Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Eltűnt az erdő Tápé mellől

Szeged - A vízügyi igazgatóság elővigyázatosságból vágott ki nagy mennyiségű fát a tápéi üdülőtelep utáni partszakaszon. A környékbeliek és a természetvédők szerint azonban indokolatlan és kegyetlen pusztítás történt.
– Barbárság – foglalta össze egyetlen szóval Csehó Gábor a Tápé utáni erdőben látottakat. A szegedi Csemete Egyesület tagját arra kértük, szakértő szemmel vizsgálja meg a Tiszavirág Üdülőtelep melletti területet.

Egy olvasónk néhány hete jelezte, naponta vágják ki a fákat a környéken. Szerinte az egészséges növényeket is pusztítják.

 Szigorú szabályok

– A fakivágás külön szakma, amire az erdészeti biztonsági szabályok vonatkoznak. Személyi környezeti, tárgyi feltételei vannak. Kötelező többek között döntősisakot, fülvédőt, arcvédőt, vágásvédelemmel ellátott lábszárvédőt, acélbetétes bakancsot viselni. Aki ezt elmulasztja, nagyon komoly büntetésre számíthat. Nemcsak a favágó, de a megbízója (csak ha ő a munkáltató) is. Mindig számítanak a körülmények, de nagyon fontos, hogy vastagabb fáknál nem ajánlatos egyedül végezni a munkát, főleg, ha valaki döntést végez. Elengedhetetlen a megfelelő képesítés és a papírok – mondta a favágás szabályairól Radics Béla, a Szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola tanára.

Csehó Gáborral a csonka törzseket, a kivágott és gondosan feldarabolt, porciókba szedett faszeleteket vizsgáltuk. A part mentén találtunk kétméteres átmérőjű törzset is. A természetvédő megállapította, hogy rengeteg egészséges fát vágtak ki a környéken, sokszor egészen kegyetlen módon.

Szerinte többször élő fát csonkoltak meg, olyan növényeket is elpusztítottak, amelyek ugyan betegek voltak, de lehetett volna segíteni rajtuk.

– Minden engedélyem megvan, a vízügy alkalmazásában állok. A fákat az ő megbízásukból vágtam ki. Azokat a nagytörzsűeket is a víz mellett – válaszolta kérdésünkre egy védőfelszerelés nélkül dolgozó favágó.

Elmagyarázta, hogy a környéken az összes fakivágás a saját műve, megmutatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól (Ativizig) kapott megbízását is. Azt mondta, a közelben egy halastavat alakítanak ki, ezért kellett egy több mint 100 méteres szakaszt teljesen megtisztítania.

Úgy tudjuk, a területen lévő pontontulajdonosok egyike sem kérte hivatalosan, hogy a parthasználati engedélyükben szereplő partszakaszon irtsák ki a növényzetet, információink szerint ennek ellenkezőjére kérték meg a favágót személyesen és a vízügyet is. – A környék holdbéli tájjá változott, ide csak tévedésből jutnak majd el az emberek – mondta a lapunkat felkereső hölgy.

– Az igazgatósági kezelésű területeken az Ativizig illetékes gátőre és az irányítása alatt álló közfoglalkoztatottak végzik a lágy- és fás szárú növényzet eltávolítását – közölte megkeresésünkre Kozák Péter.

Egy-egy faóriás is „elköszönt
Egy-egy faóriás is „elköszönt" a tápéi ártérről. Fotó: Karnok Csaba

Az Ativizig igazgatója elmondta, a nyárfák koruknál fogva veszélyt jelentettek a környezetükben lévő üdülőtelepre és a magasfeszültség tartóoszlopaira, valamint az egészséges fákra.

A favágó által leendő halastónak nevezett területről az igazgató azt nyilatkozta, hogy az egy egykori anyaggödör, amelynek területéről eltávolított fák természetes úton dőltek ki a kedvezőtlen, a Tisza vízállásához igazodó talajvízviszonyok és koruk miatt, de nem terveznek oda tavat.

– Tavaly ősz óta, a lombhullatási időszak végétől vágják a fát kollégáink. A munkavégzés az erdő és természetvédelmi törvénynek megfelelően történik. Cserjéket és összesen 8 nyárfát távolítottak el a területen. 15 köbméternyi faanyag keletkezett, amelyet elszállítottak az Ativizig területileg illetékes gátőrtelepére – közölte Kozák Péter.

A fák pótlását az igazgatóság a fakivágással érintett terület egészén tervezi, kivéve a magasfeszültségek nyiladékait. Az agyaggödör területén sem terveznek ültetést a kedvezőtlen talaj- és talajvízviszonyok miatt. A Tiszavirág Üdülőtelepnél az elektromos hálózat vasbeton tartóoszlopának jobb parti hullámtéren lévő környezetét is meg kellett tisztítaniuk, a létesítmény megközelítését akadályozó fás szárú növényzetet távolították el.

Fotó:
Porcióba szedték a kivágott fákat Tápén. Fotó: Karnok Csaba

Ezenkívül a Tisza jobb parti elsőrendű árvízvédelmi töltés mentén húzódó egykori agyaggödör területén lévő elkorhadt, kidőlt fákat szállították el. A Tisza jobb parti elsőrendű árvízvédelmi töltése mellett lévő magasfeszültségű légvezeték alatt található nyiladék területén a felnőtt lágy- és fás szárú növényzetet távolították még el, mindent szabályosan, állandó felügyelet mellett, március 31-éig.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn feloldják az útzárat a rakparton

Hétfőn már csak félpályás útlezárás lesz a szegedi alsó rakparton, az is mindössze 100 méteren. Tovább olvasom