Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Élvezhetőbbé tehetők a közterek

Szeged - Szeged köztereit vizsgálja az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék. Egyelőre a Dugonics és a Széchenyi térre költöztek ki egy-egy időjárás-vizsgáló készülékkel, amelyek a közterek mikroklimatikus viszonyait mérik.
– Speciális műszerekkel vizsgáljuk Szeged köztereit, percenként rögzítjük az aktuális hőérzet kialakulásáért felelős környezeti tényezőket: a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, a szélsebességet, valamint a hőhatású sugárzás értékeit – mondja Kántor Noémi, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék doktorjelöltje, aki napi szinten felelős a projektért.

A tanszék által megszervezett kutatás különböző városi közterületek értékelését tűzte ki célul. A Hordozható Mikroklíma Mérési Egységek egyedi gyártású, könnyen mozgatható műszerek, amelyeket a projekt feladataival összhangban alakítottak ki, egy darab több mint 3 millió forint. A nemrég kezdődött mérések helyszínéül a Széchenyi és a Dugonics tér szolgál, de 2012 őszéig sorra kerül számos szegedi tér, illetve játszótér is. A vizsgálatokat Unger János tanszékvezető irányítja.

A Dugonics téri klímáról is árulkodnak a műszerek. Fotó: Karnok Csaba
A Dugonics téri klímáról is árulkodnak a műszerek.
Fotó: Karnok Csaba

A műszeres mérésekkel párhuzamosan kérdőív alapú felméréseket végeznek a területeken időző emberekkel. Arról faggatják őket, hogy az adott időjárási helyzetben mit tartanak előnyösnek: például a napra vagy árnyékba ülnek. Arra is kíváncsiak, hogy a látogatók több napfényt vagy kevesebb szelet szeretnének-e.

Egyelőre tehát a méréseknél tartanak, de a projekt egy következő szakaszában a modellezésé lesz a főszerep. Céljuk annak előrejelzése, hogy a várható klímaváltozási trendek tükrében milyen mikroklimatikus viszonyokra számíthatunk a különböző közterületeken.

– Eredményeinket felhasználhatják a városi közterületek minél optimálisabb ki- és átalakítása érdekében. Javasoljuk majd, hogy hova telepítsenek fákat, hova tegyenek árnyékolókat vagy épp szélfogókat – mondja Noémi. Ez szerinte hozzájárulhat ahhoz, hogy a közterületeket a lakosság intenzívebben kihasználja szabadidejének eltöltésére, egy kis feltöltődésre, társasági kapcsolatainak ápolására, aminek pozitív hatása lehet mind egészségi, mind pedig gazdasági szempontból is.

Olvasóink írták

  • 2. szeti 2011. április 18. 19:27
    „ez tök jó, tervezésnél tényleg figyelembe kellene venni az ilyesmit, hogy ne csak szép legyen a felújított tér, hanem jobban is funkcionáljon.”
  • 1. varadipal 2011. április 18. 10:43
    „Hátha még a koszos, büdös 30 éves semmihajtó egészséges kódisokat is elzavarnák!Akkor még műszeres mérés sem kellene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel százan festettek tojást – készülődtek a húsvétra

Hatalmas nyüzsgés fogadott bennünket a Móra Ferenc Múzeumban. Szombat délelőtt hagyományos technikával készítették kicsik és nagyok a húsvéti tojást. Képriport. Tovább olvasom