Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Eltűnik Tarján gettóbüféje

Szeged - Tarján szégyenfoltja, az Olajbányász téri kispiac átalakul és vele együtt megszépül a városképi jelentőségű gettóbüfé. Csakhogy ennek törzsvendégei szerint nem lesz már ugyanaz, mint ami volt: a város legfelkapottabb éjjel-nappali hamburgeres-palacsintázója.
Nyilván a lakótelep miatt ragadt rá az Olajbányász térre a „gettó" elnevezés, hiszen itt épültek negyven évvel ezelőtt Szeged első panel bérházai. Innen öröklődhetett át az akkor ideiglenesen felhúzott barakképületben működő lángosos-palacsintázóra is a „gettóbüfé" elnevezés. Minden év- és napszakban nyitva áll, tehát biztos pont, emiatt a szegediek kedvelt „evőhelye".

Tizenhárom éve Térerőnek hívják és Agócs Ágnes vezeti, vonzza a „törzsevőket". Útba esik jövet-menet taxisoknak, mentősöknek, gyakorta látni rendőr- és tűzoltóautókat, amint „feltankolnak" egy kései vagy épp hajnali órán. Tegnap a szikrázó napsütésben a Démász munkatársai álltak a sorban, ők Vásárhelyről visszafelé ugrottak be ebédelni. A villanyszerelők a hamburgerre esküsznek, akárcsak a fodorkerti motoros fiatalok. – Pulykamellburger hat feltéttel buli után, hajnali háromkor, mámorító – mesélte Nagy Gábor és Sebők Péter. A palacsintás ablaknál Fodor Bence dicsérte a vaníliakrémes desszertet, miközben az alsóvárosi legényke gyakorlottan el is majszolt egyet a göngyölt édességből. Zsú és Zoli Újszegedről is hajlandó átkelni éjjel és nappal egy almás-túrós, nuttis vagy diós palacsinta kedvéért, náluk négy-négy a „fejadag". Zoli szerint: „a szakadt külseje ennek a városképi jelentőségű helynek a varázsa. Ha átépítenék, már nem lenne az igazi."

Eltűnik a tarjáni gettóbüfé. Fotó: Schmidt Andrea
Eltűnik a tarjáni gettóbüfé. Fotó: Schmidt Andrea

Az átépítés a küszöbön áll. A felvonulási épületre tavaly 50 millió forintot szavazott meg a közgyűlés, a tervek szerint négy hónap alatt felhúzzák a helyén a Mars téri csarnokokhoz hasonló kis plázát. Az előzetes tervek szerint őszre már állhat az új kispiac. Március óta folyik az áttervezés, engedélyeztetés. Jelenleg a működtető Szegedi Piac Kft. közbeszerzési pályázaton keresi a kivitelezőt; a hiánypótlások után jövő héten pénteken választják ki a megfelelőt. A bontásig a büfé maradhat, akkor azonban végleg eltűnik az Olajbányász tér színfoltja.

Átmenet

A gettóbüfé tulajdonosa, Balogh József gondolt az átmeneti hónapokra: megvette a szomszéd kisbolt melletti helyet és kicsinosította. Ott azonban csak reggel 6-tól este 10-ig tarthat nyitva. A csarnokbeli csirkés végleg bezár, az eladókat elküldik, a zöldséges pedig a szabadtéri árusokkal együtt a parkolóba költözik át.

Fodor Bence is szereti a gettóbüfé palacsintáit, kedvence a vaníliakrémes. Fotó: Schmidt Andrea
Fodor Bence is szereti a gettóbüfé palacsintáit, kedvence a vaníliakrémes.
Fotó: Schmidt Andrea

Törzsvendégek voltunk

Szemelgettünk gettóbüfés írásainkból. 2005. január 28., Farkas Tünde eladó: „a sláger a finom husival, zöldségekkel jól megpakolt hamburger. Hó végén, amikor kiürül az emberek zsebe, a hot dog fogy leginkább, mivel kevesebbe kerül". 2007. július 19.: „kedden bezárt az Olajbányász téri lángosos-palacsintázó. Nem bírtak a lányok a nagy hőséggel." 2007. október 21.: „döntött a város, megszabadul az Olajbányász téren csúfoskodó barakképülettől." 2007. október 31.: „bár Szegeden itt a legfinomabb a palacsinta, azt mindenki látja, hogy a körülmények nem túl európaiak." 2008. március 7.: „az elképzelések szerint májustól őszig tart az építkezés."

