Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Eltűnnek a sátortáborok?

Csongrád megye - A klasszikus sátortáboros hangulat manapság legfeljebb egy-egy osztálykiránduláson vagy éppen a gólyák között elevenedik fel. Pedig a sátor a legolcsóbb szállás, és Csongrád megyében számos kemping kínálatából választhatunk.
Sátortábor? Nem ment még ki a divatból, de egyre kevesebben sátoroznak. Akadnak még tanárok, akik a tanév befejeztével sátras táborozást szerveznek diákjaiknak. Nemcsak nosztalgiából, hanem azért is, hogy minél kevesebb pénzből minél izgalmasabb nyári programot kínáljanak.

– A táborozó gyerekek igénye, hogy ne sátorban töltsék az éjszakát. A mai, komforthoz kötődő szokásokat sátorozva nehezebb biztosítani – magyarázza az évtizedek óta táborokat szervező Kecskés József. A csongrádi Gróf Széchenyi István Általános Iskola tanárától megtudtuk: faházas szállásuk éjszakánként 1470 forintba került Balatonakalin. – A táborhelyek kihasználtsága nagyon alacsony. De a legolcsóbb szállással szervezett nyári tábor is tetemes kiadás manapság egy családnak. Ráadásul a 90-es években jellemző 30–40 százalékos pályázati támogatással szemben ma már csak 10 százalék körüli az így elnyerhető segítség. Ezért elég nehéz összeszedni a gyerekeket: a mi 7 napos kirándulásunkra is 4 iskolából érkeztek a diákok.

Számoljunk! Ha egy 4 tagú család a legolcsóbb szállást keresné, a sátorozás mellett döntene. Mert sátrat 15 ezer forintért is lehet már kapni. A legolcsóbb hálózsák meg 5000. Négy személy esetén az egyszeri költségekre minimum 35 ezer forintot kellene szánni. A sátorhely – az idegenforgalmi adóval megfejelve – közel ezer forint éjszakánként. Ha ez a család apartmanos szállást választana, akkor legalább 14 ezer forintot kellene kifizetnie egy éjszakára. Ennél – az igénybe vehető kedvezményekkel együtt – egy faházban eltöltött este kicsit olcsóbb: nagyjából 10 ezer forint. Látható: ha képzeletbeli családunk lemond egy 2–3 éjszakás igényesebb kiruccanásról, akkor az így megspórolt összegből biztosíthatja a vakációzást – igaz, sátorban. Kempingező családunk többször is hasznosíthatja a sátrat és a hálózsákokat, így náluk a következő években a kiadási oldal „szállás" rubrikájába csak a sátorhely ára kerül.

– A pénztelenség jellemző. A vakációzóktól készpénzt alig látunk, a legtöbben üdülési csekkel fizetnek. De még így is évről évre kevesebben érkeznek nyaralni – összegzett a mártélyi Tiszapart Camping vezetője, Magyarné Vígh Nóra. – Sok család inkább gyűjtöget egy kicsit, vagy egy-két nappal rövidebb időre utazik el, de nem kempingben száll meg, mert fontosnak tartja, hogy nyaralva is fenntartsa a megszokott komfort érzését. De a fiatalabb korosztály minden nyár végén megjelenik: felejthetetlen élmény a szegedi egyetemisták számára a sátorozós mártélyi gólyatábor.

Olvasóink írták

 • 7. mattil 2011. augusztus 04. 10:42
  „Ha valahova elindulunk először nézzünk szét a neten. A kempingezés sokkal drágább, mint a szállások nagy része félpanzióval (reggelivel), saját mosdóval, tévével és egyebekkel. Ha írsz a szállodának egy kedves e-mailt általában még kedvezményt is kaphatsz nem is keveset!
  Ezzel szemben a méregdrága sátor és lakókocsihelyek, a közös wc-vel, közös zuhanyzóval (amiket mindíg átjár a szél és a legmesszebb fekszenek attól a ponttól,ahol mi kaptunk helyet) a szomszédtól tíz centire és így tovább teljességgel verseny és életképtelen alternatívák ma már.
  Valamikor én és családom is kempingeztünk, mert csak arra futotta. Ma már eljárt felette az idő.”
 • 6. szállító 2011. augusztus 02. 20:00
  „Azért a campingezés sem oly olcsó ám! Személyenkénti díj, sátorhely, gépkocsi beálló, áramvételi lehetőség, hűtőhasználat idegenforgalmi adó. Ha ezt mind összeadjuk, simán kijön a magánszállás ára. Ott viszont ágyban alszol, saját tusolóval wc-vel.”
 • 5. jozko 2011. augusztus 02. 17:11
  „Sajnos, nem csak a sátorozás kellékeinek az árán múlik...

  A gyerekek többnyire fel sem veszik a sátorépítés-bontás, matraconalvás, kempingbútor használat nyűgjeit -
  sőt élvezik azt.
  Nagyobb gyerekeket nem érdekli a "félkomfort", számukra a társaság, a bulis hangulat a lényeg.
  A szülők /akikel a nygyobb gyerekek már nem is nagyon mennnek együtt/ -ők érzékenyebbek az "össz"komfortra.
  És sajnos az összes táborozási költséget összeadva a táborhelyek sem igazán olcsók!

  Így aztán - legnagyobb sajnálatomra ! - egyre inkább leszokunk róla!”
 • 4. kiokushyn 2011. augusztus 02. 12:30
  „Kedves Smerdis 12:14
  Sajnos csak azt írtam, hogy szét kell nézni,mert úgy gondoltam, ha kiírom, az reklám.
  Akkor ez itt most a reklám helye!
  Külföldről kell rendelni, ill. szét kell nézni a hírdetésekben.Félár!”
 • 3. Smerdis 2011. augusztus 02. 12:14
  „2. kiokushyn 2011.08.02. 12:03

  gondolom most nyári hálózsákokról beszélsz. én normálisat abból még nem láttam 12ezer alatt. mert nincs. sátorból nyolcezer egy négyszemélyes? hol? a normális, kényelmes, praktikus abból is minimum 50ezer. és még az olcsóbbik fajtát mondtam. ennél kevesebbet meg fölösleges költeni rá, csak szívás lesz a sátorozásból, ha jön egy szép kis 50-60 milis nyári zápor :)”
 • 2. kiokushyn 2011. augusztus 02. 12:03
  „Még annyit a teljesség kedvéért,(nem egyetértve a cikk írójával) hogy egy komolyabb 4 személyes NEM beázós sátrat már 8000Ft-ért lehet kapni.A jobb hálózsákot is meg lehet vásárolni(nem 5000) 3000Ft-ért,csak szét kell nézni.”
 • 1. kiokushyn 2011. augusztus 02. 11:35
  „3 hete a Szikin összesen 2 sátor volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az ásotthalmi szociális központot

Gondozási központok kialakítására és bővítésére nyert uniós támogatást a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása. Tovább olvasom