Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Eltűnt az olcsó lecsó

A lecsó olcsó nyári étel, ebből az alaptételből indultunk ki tegnap. A piacon viszont megállapítottuk, hogy spórolós alapanyagokból húsmentesen is csak ötszázért tudjuk megfőzni a szombati ebédet.
Kiadós szombati ebédnek való után néztünk – olcsón. A nyári étkek közül amúgy sem ehettünk hétköznap a menzán lecsót, hát itt az alkalom. Tegnap a mama kedvenc receptje alapján keresgéltünk a Mars téri piacon. Elkerültük a szemrevaló nagy és zamatos paprikát és paradicsomot, a serpenyőbe fonnyasztani megelégedtünk az apró, ráncos, „másodlagos frissességű" bogyókkal. Fél kiló paradicsom, paprika, néhány szem hagyma és fokhagyma összeválogatása után felsóhajtottunk: hol van már a régi olcsó lecsó! És akkor még tojást nem tettünk a kosárba.

Marsi árak

Tegnap a Mars téren egészen apró és sápadt paradicsomot 30-60 forintért, elfogadhatót 130-ért, tetszetős nagy szemű 180-200-ért kaptunk. A paprika, ha fonnyadtabb és pirosas, 100-ért, ha vegyszermentes sárga és zsenge nagy, akkor 150-180-ért kelt el. A hagyma kilója nagyságtól függően 100-200 forint. A tojás apraja 22, a nagyja 27-30 forint. A padlizsánnak 250-260 kilója, a krumplinak 100-150. A fokhagymát darabra mérik 50 forintjával.

Két hete kaptak szárnyra a tojásdrágulásról szóló hírek, miszerint akár az ötvenest is elérheti nemsokára egy tojás a piacon. Megkönnyebbülve láttuk, hogy ez egyelőre kacsának bizonyult. Tízesével azért így is fogós az ára; a kicsik 23-ról 25-re, a „XL" méretűek 30 forintra kúsztak fel. Jó lecsóhoz finom fehér kenyér dukál. A napokban írtuk meg, hogy szeptemberben kétszáz forintos kenyérre lehet számítani. Ehhez képest a tarjáni ABC-ben már most is kétszázért kapható kilója, ötvennel többért, mint a múlt héten. Úgyhogy a hétvégi kenyeret is inkább a Marson vettük meg. Jutányos, mondhatni akciós fehér veknikre bukkantunk a régi áron, 145 forintért, de mivel az íze sem mindegy, megengedtük magunknak a Cserepes sori kilóját 180-ért.

A mi receptünkhöz ezzel minden meg is van: két fej felkockázott hagymát olajon megfonnyasztunk, rátesszük a fél kiló paprikát, a fél kiló paradicsomot szintén kockázva, pár gerezd fokhagymával. Meghintjük leheletnyi cukorral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Pár perc múlva belekeverünk öt felvert egész tojást. Közben elkészül mellé köretnek a rizs. Csúnyácska hozzávalókból, kenyérrel sem jött ki tegnap ötszáz forintból.

A spórolós alaprecept természetesen tovább variálható: krémesebbre például padlizsánkockákkal, táplálóbbra meg virslivel, füstölt kolbásszal vagy füstölt szalonnával. Ha kész, megbolondíthatjuk reszelt sajttal. A rizs pedig lecserélhető akár tarhonyára vagy krumplira is. Csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab határokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Speciális nyári ebéd a szegedi éttermekben

Szeged - Sok szegedi étterem is meglátta az üzleti lehetőséget abban, amire a tengerentúlon már… Tovább olvasom