Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Eltört a ceglédi ló lába az ópusztaszeri vágtán

Ópusztaszer - A Nemzeti Vágta előfutamát rendezték szombaton Ópusztaszeren.
A 12 nevező településből 9 lovát tartotta indulásra alkalmasnak a versenybizottság. Az előfutamokon végül 8 ló mérette meg magát: egy hátas megsérült a rajt előtt. Az egyik előfutamban szörnyű baleset történt: Cegléd lova az egyik kanyarban elesett, az állatnak eltört az egyik lába. Kiderült: a pacira a verseny előtti napon tették fel a patkót, és nem tréningezték megfelelően. A hátast azonnal az üllői állatkórházba szállították. A Nemzeti Vágta szeptemberi fővárosi döntőjébe Szeged, Szekszárd és Esztergom lova jutott be.

Olvasóink írták

 • 16. marvan 2011. augusztus 16. 22:36
  „Tisztelt Olvasók és szerkesztők!
  Az újságíró információi nem felelnek meg a valóságnak!
  Én jelen voltam a versenyen, testközelből élhettem át az egész szörnyűséget. Mert az volt!!! Ismerem a lovast, a tulajdonost és a lovat is.
  Felháborító, hogy el akarnak tussolni egy ilyen szörnyű eseményt a szervezők.
  A ló nem a verseny előtt lett felpatkolva, szokva volt a patkóhoz, mindig volt rajta!
  A pálya iszonyatos volt, hiába volt füves, a lovak, mintha betonon futottak volna, stoplival!!!!!
  A ló az első kör után a kanyarban elesett, a lábán lévő stopli (lovak patkójába szerelt szög), beleakadt a beton keménységű földben egy fűcsomóba, és a ló patája leszakadt!!!!!
  Nem eltört a lába, hanem leszakadt a patája!!!!
  Borzasztónak tartom, hogy a verseny szervezői annyira sem méltatták a tulajdonost, hogy szóba álljanak vele, együttérézsüket kifejezzék, vagy bármiben is segítségük szándékát kinyilvánítsák.
  A lovat elszállítottuk állatorvoshoz, ahol sajnos már nem tudták megmenteni az életét, így el kellett altatni.
  A lovas szerencsére csak könnyebben sérült!
  A versenyt nem állították le, több ló és lovas is megsérült a további futamokban!
  Ez nem méltó a nemzeti vágtához, sem a pálya állapota, sem maga az eljárás ami ott folyt!!!
  És felháborító, hogy emberek felelőtlensége, és oda nem figyelése miatt egy ilyen csodálatos állatnak, ilyen szörnyű balesetet kellett elszenvednie, amely az életét követelte.”
 • 15. k.1 2011. augusztus 16. 11:52
  „Kedves SBertold! Azért azt tényként szögezzük le, hogy a vágta tulajdonosaival egyeztetve az Ön által leadott cikkel és megnyilvánulásokkal Ők nem tudnak azonosulni. Nem Őtölük származnak, ez az Ön saját szervezői véleménye, Önnel csak szerződésben állnak és amiket írt azok csak az Ön személyes véleményei. Ővelük a dolgot megbeszéltem, valahogy sikerült ezt szakmaiabban elintézni és nem a publikum villanyfényében, mert ők is egyet értenek azzal, hogy ez NEM TESZ JÓT sem a vágtának, sem a lovas társadalomnak. Ön ha egy cirkuszt szeretett volna az meg volt és szereplő is voltam benne, de NEM SZERETEM hogy ha bohócnak néznek. Az Ön cirkuszában én SOHA többet nem leszek bohóc. A témát lezártnak érzem, nem is kívánok erről többet beszélni.”
