Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Eltűnhetnek a kis patikák

Szeged - A megye nagyobb városai közül Makón van a legtöbb, Szentesen a legkevesebb gyógyszertár a lélekszámhoz viszonyítva. A kisebb településeken viszont lehet, hogy még kevesebb lesz a jövőben, mert úgy hírlik, a kis forgalmú gyógyszertárak normatív támogatása megszűnik.
Makón a legtöbb, Szentesen a legkevesebb gyógyszertár jut egy főre a nagyobb városok közül a megyében – erre az eredményre jutottunk, amikor összehasonlítottuk a települések lakosságszámát az ott működő gyógyszertárakéval. Az összehasonlítás alapjául a legfrissebb elérhető, azaz 2009-es népességi adatokat, illetve a tisztiorvosi szolgálat januári nyilvántartását vettük. Az ÁNTSZ regionális irodáján egyébként felhívták a figyelmünket arra, hogy nincs előírás, ami szabályozná, mennyi patika lehet egy településen.

Ami pedig a rangsort illeti: Makón 24 ezren élnek, gyógyszertárból 8 működik, azaz egy patika 3000 embert lát el. A második helyen Szeged áll a maga 169 ezer lakosával és 48 patikájával (3520 emberre jut egy), mögötte szorosan, majdnem holtversenyben Csongrád következik – itt 17 ezer 700 ember rendelkezésére 5 gyógyszertár áll, azaz 3540 lakosra jut belőle egy. Hódmezővásárhely 47 ezer 200 polgárát 13 gyógyszertár szolgálja ki, tehát 3630 főre jut egy, míg a sor végén Szentest találjuk. Itt 29 ezer 100-an laknak, 7 patika üzemel, tehát – legalábbis elvben – 4157 embert lát el mindegyik.

A kiszombori gyógyszertárban 100 beteg fordul meg naponta. Fotó: Karnok Csaba

A kiszombori gyógyszertárban 100 beteg fordul meg naponta.
Fotó: Karnok Csaba


A kisvárosokat, illetve a falvakat azért nem vettük figyelembe az összevetésben, mert nagyon sok szerényebb lélekszámú település van, ahol egyáltalán nincs patika, vagy csak fiókgyógyszertár üzemel. Elképzelhető, hogy ezekből is jóval kevesebb lesz, mert mint hírlik, lehet, hogy megszűnik a kis forgalmú gyógyszertárak központi támogatása. Az egyik ilyen patikában, a kiszomboriban – naponta átlagban 100 beteg fordul meg itt – érdeklődtünk is, mit tudnak erről. Vezetője, Budainé Kormányos Éva azt mondta: míg tavaly havonta kaptak a betegforgalmi adatok után 100 ezer forintot, idén eddig hiába küldték el a nyilvántartást az egészségbiztosítónak, pénzt még nem láttak. Tájékoztatást sem kaptak arról, utalnak-e majd, és ha igen, mennyit.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2010. március 04. 16:41
  „inkább olcsó állatpatika kellene. Durva hogy egy spec sampon 10rúgó és külföldről kell hozatni, ugyanaz embereknek 2000 és kapható. Azonos tartalom, más terméknév.”
 • 4. AN 2010. március 04. 10:11
  „Melyiken?”
 • 3. persona 2010. március 04. 08:02
  „felesleges ennyi patika, amióta aszpirint lehet venni a benzinkúton.”
 • 2. tarkan 2010. március 04. 07:07
  „Inkább több egészséges élelmiszert árusitó,és áraikat megfizethető üzlet kellene,és akkor kevesebb lehetne a patika,na persze ez csak "fikció"....))”
 • 1. Zsoltee0716 2010. március 04. 06:11
  „Akkor már patikát sem érdemes nyitni Szegeden! Csak valahol a környéken akkor!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebéd a raklapon, szendvics munka közben

Bár törvény is előírja az ebédszünetet, nem mindenki tölti azt evéssel. Sokan inkább az ügyeiket intézik. Vagy ha ebédelnek is, bekapnak egy szendvicset pár perc alatt. Tovább olvasom