Délmagyar logó

2016. 09. 27. kedd - Adalbert 10°C | 20°C

Eltűntek a polcokról a koszban gyártott reformtermékek

Eltűntek a polcokról a koszban gyártott reformtermékek
Szeged- Már nem lehet kapni a reformélelmiszereket árusító boltokban a Nébih razziája után visszahívott, Szegeden gyártott termékeket. Több helyen régóta nem árulták, de van, ahol csak csütörtökön vették le a polcokról.
Mint tegnap megírtuk, azonnali hatállyal bezáratta a szegedi székhelyű Fűszerház-Vitapharma Kft. Cserepes sori üzemét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (Nébih KÜI). A hatóság azért döntött így, mert múlt csütörtöki razziáján döglött és élő egereket, egérürüléket, koszt, lyukas és beázó tetőt, illetve szabálytalanul vagy sehogy sem dokumentált gyártási körülményeket találtak az üzemben. 120-féle, összesen 10 tonnányi árut zároltak a maglisztektől a tésztákon és olajokon át a fűszerekig és növényi élelmiszerkrémekig. A körülmények miatt a Nébih várhatóan milliós bírságot szab ki az előállítóra.

Egér? Bagatell!

Az ügyvezető igazgató a Nébih tegnap reggel megjelenő közleménye után körlevelet juttatott el termékeik viszonteladóihoz. Ebben egy elbocsátott dolgozójuk bosszújával magyarázta a hatósági vizsgálatot. „Az ellenőrzés megállapította, hogy a mi belső nyomonkövetési szabályzatunk nem felel meg az ő elvárásaiknak, továbbá az üzem egyes területén tisztasági, valamint vakolati, felületi hiányosságok voltak. Valóban rágcsálók miatt is problémáztak, de aki az élelmiszeriparban jártas, tudja, hogy egér bármelyik üzemben előfordul" – magyarázta a bizonyítványt a cégvezető. Ezután megkérte a viszonteladókat, hogy szedjék le a polcokról összes terméküket – az ezüstkolloid kivételével –, azok elszállításáról 15 napon belül intézkednek.

Csak a sót bukták


Mivel az ügyvezető csütörtökön üzleti titoktra hivatkozva nem árulta el, hol árulták a termékeit, tegnap körülnéztünk több olyan szegedi üzletben is, ahol bio- és reformtermékeket kínálnak.

A Püspök utcai bioboltban éppen a Nébih által bezáratott szegedi üzem döbbenetes körülményeiről beszélgettek a vevők és az eladók, amikor ott jártunk. A boltban arról tájékoztattak, hogy már vagy két éve nem árulják a cég termékeit, mert elégedetlenek voltak velük a vevők. Csupán három zacskó sót kellett levenniük a polcról.

Tanúsítvány? Az nincs

A Mars téri Biofitt üzletházban sem lehet már jó ideje kapni a cég termékeit, azokat folyamatosan kivonták a forgalomból, és nem vettek újat belőlük, mert hiába voltak olcsók, nem ütötték meg a minőségi szintet. – Tanúsítványokat kértünk a termékekről, amelyeket nem tudtak felmutatni. Gyakran az összetevők, illetve azok mennyisége sem volt feltüntetve a csomagoláson – mondta el Balázs Ágnes üzletvezető.

 A Pingvin Gyógynövény és Reformházban is kerestük a polcokon a szegedi cég termékeit, de nem találtunk egyet sem. Korábban a cég több termékét árulták, de miután csütörtökön értesültek a Fűszerház-Vitapharma Kft.-nél tartott Nébih-ellenőrzés eredményeiről, azokat levették a polcról – tudtuk meg Jóváriné Takács Krisztinától, a Pharmainvest Zrt. beszerzési és készletgazdálkodási osztályvezetőjétől. Hogy mekkora mennyiségről van szó, azt nem tudta megmondani, mert ezt éppen tegnap mérték föl.

Kép: Megfelelő helyen a Fűszerház-Vitapharma Kft. termékei. A háztartásból sem árt eltávolítani. Fotó: Kuklis István

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos döntős 13 megyei szakiskolás

Összesen 13 Csongrád megyei tanuló vehet részt a szakma kiváló tanulója és az országos szakmai tanulmányi verseny áprilisi, fővárosi döntőjén. Tovább olvasom