 • 14. SBertold 2011. augusztus 16. 09:44
  „Kedves Kacziba úr, nem vonok vissza semmit. Nem pocskolódtam, a tényeket soroltam fel, aki végigolvassa, látja. Szerencsétlen lovat sajnálom csak, és azt is, hogy az én rendezvényemen történt ez az eset, de gondolom, maga sem hagyná, hogy beszennyezzék a nevét névtelen beírogatók. A többit személyesen megbeszéljük. Van mit. Minden jót!”
 • 13. info 2011. augusztus 16. 09:34
  „4. SBertold 2011.08.15. 11:26 -Ha minden oly tökéletes volt, miért e baleset?”
 • 12. k.1 2011. augusztus 16. 07:55
  „Kacziba Pál vagyok, tenyésztő, versenyeztetek is, nem egy, nem két lovat. Több mint 100 lovam van, a szakmában úgy gondolom mindenki ismer és tudja mennyit tettem már érte. Tenyésztettem olyan lovat, sőt menedzseltem is magyar bajnoki szintig, ami most a világ elitjében van. Több ló versenyzik nemzetközi szinten, ami nálam született, én is ismerek mindenkit, aki ezért a szakmáért már sokat tett és számít benne. Ne haragudjon Uram, de valahogy maga kimaradt! A nevemet azért írtam ki, hogy könnyebb legyen a jogászának dolgozni. Azért felháborítónak tartom, hogy még Ön fenyeget itt ilyesmivel.
  Köszönöm azoknak, akik teljes másképp gondolják, mint a kedves szervező a dolgokat. Valóban majd a szakma eldönti ezt a kérdést. Őszintén nem gondolkoztam jogi lépéseken, de bicska nyitogató amit itt olvasgatok. Bár barátaim arra kértek, hogy inkább ne olvassam el, lehet igazuk volt. Uram, higgye el nevét megjegyeztem és bízok benne, hogy az életben még összefutunk és ezt meg tudjuk beszélni. A többit meg majd eldöntöm, de kérem Magát, hogy ezt a pocskolódást hagyja abba és ne olyan embereket fenyegessen, akik ide beírtak, hanem keressen engem, ha úgy gondolja az ügyvédjeivel. Amiket írt, tényeket, nem kívánok reagálni rá, mert egy olyan lovat pocskondároz, aminek már kegyeleti joga van. És elég durvának találom azt is, hogy engem megjelöl kivégzőjeként. Ezt remélem mihamarabb visszavonja. Előre is köszönöm! Egy olyan ember vagyok, aki a szakmának adott és nem csak pénzt vett ki belőle.”
 • 11. SBertold 2011. augusztus 16. 01:35
  „Hát jó, "kedves" 9. és 10. akik névtelenül híresztelnek itt mindenféle hazugságot, majd meglátjuk, hogy dönt a szakma. A lovas, aki elbukott, annak elszállt a kengyele, és leesett a lóról. Egy ló se sántult le. Ennyi.
  Maguk hazudnak.
  Lehet perelni. Névvel, címmel vállalom. A beperlésről meg annyit, hogy ezt mi már megelőztük, és jogászhoz fordultunk, pont az ilyen alaptalan rágalmak miatt. Egyébként egyetlen tényállításunkra sem reagáltak Önök, névtelenül vagy anélkül. Csak a pályát szidják, ami nem tehet semmiről. Miért nem szidnak engem helyette? Vagy jelentenek fel? Én szerveztem a vágta előfutamot. Mind tudják, ki vagyok. Szóval, ha nem kapok értesítést a bíróságról, akkor maguk mind hazudnak. Márpedig hazudnak.

  Ecce Homo.

