magyar oldalról nem jellemző, hogy valaki áttéved: a kerékpárosok biztosan nem környékbeliek voltak. Visszafelé ez már nem olyan meglepő, hiszen a zöldhatáron keresztül sok migráns érkezik Kübekháza térségébe. Mivel Tiszasziget és Kiszombor is közel van, nem hinném, hogy itt valaha is hivatalos átkelő működne majd. Az mindenesetre irigylésre méltó, hogy a románok meg tudták csinálni az ide vezető aszfaltutat – mondta Hegedűs Zoltán, a Polgárőrség a Biztonságos Kübekházáért Egyesület vezetője.

A térségben magyar részről nem ez volt az első eset. Három éve – ahogy megírtuk – egy újszentiváni férfi kerékpározott át a sötétben Szerbiába a zöldhatáron át, pedig csak Kübekházáig akart eljutni, végül a törökkanizsai rendőrségi fogdában kötött ki. A férfit akkor a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóbeli figyelmeztetésben részesítette: máskor jobban nézze meg, merre biciklizik.

Olvasóink írták

 • 9. xenopus 2013. november 18. 16:35
  „Én is jártam a "TRIPLEX", hármas határ emlékműnél. Mielőtt buszra szálltam volna, tudtam hogy olyan helyen van az emlékmű amely nem Magyarország területe, NEM KÖRBEJÁRHATÓ ! és utána olvastam, kerestem a neten. Megterveztem az utamat. Majd a buszról leszállva a helyieket kérdeztem meg, hogy merre is kell menni, ezzel erősítve meg az információkat.
  Egy nénike ült kinn a kapu előtt annak az utcának a vége felé ahol sorompóval le van zárva az út, ahol a határ van. A nénike nagyon értelmesen elmagyarázta hogy tartsak jobbra, majd a földúton hogy juthatok el oda. Külön említette a határt.
  Sikeresen elértem a TRIPLEX-ig és egy frissen gondozott, kaszált rét közepén helyezkedik el. Fiammal mentem, akinek élőben elmagyaráztam hogy azok a fehér kövek micsodák, és hogy nem mászkálunk át, tiszteletben tartsuk egymás határait.
  Tényleg nem mentünk át és nem jártuk körbe az emlékművet, hiszen az a szó szoros értelemben is határsértésnek minősült volna 2 országgal is.
  A kerékpárosok pedig legközelebb járjanak utána hogy a határsávban hogy kell közlekedni és egymás országait hogy kell(-ene) tiszteletben tartani!”
 • 8. 80sFan 2013. november 18. 13:36
  „Persze azért nyilván nem sok ilyen h...e van, azért is lett ebből hír.”
 • 7. kispacni 2013. november 18. 10:22
  „3.kamuneni

  " miert kell azon a par szaz forintton sporolni hogy kivagni egy aluminium tablat es rairni valamit hogy elotted romania .."
  Kérdésben a válasz. pont ott a semmi közepén igenis nem egyszerű spórolos kérdés. gyakorlatilag naponta kellene feltenni az új ALUMÍNIUM táblát :-)”
 • 6. kispacni 2013. november 18. 10:19
  „5.

  4 alatt már volt válasz. Az EU tagság schengeni tagság nélkül önmagában nem elég. Egyedül Románia scehnegni tagsága után lehetséges akárhol, korlátozás nélkül átlépni a határt. Addig csak a kijelkölt határátkelőhelyeken, megfelelő dokumentum ellenőrzés után (útlevél vagy személyi) lehet átlépni a másik országba.”
 • 5. Quantumleap 2013. november 18. 09:17
  „Én ezt nem teljesen értem. Románia is az EU tagja. Akkor meg mi a gond? Vagy csak nem vagyok tájékozott a téma valamely részében?”
 • 4. ozsebke 2013. november 18. 09:16
  „Amíg Románia nem schengen, addig nem mehetsz át bárhol a határán, csak a kijelölt határátkelőknél. A hőkamerások pedig csak a befelé jövőkkel foglalkoznak.”
 • 3. KamuNeni 2013. november 18. 08:47
  „Inkabb a hatart kelelne jobban feliratozni. Egy egyszeru embernek fogalma se lenne az mar romania a roman szoveg ellenere. Az utt van tehat arra megy. Nemtom miert kell azon a par szaz forintton sporolni hogy kivagni egy aluminium tablat es rairni valamit hogy elotted romania, jobbra tolled szerbia hatad mogott magyarorszag vagy valami hasollot es annyi az egesz. Akarmelyik iskolaban megcsinaljak a diakok csak adjatok nekik egy tabpalt meg egy kis festeket.

  Nagy ugy??? Ugy latszik!!”
 • 2. NTK 2013. november 18. 08:44
  „Jó nagy .......... kellett lenni, hogy áttévedtek a túloldalra. Pedig itt még a magyar határ egyenes is. Nem olyan mint más helyeken, hogy egyszer csak "elénk kerül" anélkül, irányt változtatnánk.

  Kíváncsi lennék, hogy a cikkíró-fotós páros a fenti fényképért merről jutott oda a helyszínre? :-)”
 • 1. subex 2013. november 18. 08:10
  „Egyrészt nem értem, hogy a román hatóságoknak miért kellett visszakísérni Magyarországra a tagot, aki véletlenül áttekert Romániába? Miért nem mondta, hogy a határon ment át? Tilos ott kerekezni, vagy mi?
  A másik ... tényleg sokat érnek a hőkamerák, ha a másik tag meg csak úgy áttekert Törökkanizsára, vagy legalábbis abba az irányba. Eddig mindig azt hallottam, hogy a hőkamera mindig minden körülmények között mindent lát. Kíváncsi vagyok hány menekülő lépi át a határt a hatóság tudta nélkül :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrekbe kerül a feledékenység

85 éves tarjáni olvasónk panaszolja, hogy hetekkel ezelőtt megkapta a szegedi környezetgazdálkodás felhívását. Tovább olvasom