Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Elvesztette a jobb karját, most fél kézzel is dolgozik

Zákányszék - Jótékonysági futónapon és esten gyűjtenek a zákányszéki Dobai Zoltánnak, aki tavaly nyáron balesetben elvesztette a jobb karját.
 Bál és futás

Zákányszék polgármestere, Matuszka Antal a Rotary Club Mórahalom tagjaként azt javasolta, hogy anyagilag támogassák a fiatalembert. A rotarysok november 22-én, szombaton Mórahalmon megrendezik az I. Dél-alföldi Rotary Jótékonysági Futónapot, majd 2015 februárjában egy jótékonysági hetet tartanak. Az eseményeken befolyt összeget a művégtag megvásárlására fordítják.

– Elmentem reggel bálázni. Délután szokatlan zajt hallottam a gépből. Amikor felmásztam rá, megcsúsztam, és könyökkel beleestem a mozgó hengerek közé. A másik karommal megfogtam és próbáltam kihúzni. Elsőre nem sikerült. Szilánkosra tört a felkarom és az alkarom is – idézte fel a tavaly július 23-án történteket Dobai Zoltán.

A 37 éves zákányszéki férfi a sokktól a mentők számát is elfelejtette, ezért egy ismerősét tárcsázta. – Csak néhány másodpercig éreztem fájdalmat. 600 métert gyalogoltam a kövesútig, hogy könnyebben megtaláljon a mentő – mesélte. Végül mentőhelikopter szállította kórházba. Végig tudatánál volt.

Zoltán jobb karját egy hétig próbálták megmenteni, többször műtötték, de súlyos sérülései miatt elfertőződött, és amputálni kellett. – Ezt hozta az élet, nem vagyok elkeseredve – mondta nevetve takaros portáján. A füvet két nappal korábban nyírta le.

Fél kézzel is dolgozik. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A főzéssel nem kell bajlódnia, felesége szakács. Úgy fogalmazott, nincs lehetetlen. Egy kézzel is dolgozik, ellátja az állatokat. Írni is megtanult bal kézzel, de vannak dolgok, amiket át kell szervezni. Automata váltós autót vezet, ugyanúgy bálázik, mint korábban, csak az okoz gondot, ha a 60 kilogrammos bálát fel kell emelni.

A zákányszéki fiatalember az elmúlt évben több mint ezer kilométert autózott, hogy sorstársai segítségével megismerje a művégtagok tulajdonságait. Járt Veszprémben, ahol egy autóbalesetben megsérült fiatal lánnyal találkozott. Vásárhelyen azt a férfit látogatta meg, aki magasfeszültségű kábelt fogott meg, és elvesztette az egyik karját. A művégtagot gyártó cég bécsi központjában azt mondták neki, hogy alkalmas a protézis beépítésére.

– 13 millió forint egy izomfeszítéssel működő művégtag, amelynek két ujja mozdul. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz beadtuk a kérelmet, egy hónapon belül értesítenek arról, hány százalékot tudnak támogatni. Az önrészt nekünk kell fizetni – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt 171 határsértőt fogtak el Csongrád megyében

Huszonkét csoportban 171 határsértőt fogtak el a rendőrök 24 óra alatt Csongrád megye déli részén. Tovább olvasom