  Isten áldja mindannyiukat!”
 • 10. EricNavet 2011. augusztus 15. 22:58
  „Tisztelt SzervezőK!
  Én mint díjugrató és galopp lovas saját véleményem a versenyről az ,hogy nagyon színvonalatlan borzalmas verseny volt!Amióta én veresnyekre és nemzeti vágta ,vágta előfutamokon veszek részt nem találkoztam ilyen versenyre alkalmatlan pályával.Teszem hozzá a szervezőknek biztosítani kellene a lovak számára boxokat ami ebben az esetben nem történt meg.A pálya kialakítása sem volt megfelelő.Szeretnék itt beszélni a szélességéről .A szervezők 4es futamokat akartak tartani, de ez az én szememmel nézve lehetetlen és nagyon veszélyes ilyen gyors tempóban végre hajtani 4lónak.Ez a verseny pálya még 2 ló indítására is alkalmatlan az ívek miatt.Ezen a pályán egyenes szakasszal nem találkoztam a pályabejárás során ,holott a budapesti rendezvényen szabadszemmel nagyon is észrevehető egyenes gyorsuló szakasz. Az ópusztaszeri pályán én nem találkoztam ezzel. A pálya talaja kemény hupás és csúszós! Ló és lovasra egyaránt veszélyes.Rendezvény végére több LOVAT LÁTTAM LESÁNTLUNI VAGY PATKÓJÁT ELHAGYNI! Ezért nem értem hogy a szervezők miért nem fordítottak több időt a verseny biztonságos lebonyolítására ,mert a Magyar Lovastársadalom számára is nagy veszteség KING ´S HONOR elpusztulása.A ló kíváló formában és erőben állt starthoz! Nemtudom honnan informálódtak tévesen és terjesztenek hazugságoktat. Ez a ló versenyben nem mondható rutintalannak a lovasról nem is beszélve! Kiváló párost alkottak ennek ellenére.Honor Derbyt és számos elit kategóriás versenyt nyert ,lovasa pedig 15 éve erősíti a versenyzők táborát! Nemtudom miért kritizálják az ő futásukat! A mélyen TISZTELT SZERVEZŐKET szeretném felhívni arra hogy ők miként reagáltak volna a történtekre tulajdonos és a lovas helyében? Sajnos ez az esemény visszafordíthatatlan a komolytalan és gyenge rendezésű elővágtának”
 • 9. onono 2011. augusztus 15. 22:10
  „Kedves Uram!
  Eléggé merész gondolatok ezek, amiket Ön ide leírt! Hiába próbálja mentegetni a dolgot, Ön ahogy leírta csak egy szervező, aki sajnos nem ért ehhez a szakmához. Valóban nincs a galoppon sarok, mert nincs rá szükség. De azt miért nem írja le, hogy a második futamban miért esett le a lovas? Vagy szembe szállt vele egy fecske, és megijedt tőle és leugrott? A negyedik előfutamban ugyanott ahol Honor felborult miért akart orra esni Esztergom lova? Miért lépte le valahogy a saját patkóját? Vagy ez is véletlen? Egyébként, ha én a ló tulajdonosa lennék Magát őszintén mondom beperelném. És ne fenyegessen hazugsággal, mert én a tényeket írtam le és remélem ezt olvassa a ló tulajdonosa is és megfontolja, hogy beperelje Önöket. Tudtommal Ő ott azt mondta, hogy ez az Ő kára és az Ő kárából tanuljon mindenki, hogy ez a pálya NEM alkalmas! Ő nem hőbőrgött, csak kérte a többi arra higgadtan, hogy ez nagyon veszélyes. Egyébként aki hőbőrgott, az Esztergom csapatának tagja volt, aki be is jutott és valahogy Ő is ezt mondta, hogy a lovuk lesérült. Uram, nem kéne támadni, hanem inkább el kéne gondolkodni! És még egyszer kérem a tulajdonost, lépje meg amit egyébként nem akart és akkor majd kiderül ki hazudott!”
 • 8. SBertold 2011. augusztus 15. 17:11
  „Kedves onono (6.)!

  Az, hogy egy ló fedez, még nem jelenti azt, hogy versenyzésre is alkalmas. A ló lovasa kamerák előtt kérdésre válaszolva ezt mondta: "Amúgy se versenyez, csak ide elhoztuk." Majd megnézi pár nap múlva a honlapon maga is.

  Ön szerint "A pálya talaja borzalmas volt, csak véletlennek volt köszönhető, hogy nem történt több baleset. Szinte mindenki panaszkodott a pályára, többen hangosan föl is hívták rá a figyelmet, hogy nem engedik ott futni a lovukat!" Valójában, a többen az egyetlen csapat emberei voltak, mert mindenki a következő futamot várta, hogy indíthasson végre.

