Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Elviszi a nyugdíjat a rezsi: a fővárosban akár 30 ezerrel is többől gazdálkodhatnak

Elviszi a nyugdíjat a rezsi: a fővárosban akár 30 ezerrel is többől gazdálkodhatnak
Csongrád megye - Harmincezer forinttal több nyugdíjat kap egy budapesti idős ember, mint egy szegedi vagy vásárhelyi. A főváros és vidék közötti gazdasági különbség a nyugdíjakon is látszik.
– Húsz évvel ezelőtt mentem nyugdíjba a Volántól, 93 ezer forintot hoz minden hónapban a postás. Ha nem kapnék a férjem után további 44 ezer forintos özvegyi nyugdíjat, nagy bajban lennék – mondta Nógrádi Ferencné.

– Mivel a kétszobás lakásom rezsije 70-80 ezer forint, szinte semmi se maradna a saját jogú ellátásomból.
 

Be kell osztani a pénzt, de ezt a helyzetet humorosan kezeli a szegedi asszony. Mutatja, ahogy precízen „KST-borítékokba" szortírozza a kiadásait. A fiatalabb generáció kedvéért: a múlt rendszerben működött a Kölcsönös Segítő Takarékpénztár a vállalatoknál. Aki kérte, annak minden hónapban levontak a fizetéséből egy meghatározott összeget, és azt év végén egyben felvehette, még kamatot is adtak rá.
 
Nő a különbség

Az egy évvel korábbi fővárosi átlagnyugdíj 128 ezer 500 forint volt, a Csongrád megyei 100 ezer 800. A két összeg közötti különbség akkor közel 28 ezer forint, most viszont már 30 ezer, vagyis tovább nyílik a nyugdíjolló. Az országban 2 millió 23 ezer embernek folyósítottak öregségi nyugdíjat, Csongrád megyében 85 ezernek. A középső és a nyugati megyékben hosszabb szolgálati idő után mentek nyugdíjba, mint a keleti és déli megyékben.
– Van egy listám, amire fel vannak írva az összegek, hogy melyik borítékba hány forintot teszek be. Ez alapján szétosztom a pénzt a gázátalányra, a villanyra, a tévére, a vízre, a biztosításra, a közös költségre. Elkülönítem a fodrásznak és a lottónak szánt kiadást is, de tartalékolok gyógyszerre, névnapra, születésnapra, az unokám zsebpénzére. Ami megmarad, abból „dőzsölök": élelmiszereket vásárolok. Az ebédet magam főzöm, mivel nagyon szeretem csinálni – tette hozzá Nógrádi Ferencné, aki járókerettel is önálló életet él.
 
A szegedi Nógrádi Ferencné szétosztja a nyugdíját, hogy lássa, mennyi marad a végén. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Nógrádi Ferencné szétosztja a nyugdíját, hogy lássa, mennyi marad a végén. Fotó: Karnok Csaba

Ha a szegedi nyugdíjas a Tisza-parti város helyett a fővárosban dolgozott volna, ma a nyugdíja is több lehetne. Óriási a különbség az átlagnyugdíjak között attól függően, ki hol élte le az életét, melyik megyében dolgozott és ment nyugdíjba. Míg a fővárosban az öregségi nyugdíj átlagos összege 140 ezer 501 forint, Csongrád megyében még alig haladja meg a 111 ezer forintot – derül ki a KSH 2015-ös adataiból. A megyében körülbelül havi 30 ezer forinttal kap kevesebbet egy átlagos nyugdíjas, az egyszemélyes háztartás kasszájának mínusza így évi 360 ezer forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilárd burkolatot kaptak a horgászok

Szilárd burkolatot kaptak a horgászok
Szilárd burkolatú utat kaptak a tiszaszigeti Puszta horgásztó látogatói. Tovább olvasom