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. kreddy91 2008. július 19. 02:40
  „istenem, embereeeeek:Dmi az a haccp???semmmi!akik itt ócsárólják a büfét meg az ilyen dolgokat, azok voltak már kint fesztiválon és ettek már ott?:DFinom hurka-kolbász, meg cserepessori szeletelt, meg flekken, meg ilyesmik...ellenőrzés?bejön, körbenéz, nagyja rendben, ennyi volt...elég idegesség az a vendéglátósnak hogy éppen milyen kedve van az ellenőrnek!ne piszkáljatok már mindig mindenkit!és még csodálkoznak hogy miért a vendég a tetű a felszolgáló szemében??ha nem tetszik valami, akkor menj máshova, de mért kell másoknak csalódást okozni?ha szereti a gettóbüfét, hát hagy szeresse:)nincs is jobb az éjjeli gyomormentő hambiknál:)és amúgy is szeged leggusztustalanabb helye az az aradi vértanúk terén álló "budibüfé":Dgusztustalaaaaaaaaaan:Dde ettől függetlenül, szerintem én eddig ott kajáltam a legtöbbet bulik után:Degyszerű de nagyszerű:) gettóbüfések, tartsatok ki!!!!:)”
 • 37. csak 2008. július 17. 23:56
  „http://kepfeltoltes.hu/080717/SP_A0061_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Ez a fotó a szabadkai piacon készült és elvette az összes étvágyam:)”
 • 36. KukoricaJancsi 2008. július 16. 18:07
  „Ebből is látszik, hogy nem a csillogás-villogás a lényeg. Egyszerű körülmények között is lehet értéket teremteni.
  A gettó csak az úri villából nézve gettó. Aki ott lakik, annak édes otthon.”
 • 35. NH 2008. július 16. 17:04
  „Lételemek Kft.
  Már az üzemeltetőt is imádom a névválasztásért, és ha lelátogatnak a haverok, mindíg elvisszük Őket párommal, mert nekik ez cool.
  Jókat eszünk, röhögünk az egészen és egyszerűen hozzátartozik már a baráti kör szegedi túráihoz.
  Sok jó étek, jó hangulat, kedves sztori társul hozzá.
  Sajnálom, de remélem az új formában is az utcáról megközelíthető módon nyit meg!”
 • 34. virtualista 2008. július 16. 16:35
  „Hali. Elösször is, kár lebontani, jo az ott. a palacsinta mindig finom, főleg a csoki és vanillia pudingos. a hamburger tényleg nm valami nagy cucc, a total hambi meg összement, igaz. A hely tényleg nm valami szép látvány és konyha sem tiszta, de egyszer nem volt bajom a kájátol és mindig jol esett lenyomni 5-6 palacsintát. Amugy ha meg éjszakai kaja kell és még szarabb helyet akartok akkor ott a mars téren a Ham*i-Bam*i. Ott is ugyanez a helyzet, singsingből kijövet vagy bemenet az is tökéletes a célnak. ha meg egy kicsit előkelőbb hely kell és még mindig éjszaka akkor ott a Bocitejivo. Jó árakkal, mindig meleg kajával, menükkel. az a hely az éjszaka legjobb kajálója.
  üdv!”
 • 33. asdasd 2008. július 16. 15:43
  „Ja, és a francba a HACCP-vel, annak nem kell betartania amelyik könnyen megteheti...”
 • 32. asdasd 2008. július 16. 15:40
  „http://www.mtklub.hu/gettobufe
  Íme egy czimborám cikke. Mindannyian lelkes rajongói vagyunk a Gettóbüfének, különösen a körözöttes-erőspistás hamburgerüknek. Ez a kis írás ennek állít emléket.”
 • 31. Hapci 2008. július 16. 00:47
  „Ideje lesz már oda is egy kis HACCP-t bevezetni.”
 • 30. Boldi Ati 2008. július 16. 00:34
  „Gyerekek aki válogatós és igényes a bele az nejárjon oda! Én már 5 éve ott eszek az éjszaka életből jövet és van mikor menet de még soha semmilyen bajom nem volt és tudjátok azért mert van forgalom és nem állott az alapanyag! Tudom h nem épp a legmegfelelőbb a környezet és tény h adhattak volna rá több igényességet ezért aláirom ,h egy felujitás kötelező de akkor se ócsáróljuk már le!

  Most is onnan jöttem-)”
 • 29. Lakatos Csaba 2008. július 15. 23:14
  „Üdv Mindenkinek!