  A pályát soha nem is akartuk máshová építeni. A verseny előtt hetekkel kitűztük. Volt olyan versenyző, aki már akkor megtekintette. Volt aki később, volt, aki javasolt változtatást, és mi megtettük, volt, aki már napok óta ott aludt és a lovával ott tréningezett. (Ő egyébként nem jutott be a döntőbe.) Szóval, amit írt az HAZUGSÁG.

  A ló (King´s Honor) már évekkel ezelőtt sérülés miatt került le a versenypályáról. Ilyen sérülést rossz talaj nem okozhat! Ugrósarkakat tettek fel a patkóra, ami nem galoppra való. Agyon volt fáslizva, a bírálatnál a versenybíróság vettette le róla a fáslit. A zsoké utólag maga ismerte el, hogy "csak fedez, amúgy se versenyez, csak ide kihoztuk". Lehet jó a lovasa, de aki elindította, az ölte meg ezt az állatot! A talajt mindenki jónak ítélte, a pályaelfogadási nyilatkozatot mindenki aláírta!

  Csak az az egyetlen csapat tagjai ordibáltak minősíthetetlen hangon, akik valószínűleg nagyon jól tudták, hogy ez az állat valószínűleg már alkalmatlan a versenyzésre! Teszem hozzá, hogy ez a csapat egy másik lovat is indítani akrt, amelyik a versenyszabályok miatt eleve nem is indulhatott! Már reggel meg akarták változtatni a szabályokat, mert új lovat akartak helyette nevezni, holott a nevezés előző nap lezárult!

  Továbbá a Nyergelőbíró külön jelezte nekik, hogy a pályát kipróbálhatják még a futam előtt, mire a válasz a következő beszédes megjegyzés volt: ´Lesz felvezetőkör? (...) <moderálva>

  Úgy hogy kedves onono, vagy kicsoda ezen gondolkozzanak el de nagyon, hogy hány ló életét éri meg az ilyeneknek a mindenáron a nagy vágtába való bejutás!

