Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Elúszott a lakásuk a csaló miatt

Szeged - Építési vállalkozónak, ingatlanközvetítőnek adja ki magát az a férfi, akinek a vállalkozásába szegedi olvasónk hosszas mérlegelés után 4 millió forinttal beszállt. A férfiról kiderült, hogy csaló, a kölcsönből szerzett tőke a fedezetül szolgáló lakással együtt oda lett.
– Tőkeerős társat keresett 2010-ben a projektjei befejezéséhez egy hirdetési lapban T. István József. A férjem munkanélküli volt, úgy döntöttünk, 4 millió forint hitelt veszünk fel, és bevásároljuk magunkat a vállalkozásba – kezdte történetét olvasónk.

Kérte, mivel sokan ismerik, igazi nevét ne írjuk le, hívjuk csak Ildikónak. A nő azért fordult lapunkhoz, hogy felhívja a figyelmet arra a számára elfogadhatatlan helyzetre, miszerint „a csalók köztünk vannak, és vígan élnek, míg a cipőlopásért börtön jár".

 Így védekezett

A bírósági iratok szerint T. István József saját bevallása szerint eladásra kínálta 2010-ben vállalkozását, a sértettnek elmondta, a cég ügyei rosszul állnak. A csalásért jogerősen elítélt férfi vallomása szerint a vállalkozás rendbetételéhez kért és kapott 4 millió forint kölcsönt. Az iratokból kiderül, a pénzből autót vett, másoktól kért hitelt törlesztett, a maradékot pedig felélte. Az ítélet indoklásából az is kiderül, hogy T. István József vallomása során többször ellentmondásokba keveredett.

Ildikó a beszélgetésre vastag paksamétával érkezett. Megmutatta a bírósági iratokat, amiben az szerepelt, hogy a csalásért többszörösen és jogerősen elítélt T. István József kollégium felújításáról szóló szerződésről, uniós támogatásból létrehozható szürkemarha-tenyészetről beszélt a gyanútlan házaspárnak. – Konkrét terveket hozott, az egykori Gábor Dénes Kollégium átépítését kezdtük volna – meséli a pórul járt nő.

Azt mondta, a korábbi kivitelező tönkrement, most beszállhatunk az uniós támogatással épülő projektbe. Több olyan építkezést is felsorolt, amelyben részt vehettünk volna, ezekből nem egyet személyesen is felkerestünk. Minden hihető volt – sajnálkozott Ildikó. Azt mondta, a hitelfelvétellel kapcsolatban arról egyeztek meg, hogy a törlesztést T. István József magára vállalja, a szerződést ügyvéd hitelesítette.

Próbaidős börtön

A fiatal nő elmesélte, az első gondok 4 hónap után kezdődtek. – Nem fizette a férjem anyukájának a lakására felvett hitelt, amikor kerestünk, azt mondta: „elmehetünk az atyaúristenbe, ő nem fog fizetni". Ezután feljelentettük – mondta Ildikó. Hozzátette, 3 év után született meg a jogerős ítélet. A nő az irathalmazból előkereste a bíróság végzését, ebből kiderül, az önmagát vállalkozónak kiadó csaló közokirat-hamisításban is bűnös.

– A tárgyaláson megtudtuk, T. István Józsefet 2010-ben társtettesként elkövetett csalás vétségéért 81 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A mi ügyünkben a bíróság megállapította, hogy a 4 milliós csalásban a férfi bűnös, és ezért próbaidős börtönt kapott – folytatta panaszos olvasónk. Ildikó úgy tudja, a férfi a mai napig „praktizál", hol uniós pályázatok ügyintézőjeként, hol ingatlanközvetítőként dolgozik.

Elvitte a bank

Hogy mi lett a hitellel és a lakással? Ildikó azt mondta, elvitte a bank. – Nem tudtuk fizetni a hitelt, a csaló meg lelépett. Oda lett a lakásunk, mindent kezdhettünk elölről. Azt is tudom, nem csak minket csapott be. Amíg a kft. tulajdonosai voltunk, hozzáfértünk a cég levelezéséhez. T. István József rengeteg fenyegető e-mailt kapott olyan emberektől, akiktől szintén pénzt kért, majd nem adta vissza. De ez már csak későn derült ki – fejezte be történetét Ildikó.

Személyes adatok

Kerestük a rendőrséget és az ügyészséget is, hogy megtudjuk, hány esetben indult eljárás T. István József ellen. A rendőrség azt közölte, „az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján kérdései bűnügyi személyes adatra irányulnak, így arról felvilágosítást a rendőrség nem adhat". Hasonlóan válaszolt az ügyészség is, azt írták, „a kérdés olyan személyes adatra vonatkozik, amelynek kiadása sértené az érintett ezen adathoz fűződő jogait"

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Downos gyermekük fejlesztésére gyűjtenek

Ötéves, Down-szindrómás kisfiuk fejlesztésére gyűjt a sándorfalvi Répás család - havi bevételük kevés, svájci frankos devizahitelüket is törlesztik. Tovább olvasom