Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Eltűnt a püspökhatvani aligátorteknős

A Szegedi Vadasparkba került volna az az aligátorteknős, amit a Galga-patakból fogtak ki. Egy püspökhatvai család őrizte, most viszont eltűnt.
Csütörtök este nyitva találták annak a püspökhatvani disznóólnak az ajtaját, amelybe a Galga-patakból kifogott, veszélyes állatnak számító aligátorteknőst zárták be a megtalálói. Egyelőre nem tudják, hogy megszökött vagy ellopták - értesült az Index.

A megtaláló család gereblyével és halászhálókkal indult az állat nyomába. A falu értesítette a lakosokat, hogy ne közelítsék meg at állatot, mert veszélyes.

Korábban

Ha a helyi illetékes hatóság is megkeresi a Szegedi Vadasparkot, az intézmény befogadja azt az aligátorteknőst, amelyet hétfőn talált egy család a Galga-patakban a Pest megyei Püspökhatvanban. Veprik Róbert igazgató elmondta, először egy bulvárlap kereste fel őket ezzel az igénnyel – helyet akartak találni a veszélyes állatnak. – Mivel ennek a hüllőnek olyan erős a harapása, hogy akár egy ember ujját is leszakíthatja, mindenképpen szeretnénk megelőzni a baleseteket. Ezért döntöttünk úgy, hogy találunk neki helyet, sőt: az ide szállításáról is gondoskodunk.

Három lehet az aligátorteknős a Szegedi Vadasparkban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (gaéria)

A Galga patakban talált aligátorteknős, mely kinyújtott nyakával és farkával a fél métert is eléri, jóval nagyobb, mint az a két példány, melyek már a vadaspark lakói. Így nem lehet majd őket összeköltöztetni, az új jövevénynek külön helyet alakítanak ki a Dél-Amerika házban, ahol a karantén ideje után megtekinthető lesz. Veprik Róbert elmondta: bár nyilván valamennyi plusz költséget jelent a Vadasparknak egy új álalt befogadása, ha jól tudják bemutatni, értéke is van.

Az aligátorteknős az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. Állatkereskedésekben néhány éve még nálunk is lehetett kapni. Vélhetően ez a példány is így került hazánkba – a patakba pedig azért, mert tulajdonosa nem számolt azzal, mekkorára nő meg. Egyszerűbbnek látta tehát, ha szabadon engedi a veszélyes hüllőt, mely az állkapcsán lévő szarukávával erőfeszítés nélkül képes felaprítani akár más hüllőket is, a mellső lábán lévő éles, erős karmaival pedig darabokra tépi zsákmányát.


Korábban írtuk:
Szegeden van már két ilyen teknős, így ha valóban idekerül, akkor ez lehet a harmadik ilyen állat a Vadasparkban. Az Index információi szerint a vadaspark az állat Szegedre szállításában nem tud segíteni, de szívesen befogadja azt.

Három lehet az aligátorteknős a Szegedi Vadasparkban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Veszélyes állat az aligátorteknős, semmi keresnivalója a szabadban. Ezért is döntöttünk úgy, befogadjuk, ha máshol nem lenne neki helye. Ha Szegedre érkezik, akkor először karanténba helyezzük, megvizsgáljuk azt is, valóban aligátorteknőssel van-e dolgunk, és a karantén után csatlakozhat a másik két ilyen teknősünkhöz – mondta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója.

Olvasóink írták

 • 10. ascendum 2012. június 03. 22:23
  „8. Szerencsére eddig én sem gázoltam el még ilyen apróbb állatokat sem, de az adott szakaszon nagyon intenzív a forgalom, mivel nyugat felől Szeged egyik fontos bevezető útja az 55-ös, szemből is oszlopban jönnek, és a mocsár miatt egy szűk töltésen halad az egész. Nyilván más egy kihalt úton.”
 • 9. szentmiki 2012. június 03. 11:59
  „8. Mike3, ha nem vezetsz persze, hogy nem ütsz el semmit...
  egy teknős ha eldönti, hogy lelép, akkor lelép..., disznó ól, kerítés?... bemész a fényképezőért, mire visszaérsz már hűlt helye...”
 • 8. Mike3 2012. június 02. 22:58
  „6: De. Ki lehet védeni. A figyelmem elsődlegesen a becsellenő állatokon van vezetés közben. Soha nem ütöttem el semmilyen jószágot.

  Ha ez a fajta csak fele annyira bunyevác, mint a többi, akkor is simán kinézek belőle bármit. Még a kilincs kezelését is :)”
 • 7. bambinaXX 2012. június 02. 22:51
  „Az itteni telet bírja?? amúgy sztem cuki. :) csak meg ne harapjon...
  6. egyetértek.
  4. nem krokodil!!! aligátorteknős. van némi különbség..
  1. mint a te neved..”
 • 6. ascendum 2012. június 01. 21:29
  „5: ilyen a természet :) Sokkal szomorúbb, hogy a Maty-érnél az 55-ös úton a szemem láttára gázoltak el két megtévedt (feltehetően) mocsári teknőst, ez már kevésbé természetes. Nem a többi közlekedőt inkriminálnám ezzel, mert nemigen van mód ezt kivédeni sofőrként, inkább valamilyen védőháló, ... kellene.”
 • 5. Queenmargareth 2012. június 01. 15:41
  „Vértón elég sok mocsári teknős lehet, de egy hatalmas biztos, a napozók előtt "flangált" le a vízbe..., illetve zabálta egy a kifogott, visszadobott döglött halat és tűnnek el a kiskacsák, 12ből csak 8 van:(”
 • 4. balihoho 2012. június 01. 13:51
  „Az emberi felelőtlenség határtalan, én nem lepődnék meg, ha arról olvasnék, hogy egy mártélyi fürdőző lábát leharapta a szabadon engedett krokodil. Persze a mi éghajlatunk alatt, szerencsére, az első öszi fagyoknál elpusztulnak a veszélyes trópusi hüllők.”
 • 3. Inez7 2012. június 01. 11:33
  „A cím inkább: Három aligátorteknős lehet a Szegedi...”
 • 2. okoskaaa 2012. június 01. 10:51
  „A tekinek mindenképpen hozzáértő kezekbe kell kerülnie! Remélem nem jelentkezik érte egy hozzánemértő nagyokos vagány és a teki megfelelő helyre, akár ide a Vadasparkba kerülhet!”
 • 1. petigay 2012. június 01. 10:51
  „Jáj de csúnya! xD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eb-hangulatban Szegeden: innen szorítanak hazájuknak

Ezio Bernardelli, az angol Jeremy Parrott és a Horvátországban született Heka László Szegedről szurkol hazájának. Tovább olvasom