Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Eltűntek a patikákból a biológiai készítmények

Csongrád megye - A patikák helyett kijelölt centrumok intézeti gyógyszertárai forgalmazhatják csak februártól a drága biológiai készítményeket. Csongrád megyében nagyjából hatszáz beteg részesül ilyen terápiában – ők két helyen válthatják ki mostantól gyógyszereiket. A döntés nyomán a patikák évi fix 25 milliárdos forgalomtól estek el.
Kikerültek a patikai forgalmazásból azok a biológiai készítmények, amelyeket bizonyos autoimmun betegségek kezelésére alkalmaznak a bőrgyógyászat, a gasztroenterológia és a reumatológia területén. Február elseje óta nem lehet ezeket bárhol kiváltani: csak a kijelölt centrumokban vehetik át a betegek. Az intézkedést meglehetősen gyors eljárással hozták: december 23-án fogadták el a rendeletet, január 3-án pedig életbe is léptették. Januárban még kiadhatták ezeket a szereket a patikák, múlt szerda óta viszont már nincs erre lehetőség.

A Korányi Patika az egyik, amely a megyében forgalmazhatja a több száz ezer forint értékű készítményeket. Fotó: Schmidt Andrea
A Korányi Patika az egyik, amely a megyében forgalmazhatja a több száz ezer forint értékű készítményeket. Fotó: Schmidt Andrea

A változtatást azzal magyarázták, hogy az orvosok ezáltal pontosabban tudják nyomon követni betegeik állapotának változását és a gyógyszerek hatását, a páciensek pedig kényelmesebben, a kezelés helyszínéhez közel juthatnak hozzá gyógyszereikhez.

Az igazi vesztesek a patikák

A biológiai készítmények kiemelkedően drága gyógyszerek: egyetlen adag átlagára 800 ezer forint. – Ezzel az intézkedéssel fix 25 milliárdos forgalomtól estek el a patikák országos szinten – mondta el Lacsán Péter, a szegedi Dóm Patika vezetője. – A patikai árrés mindezen nyolcszáz forint, tehát nem ez volt a „buli" benne. Viszont ezek a betegek fix vásárlók voltak, akik a patikákban vették meg egyúttal kötszereiket, kenőcseiket is.

– Természetesen így az egészségbiztosító is jobban átlátja ezeknek a szereknek a felhasználását, ami ezen kiemelten drága készítmények esetében egyáltalán nem mellékes. A teljes finanszírozási összeg 10 százalékát ugyanis ezek a gyógyszerek teszik ki – mondta el Jánosi Gabriella, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főgyógyszerésze. A kormányrendelet szerint a kijelölt centrumok intézeti gyógyszertárainak feladata a betegeket közvetlen ellátni a tételes finanszírozású gyógyszerekkel. Ez Csongrád megyében az egyetemi gyógyszertár két, a lakosságot is ellátó vényforgalmú része, amelyek a belgyógyászati klinikán és az egykori kettes kórház épületében működnek. – Az egyetemnek ebből semmiféle bevétele nem származik, pluszmunkája viszont annál inkább – mondta el a főgyógyszerész. – A betegek viszont azon túl, hogy meghatározott patikába kell menniük, mást nem vesznek észre a változásból. Ezekből a szerekből továbbra is elvihető a háromhavi adag, mostantól ráadásul még a 300 forintos dobozdíjat sem kell majd megfizetniük, amelyet a patikák a száz százalékban támogatott készítményekért kértek.

Egyedül azoknak jelenthet némi kellemetlenséget, akik vidékről érkeznek. Ezeket a készítményeket ugyanis nem mindegy, hogyan tárolják, így nyáron hűtőtáskában kell majd utaztatniuk hazáig. – Ez eddig kikerülhető volt azzal, ha egy otthonukhoz közeli patikában váltották ki – mondta el Gyulai Roland, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyó-
gyászati és Allergológiai Klinikájának egyetemi docense. Hozzátette: az orvosoknak viszont jelentős pluszmunkát jelent az új rendszer, hiszen már nem receptet, hanem adatlapot kell kitölteniük, ami páciensenként plusz 10 percet vesz igénybe. Tíz beteggel számolva ez napi másfél óra adminisztráció.

Hozzátette: orvosként számára a rendelet leglényegesebb pontja, hogy az állam úgy döntött, továbbra is finanszírozza ezeket a kezeléseket. A dél-alföldi régióban ez nagyjából 600 betegnek jelent segítséget. – Évi 40 milliárd forintos kiadást jelent ez az OEP-nek, nagyon egyszerű lett volna ezzel spórolni. Ennek ellenére a betegeink továbbra is megkapják azt a gyógyszermennyiséget, amit eddig, sőt talán 10–20 százalékkal több pácienst is bevonhatunk a programba.

Olvasóink írták

 • 5. piccola 2012. február 07. 18:09
  „Szerzetes, igazad van, az egésznek annyi értelme volt, hogy így ezek a gyógyszerek kikerültek a gyógyszerkasszából (át a kórházi kasszába), így a Széll Kálmán Tervben, illetve a konvergencia programban megjelölt spórolás egy részét ki lehet pipálni. A betegeknek rosszabb lett, az orvosoknak is, a költség pedig ugyan eltűnt a gyógyszerkasszából, de máshol ugyanúgy megjelenik, költségvetési szinten tehát nincs megtakarítás. Magyarán: adtunk a szarnak egy pofont!”
 • 4. Szerzetes 2012. február 07. 17:40
  „3. Nekem van pénzem, én utána is fogok! Meghagyom a végrendeletemben, hogy halálom után botoxot nyomjanak belém, nehogy ráncosodjak! :D”
 • 3. Pandora 2012. február 07. 17:24
  „azt hiszem gyógyszertári készítményekre mindenki a halála előtt költ.
  utána már felesleges.”
 • 2. Lámpion 2012. február 07. 13:05
  „Az egyik ismerősöm közel 3 millát költött ilyen készítményekre - a halála előtt:(”
 • 1. Szerzetes 2012. február 07. 10:57
  „Ha attól átláthatóbb valami, hogy nem 100 helyen, hanem 1 helyen kapható, akkor nincs ott valami probléma? Miért nem lehet átláthatóvá tenni az egész rendszert?
  " a páciensek pedig kényelmesebben, a kezelés helyszínéhez közel juthatnak hozzá gyógyszereikhez." "Egyedül azoknak jelenthet némi kellemetlenséget, akik vidékről érkeznek."
  Nincs itt ellentmondás? Nem a cikk írót minősítem, hanem aki ezeket a kamu érveket kitalálja! :S”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaiser 25 milliós kártérítést akar

Öt éven keresztül hihette mindenki Magyarországon, hogy Kaiser Ede és társa követte el a 8 halálos áldozatot követelő móri bankrablást. Tovább olvasom