Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Eltűnt az idős asszony egymilliója

Szeged - Néhány napon belül két nyolcvan év feletti asszonyt is meglopott papírgyűjtés ürügyén két férfi. Zsákmányuk összesen majd másfél millió forint volt. A trükkös tolvajok Vásárhelyen sem pihennek.
– A közeli süketnéma intézetből eddig is jöttek hozzám papírt gyűjteni az ott lakók. Akik most csöngettek: az egyik megjátszotta, hogy dadog, a másik semmit nem szólt. Azt hittem, ők is az intézetből valók – magyarázza Gizi néni, miért engedett be vasárnap délután lakásába két ismeretlen fiatalembert.

Az alacsonyabb igencsak meglepődött, amikor az idős asszony az előkészített újságokat rögtön a kezébe nyomta. – Ekkor elejtette a lapokat, majd nejlonzacskót és madzagot kért: úgy akarták elvinni az újságokat – mesélte a 82 éves asszony.

A közel egymillió forintot ebből a szekrényből vitték el.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Amíg kerestem, a magasabb belopózott a nagyszobába, miközben a másik a pakolás közben szóval tartott – mondta a néni, aki a lépcsőházban ekkor már nem látta a nagyobb termetű férfit. – Hátranéztem, és ott állt mögöttem. Ráripakodtam: mit keresett bent? Azt mondta, nem volt bent, majd félrelökött, és elszeleltek – mondta az idős nő, aki azonnal látta: a nagyszoba komódjára rakott pénztárcája, benne ötvenezer forinttal hiányzik. Ezután hívta fiát, majd mentek feljelentést tenni a rendőrségre. Miután hazaértek, kiderült: a tolvajok nemcsak a pénztárcát, hanem az egyik szekrényben tárolt készpénzt és az asszony ékszereit is magukkal vitték.

Füzetet készítenek

A napokban készül el a CSMRFK bűnmegelőzési osztályának kiadványa: „Bűnmegelőzési tanácsok idősek és egyedül élők számára". Ebben azokat a telefonszámokat is meg lehet találni, amelyeket akkor hívhat az állampolgár, ha sértetté vált. A kiadványokat a területileg illetékes rendőr vagy körzeti megbízott juttatja el az érintettekhez.

– Most jött a nyugdíj, a számlákat is be akartam fizetni, orvosra kellett volna egy nagyobb összeg, meg a külföldről érkező gyógyszereimre – magyarázta, miért tartott majd 700 ezer forint készpénzt magánál. Az ékszerekkel együtt több mint egymillió forinttal rövidítették meg.

– És voltak olyan pofátlanok, hogy megkérdezték: mikor jöhetnek újra? – mondta ezt már mosolyogva a néni, aki szerint csak így lehet túllépni egy ilyen megrázkódtatáson.

A Szegedi Rendőrkapitányság lopás gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen indított eljárást.

Trükkös lopások Vásárhelyen is

Tavaly novembertől több vásárhelyi magánházba csöngetett be egy nő, hogy az ott lakónak villanyszámla-túlfizetése van, és a visszajáró pénzt hozta. Mindig nagyobb címletű bankót adott át a sértettnek, hogy az visszaadjon neki. Eközben érkezett meg a bűntársa: amíg az idős emberek kinyitották a férfinak az ajtót, a nő magához vette a sértettek otthon tartott pénzét. A vásárhelyi bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható nő 25–30 év körüli, 160-180 cm magas, vékony testalkatú. A férfi 30–45 év közötti, 160 cm magas, kövér testalkatú és kerek arcú.

Olvasóink írták

 • 12. Misi 2008. január 28. 10:54
  „Szegény kisnyugdíjjas. Meg is érdemli ha ennyire birka hogy otthon a lakásban tart 1 millát! Ami azt illeti, tőlem biztos nem rabolnak el egy milliót, de még húsz forintot se, amilyen szegény vagyok! :D”
 • 11. nagyanyó 2008. január 23. 20:49
  „na szóval.sajnálom az idős nénit,ha valóban igaz,hogy ennyi pénzt vittek el tőle!De!!!mi a csudaból van egy ilyen beteg,külföldről beszerzett gyógyszereken élő idős nyugdijasnak ennyi pénze!?
  miért otthon tartja éppen?!miért nem a rendőröket hívta mindjart!?bennük nem bízott annyira,mint a két ismeretlen fiatalemberben?!talan még el is csíphették volna a tolvajokat!?
  vagy nem is voltak semmiféle tolvajok?!lehet,hogy van egy jó kapcsolata a biztositónal?!láttam már karón varjút!!egészen közeli ismerősöm barátnéja volt a biztositó ügynöke.ezek ketten összejátszva pl.pont egy ilyen kirablást mimelve jutottak jó sok pénzhez!!!!el kell ilyenképpen is gondolkodni!!csak ezert is mert mióta szajkózzák már az időseknek,hogy ne engedjenek be idegeneket a lakásukba!!!!és mindegyiknél ugymond áldozatnal akiről irnak olyan sok pénz van éppen otthon!!!egyszerűen nem igaz!!!mert akkor biztosan nem engednének be senki idegent de még talan ismerőst,szomszedot sem!!!ez a véleményem igy mire végiggondoltam.”
 • 10. dr Dr 2008. január 23. 19:08
  „No.6-Sy - figyeld meg, 1 hónapon belül téged, vagy valamelyik közeli rokonodat lopják meg. Jussanak eszedbe soraid !”
 • 9. No.6-Sy 2008. január 23. 17:58
  „Hol gyaláznak halottakat az újságban a fenti cikk kapcsán?