  A verseny maga egyébként egy jó dolog, szép dolog, ha mindenki betartja az írott szabályokat és az etikettet.”
 • 7. varadipal 2011. augusztus 15. 13:04
  „Ezek a műmáyer látványosságok teljesen feleslegesek, amig a jóhírű színházak egymás után oszlanak fel, mert nincs finanszírozásuk.Nem cirkusz kellene ennek a népnek, hanem valódi kultúra.Úgyis el van bunkósodva éppen eléggé.”
 • 6. onono 2011. augusztus 15. 12:55
  „Kedves Szervező!
  Ezt maga sem gondolhatja komolyan, amit ide leírt! Először is: a ló tökéletes állapotban, kondícióban volt, felesleg még véletlen sem volt rajta, ereje teljében, fedezőmén létére nem is lehetett volna ez máshogy. A pálya talaja borzalmas volt, csak véletlennek volt köszönhető, hogy nem történt több baleset. Szinte mindenki panaszkodott a pályára, többen hangosan föl is hívták rá a figyelmet, hogy nem engedik ott futni a lovukat! Kétlem, hogy nem hallotta volna, hisz a lincseléses hangulathoz elég közel jártunk a hétvégén. A pályára mi is át szerettük volna vinni a lovunkat a héten, csütörtökön, meg is szerettük volna nézni, csak ott közölték, hogy nincsen készen a pálya (először nem is ott akarták megrendezni, ahol végül megrendezték a versenyt), ez mind péntekre, tehát a verseny előtt 1 nappal(!) derült ki, hogy hol lesz a pálya stb. Kérdezem én, ez hogyan lehetséges egy ilyen verseny esetén??
  A lovat egy nagyon jó lovas lovagolta, abszolút nem lovas hiba volt, hisz nem az inának lett baja (ami ugye azt bizonyította volna, hogy nem volt megfelelően felkészítve és túl lett erőltetve) de nem így volt, hanem eltört a lába, nyílt törése lett lónak azon a gödrös rossz állapotú talajon. Az a pálya nem arra van kitalálva, hogy ilyen jó lovak fussanak rajta, egy ilyen verseny hatalmas a sebességgel zajlik, így teljesen tökéletes pályára van szükség. Ez sajnos nem így volt és ez egy fantasztikus ló életébe került!
  Úgy hogy kedves szervező ezen gondolkozzanak el de nagyon, a pálya alkalmatlan ilyen és ehhez hasonló versenyek megrendezéséhez és nagyon szomorú, hogy ennek meg kellett történnie ahhoz, hogy ezt belássák.”
 • 5. föpö 2011. augusztus 15. 11:38
  „Ló tulajdonosaként:
  Valahogy Én teljesen másképp emlékszem. A pályára mindenki panaszkodott, ebben a versenysorozatban a patkósarok használata tilos, kérdezem Én, ha ez egy ennyire tökéletes pálya, akkor itt miért engedélyezték? A ló abszolúlt jó kondícióban volt és nem volt rajta felesleg, de lehet hogy itt gebe lovakat vártak? Mert az egyik szervező, lehet hogy pont szájából épp az hangzott el, hogy "ezek túl jó lovak erre a talajra". Sajnos Honor elbúcsúzott és úgy gondolom, hogy remélem fog egy pár kellemetlen éjszakát okozni álmaikban azoknak. akik erre a pályára azt mondják minden rendben volt, mert azért gondolom a lelkükben nem így gondolják. De beszélgettem olyan emberekkel is ott akik talán értenek ezekhez a dolgokhoz és ismerik magát Honort is, sőt nyertek lovasként Derbit és Kiemelt versenyt is nagyon sokat (magyarul szakmabeliek nem pedig szervezők) akik azon a véleményen voltak, hogy Itt több versenyt nem szabad rendezni!”
 • 4. SBertold 2011. augusztus 15. 11:26
  „Szervezőként:
  1. A pályával nem volt semmi gond. Minden ló gond nélkül szaladt rajta, baleset, miegymás nélkül. A verseny előtt 5-7 nappal már bárki kipróbálhatta, adott volt a lehetőség. Egyetlen lótulajdonos, vagy futtató sem panaszkodott a pályára, csak az aki a szerencsétlenül járt telivért a pályára küldte.
  2. A lóról annyit, hogy egy korábban Derby-győztes fedezőmén volt, aki a lovas körökből származó hírek szerint évek óta nem futott, nem tréningezett. Ez látszott is rajta, mert nem versenykondícióban eresztette a pályára a tulaj, hanem vagy 40-50 kg fölösleggel, plusz egy viszonylag nagy súlyú lovassal. A verseny előtt egy-két nappal rakták rá a patkósarkat. A legalább 4-5 lóhosszal lemaradt állatot a lovasa erősen hajtotta a kanyarban és a ló hátsó lábával lelépte az első lábát! Ezért tört el a lába, ezt videofelvétel bizonyítja!
  3. Az állatorvos, aki a helyszínen ellátta a sérültet a térség egyik legkiválóbb lovas orvosa...”
 • 3. 6664 2011. augusztus 15. 09:33
  „:-(”
 • 2. pt 2011. augusztus 15. 09:12
  „Én ezt picit másképpen hallottam elég közeli forrásból. A pálya állítólag elég rossz minőségű volt, tele gödrökkel. Egy ilyenbe szaladt bele a ló, akit egyébként egy igen jó ceglédi lovas lovagolt (nem saját lova volt). A pacinak leszakadt a patája: Az állatkórházba, ahová vitték nem volt orvos, csak hallgatók, ráadásul a helyszíni ellátás is hagyott kívánni valót maga után. A pacit végül elaltatták.”
 • 1. Grabowsky 2011. augusztus 15. 07:40
  „Virsli lesz belőle sajnos...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy korsó sakk rendel!

Deszken 1996 óta rendezik meg az országban egyedülálló kocsmák közti sakkcsapat-bajnokságot. Tovább olvasom