  Szomorúan értesültem A BÜFÉ megszűnéséről.
  Bár már hosszú évek óta nem jártam ott mivel lassan 10 éve elköltöztem Szegedről, mindig meleg szeretettel emlékszem erre a szent helyre és mesélek sok ismerősömnek róla.
  Személy szerint az életemet köszönhettem neki számtalanszor az ezredforduló körüli években, mikor hajnali órákban buli után hazafelé beugrottam (-tunk) valami életmentő kosztra, alkoholtól megviselt gyomrunk enyhítése és szervezetünk PH anomáliáinak rendezése végett. Se előtte, se azóta nem esett olyan jól a hamburger sehol, mint ott, AZOKON A HAJNALOKON!!!
  (Ezeket a sorokat Misi és Tóni nevében is írtam!)
  Üdv! Frank Ui.: Köszönöm!”
 • 28. totóka 2008. július 15. 22:13
  „Rendesen nyomhatta oda a lóvét a tulaj az illetékes embernek, hogy még a mai napig üzemel. Vagy netán rokona?
  Eszméletlenül igénytelen hely, jó néhány éve ettem ott, bár igaz jol esett. Azota vannak gyermekeim már, valahogy az Ő egészségüket nem merem kockáztatni a kajájukkal. Inkább megsütöm a palacsintát este 10-kor is, negyedannyi pénzből, és tuti nem lesznek szalmonellások. Érdekes, hogy mennyien fikázzák a helyet, de mégis oda járnak. A látvány magáért beszél, én már nem merek ott enni. Ha uj épületbe kerülnek, akkor sem fognak adni jobban az alapanyagok minőségére, sőt még árakat is emelnek, mondván magas a bérleti dij.”
 • 27. gézaL 2008. július 15. 21:18
  „ÉNIS SZOKTAM ENNIA GETTÓBA PATKÁNY BURGERT NAGYON IZLIK .”
 • 26. hehe-nek írom 2008. július 15. 18:07
  „Igen, a retro tényleg divat de hát a retrot lehet jól is művelni meg III. osztályúan. Előbbire példa Bp-en a Menza Étterem a Liszt F. téren.”
 • 25. hehe 2008. július 15. 17:25
  „RETRO A DIVAT . MIÉRT KELL MINDET UJJÁ ÉPITENI TÖBB MILLIO FORINTBOL AMIKOR A CÉLNAK MEGFELEL SOK ÉPÜLET. JA BIZTOS VALAKINEK UJ HÁZ VAGY AUTÓ KELL A MILLIOKBOL. SZERINTEM JÓ A GETTÓ BÜFÉ TÜRHEÖ A KAJA ÉS JÓIZÜÜÜÜ.”
 • 24. Piki 2008. július 15. 16:20
  „Én is ismerem azt a helyet Szabadkán.
  Elég igénytelen hely, belőlről, de életemben nem sokszor ettem olyan jóízűt, mint ott. A srác előttünk sütötte egy nagy vaslapon a húst. Rengeteg zöldséggel, miegymással......:)
  Keveredett a füstös, faszenes feeling a különböző Ízekkel.
  Mai napig emlegetem, pedig már kb. 10 éve volt.
  Na kérem, ezt tessék überelni......!

  Gettó Büfé??!!!!? UGYANMÁÁÁÁÁR!!!!!”
 • 23. Zsoleszkának 2008. július 15. 16:20
  „Szia!

  Az a szerb "étterem" a Lenin Parkban, Szabadkán minden nap nyitva van, és még nem volt olyan hogy zárva találtam volna. Szerintem este 7-8 óráig biztosan nyitva tartanak. Készülj fel, hogy tényleg komolyan nyomatják odabent a razsnyica, pjeskavica, stb. műsorszámokat és néha komolyan füstszagú leszel de megéri, nagyon eredeti és finom, sőt szemet gyönyörködtető amit kínálnak! :)

  Jó étvágyat!”
 • 22. Nyamnyam 2008. július 15. 15:48
  „En ha Szabadkan, piacon jarok, ott szoktam ilyen lapon sult csirkemellet enni (nem tudom, mi a neve, valami csirkevica :) )
  Azt nagyon szeretem, megtomom meg mindenfele joval, amit adnak melle, zoldsegek, stb.”
 • 21. csanyiv 2008. július 15. 15:01
  „Azért sok emberre nem várhat otthon jó konyha, ha ilyen egyszerűen összehajítható dolgoktól, mint a vaníliakrémes palacsinta vagy egy mirelit húspogácsa, már képes odákat zengeni. A gyorsbüfékben, éttermekben kapható salátáknál bármikor, töredék áron összerittyent magának akár a férfiember is különbet - esetleg fogyasztásra alkalmasabb adagot is -, mégcsak a piacon se kell igazán jártasnak lenni.”
 • 20. zsoleszka 2008. július 15. 14:54
  „ZSÍRBARLANG !!!!!!!!!!!!!! Megtudnád mondani ennek a helynek a nyitvatartását???????????????? Mert szívesen ellátogatnék oda nagyon szeretem a szerb kajákat!!! Köszi”
 • 19. Józsika 2008. július 15. 13:52
  „Az Olajbányász téri büfé reklámozását nem kommentálom, mert sosem ettem ott, de a szegedi kajáldákban tényleg razziázhatnának egyszer a fogyasztóvédelmisek. Sok menzán szó szerint ehetetlenek, állottak, romlottak a már 4-500 forintba is kerülő fogások, ha pedig reklamál az ember, még a kiszolgálónak áll följebb. Van olyan menza, is, ahol alumíniumedényekben főznek! A talponállókról meg annyit, hogy persze, olykor éjjel rá van szorulva az ember az élelmiszerszemétre, de azért annak örülnék, ha például éjjel rendes kaját is lehetne valahol kapni.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden el sem kezdődött a vasutasok sztrájkja

Szeged - Szeged és Csongrád megye összes állomása kimaradt a tegnapra meghirdetett újabb… Tovább olvasom