Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Eltűnnek a kistelepülések patikái?

Szeged - A Csongrád megyei települések harmadán nincs patika – áll a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének közleményében. Öt településen valóban nincs gyógyszertár, azonban csak két faluban nem tudnak a betegek helyben hozzájutni az orvos által felírt készítményekhez.
– Nem hiányzik a gyógyszertár. Mindig megoldottuk – mondta az öttömösi Kisguczi Mihály. A településen évtizedek óta nincs patika, a háziorvos működteti az úgynevezett kézi gyógyszertárat. Ez azt jelenti, hogy amit felír a betegnek, azt a szekrényből egyből a kezébe is adja. – Legalább nem kell még máshová is elmennem, csak ha ügyeleti időben van szükség valamire. Akkor viszont Ruzsára kell utazni – tette hozzá a férfi.

A közeli település gyógyszertárának a készlete van egyébként Hegedűs B. Zoltán háziorvos szekrényeiben is. Két nagyobban elfér minden, amire szüksége van a faluban – ennyi készítményért valóban nem érné meg fenntartani gyógyszertárat. – Pontosan tudom, hogy milyen betegeim vannak, így azokat a gyógyszereket tartom. De ha valami olyasmire van szükség, amire korábban nem, az is másnapra itt van. Az egyetlen megkötés, hogy csak gyári vagy előre csomagolt készítményeket tarthatok a rendelőmben – mondta el a doktor, aki 43 éve, praxisa indulása óta így dolgozik.

Komoly gyógyszertári készletet kezel Hegedűs doktor háziorvos rendelőjében. Fotó: Schmidt Andrea
Komoly gyógyszertári készletet kezel Hegedűs doktor háziorvos rendelőjében.
Fotó: Schmidt Andrea

Magyarországon a települések 46,6 százalékában, vagyis közel minden másodikban található csak gyógyszertár. Az elmúlt másfél évben 2,4 százalékkal csökkent a közforgalmú gyógyszertárak száma: összesen 91 patika zárt be, miközben csupán 34 új létesült. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének állásfoglalása szerint a jelenség azzal magyarázható, hogy a magyarországi patikaszektor súlyos gondokkal küzd, és a jelenlegi környezetben a gyógyszertárak működtetése nem fenntartható.

Visszaesett a forgalom

A HGYSZ számítása szerint a megyében a 2000 fő alatti kistelepülések egyharmadán nincs ma gyógyszertár – a kézi patikákat ugyanis nem minősítik annak. Ahol pedig van, ott minden másodikban csak rövidebb nyitva tartással üzemelő fiókgyógyszertár, amelyet szintén nem tartanak ideálisnak. A népességszámot figyelembe véve a 2000 fő alatti kistelepüléseken közel 7000-en nem férnek hozzá a gyógyszertári ellátáshoz közvetlen lakóhelyükön – foglalták össze statisztikájukat.

– A hazai gyógyszertárak működtetése és fenntartása évről évre egyre nehezebb. Az elmúlt években nemcsak a vaklicitek okoztak jelentős árréstömeg-kiesést – ami havi szinten 400-450 ezer forintot jelent patikánként a vaklicitek előtti időszakhoz képest –, de a gyógyszertárak forgalmát komoly mértékben rontotta az is, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan szűkült a patikában forgalmazható termékek köre. A tulajdonlásra vonatkozó szabályoknak köszönhetően pedig a még működő vidéki kispatikák sorsa is bizonytalanná vált – fogalmazott Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke.

„Egy közelmúltban megszavazott törvénymódosítás értelmében a gyógyszerészeknek 2017. január 1-jéig többségi tulajdonnal kell rendelkezniük a magyarországi gyógyszertárakban. Az új szabályozás értelmében azokon a 2000 főnél népesebb településeken, ahol csak egy patika van, az állam a gyógyszerészeket megelőzve is többségi tulajdonossá válhat, így biztosítva a gyógyszerellátást. A törvénymódosítás azonban nem foglalkozik a 2000 fős vagy kisebb lélekszámú településekkel. Így amennyiben ezeken a településeken nem valósul meg 2017. január 1-jéig a gyógyszerészi többségi tulajdon, vagy a jövőben a tulajdonos gyógyszerész nyugdíjba megy, és nem talál vevőt a patikájára, ezek a kispatikák be kell, hogy zárjanak, ami jelentősen megnehezítheti a kistelepüléseken élők gyógyszerhez jutását" – áll a szövetség közleményében.

Csongrád megyében jelenleg 135 patika üzemel. Ebből 112 közforgalmú, 16 pedig fiók, azaz egy közforgalmú patika „alvállalkozása", amely az adott településen orvosi rendelési időben van nyitva. Ilyen például a pusztaszeri, amely egy hónapja nyitott. Előtte hónapokig nem volt gyógyszertár a településen, miután az előző bezárt, a lakosoknak Kistelekre kellett menniük. Négy zárt forgalmú patika is működik Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Szentesen, egészségügyi intézményekben. Dócon pedig egyéni módszer szerint látják el a lakosságot már évek óta. A sándorfalvi gyógyszerész jár ki a településre a rendelési idő végén, és elviszi az aznap összegyűlt vényeket. Másnap személyre csomagolva hozza a készítményeket. Sürgős esetben pedig a tanyagondnok megy gyógyszerért. Nagytőkén Öttömöshöz hasonlóan kézi gyógyszertár működik. Két településen nincs gyógyszerellátás: Csanádalbertin és Magyarcsanádon.

– Ezeknek is 5 kilométeres körzetén belül van gyógyszertár, vagyis kijelenthetjük, hogy a megyében nincs gond – fogalmazott Kőhegyi Ferenc, a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke, aki furcsának tarja, hogy éppen a patikaláncokat tömörítő szervezet aggódik a kistelepülésekért. – Amikor 2006-ban megnyíltak a lehetőségek, miért a nagyvárosokban nyitottak új gyógyszertárakat? Ha látják, hogy baj van, miért nem a kistelepülésekre koncentrálnak a multik? – kérdezett vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pucéran mászkált, hazavitték a rendőrök

Egy kétéves kisfiút vittek haza a rendőrök, aki meztelenül sétált az úttesten. Tovább olvasom