  Miért ne a nénit ítélje el bárki is, ha ő a hibás abban, hogy a buta viselkedésével magát áldozattá tette? Nem beszélve arról, hogy minden ember véleménye szabad - azaz talán nem mi mondjuk meg azt, hogy ki mit gondoljon és hogyan vélekedjen bármiről is.

  Vajon miért kell fenyegetni másokat azzal, hogy bárkit megtámadhatnak, amikor ez egyáltalán nem igaz. Az ilyen emberek, mint a cikkben írott két besurranó, majdnem mindig hasonló szitukat keresnek: olyan embereket, akik hamar balekká tehetőek és olyan helyzeteket, amelyek gyors és könnyű zsákmánnyal kecsegtetnek. Egyértelműen a néni a hibás, még akkor is, ha szomorú, hogy kár érte őt. És ettől teljesen független az a tény, hogy a rablók pedig bűnösök.”
 • 8. Lelkiismereted 2008. január 23. 12:12
  „Ez az újság egyre undorítóbb....Nemcsak az élőket tiporják le...de még a halottakat is meggyalázzák a nézettség, olvasottság érdekében.
  Gratulálok a főszerkesztőnek, de tényleg...”
 • 7. elvira 2008. január 23. 10:49
  „Ne a nénit ítéljétek már el, hanem a piszok,szemét rablókat. Ezek titeket is kirabolhatnak, akár az utcán is.”
 • 6. judás 2008. január 23. 10:45
  „Száradjon le a keze a tolvajoknak.”
 • 5. macrom 2008. január 23. 10:23
  „Igaz hogy nem írták hogy a város mely részén van, de a sorok között olvasva leírták:))
  "A közeli süketnéma intézetből eddig is jöttek hozzám papírt gyűjteni az ott lakók. "
  Ez ha jól tudom Újszegeden van.”
 • 4. Fehér 2008. január 23. 10:03
  „Ezek után csak nehogy azt mondjátok ,hogy ez is a szegedi "HARLEM-ben " Makkosházán történt. Mivan most nem lehet kiírni ,hogy a város melyik pontjáról van szó. Na ugye másutt is vannak bizonyos dolgok nem csak ott ahol én lakom. (Nagyon sok tisztességes ember lakik itt is)”
 • 3. No.6-Sy 2008. január 23. 09:41
  „Milyen érdekes, hogy a mami a saját butaságát maga el nem ismeri, sőt, azt még meg is "okolja", megspékelve egy kis - mindenki felé irányuló - bűntudatkeltéssel és önsajnáltatással: gyógyszerre kell meg ilyesmi. Tökmindegy ugyanis, hogy mire kellett volna a pénz, mert nem az a lényeg, hanem a saját maga hibája az ügyben, amely nagyban elősegítette azt, hogy áldozattá váljon. Nyílván még a piacra vásárolni is talpig felékszerezve járt.

  A maminál egyfelől ott a teljes óvatosságának hiánya idegenekkel szemben, másfelől viszont ott a bankok irányába tanúsított teljes bizalmatlanság. Ja, a banknak van ám széfje is!
  Ha tudja, hogy van otthon egy rakás rugója, akkor pluszban oda kellene figyelnie magára. Például úgy, hogy a kedves fiatalembereket addig kicsukja a lakásból - vagy inkább be sem engedi -, amíg keresgeti a papírt, merthogy egyrészről tudja magáról, hogy ő maga idős és egyedül van, azok pedig megtermett, életerős ifjoncok ugyebár. Az ördög nem alszik, pláne mostanság.

  De nem... a mami Mindenáron Jó Ember! Nem hagyja kint ácsorogni a Jómadarakat a hidegben, még két percre sem. Istenem, hát hol élt ez az ember, amikor az egészséges bizalmatlanságot osztogatták?”
 • 2. Madzsar 2008. január 23. 09:38
  „Tényleg sajnálom a 700 eFt készpénzt otthon tartó "kisnyugdíjasokat", de azt nem értem, hogy akinek ennyi esze van, annak miből van ilyen sok pénze? Esetleg nem is olyan buta ez a nénike és alaposan ismeri a lakásbiztosítási szerződését? :-)”
 • 1. Jo Bacsi 2008. január 23. 08:43
  „Ez az ujsag ez egy kicsit hulye mert itt van Pl. ez a cikk ahol az helyett hogy csak a tenyt irna hogy megloptak oket meg azt is beleteszi hogy mennyi penzt tartott otthon ez is meg a masik oregasszony is. Evvel csak a bunozoket es gyilkosokat segiti mert valaki azt mondja "hmm nezd ma mennyi penzuk van otthon" A masik meg az hogy ennek a szegeny oregasszonynak a kepet is meg a lakasa kepet is beleteszik az ujsagba. De egy bunozonek meg a nevet se kiveve hogy (H. Janos) b@szd @z @ny@d es talald ki ki fog ki rabolni vagy megolni es melyik szomszedtol kell felni. Ilyen egy hulye ujsagot. A kiado aki hibas mert tobb esze kellene hogy legyen ennel.

  Idiota!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapó és Hódi folytatja a bíróságon

Szeged - A bíróságon folytatódott kedden a Hódi Lajos–Csapó Balázs-ügy. A Szegedi Testamentum Kft. igazgatója becsületsértés miatt perelte be a Szegedért Egyesület önkormányzati képviselőjét. Tovább olvasom