Délmagyar logó

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 29°C Még több cikk.

Elvonult a Vénusz a Nap előtt - olvasói fotókkal!

Szeged - Fél hat után már a Nap is előbújt a felhők mögül. Szeged határában közel 30-an figyelték az évszázad csillagászati eseményét.
A Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportja a Szegedi Tudományegyetem Béke-épületének tetőteraszáról végezte megfigyeléseit nagyjából kéttucatnyi érdeklődő társaságában. Tekintettel arra, hogy a belvárosban gyakorlatilag lehetetlen olyan pontot találni, ahonnan a keleti horizont látható, így szerencsés választásnak bizonyult a környezetéből kiemelkedő magas épület tetejéről való vizualizálás. Az időjárás viszont nem volt túlzottan kegyes hozzánk: vastag felhőtakaró fogadott minket fél öt körül. Szerencsére nyugaton már látszott egy kis derültség, a szél pedig gondoskodott arról, hogy ha nem is a jelenség hazánkból látható részének egészét láthassuk, de mégiscsak részesüljünk az élményből. Tagjaink a rendelkezésükre álló eszközökkel igyekeztek minden pillanatot kihasználni, hogy a látható élményen túl maradandó módon is megörökítsék életünk utolsó Vénusz-átvonulását, rengeteg felvétel készült. Természetesen mind saját szemünk, mind eszközeink biztonságáról gondoskodtunk szűrők és kivetítés alkalmazásával. Sajnos a felhőzet később ismét takarásba vonta a Napot (lásd a képeken a felhők vonulását a napkorong előtt), így a jelenség legérdekesebb részét, a bolygó korong elöli kilépésének pillanatát nem tudtuk megfigyelni, de szerencsére később ismét kiderült, így volt alkalmunk végigkövetni, ahogy a Nap korongjában lévő „harapás" egyre kisebb és kisebb lesz. A hangulat végig kiváló volt, ezért is megérte találkozni.

Így látták olvasóink a Vénusz vonulását. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Ékes bizonyíték ez arra, hogy a természet „tudja a fizikát", az unalmasnak mondott tankönyvi képletek bizony a valóságban is működnek, másrészt diszkrét figyelmeztetés ez saját halandóságunkra, hiszen mi már ilyet többet nem láthatunk. Az élet rövid, nem éri meg lemaradni semmiről.

Így látták olvasóink a Vénusz vonulását. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Modora különleges fotója: Ez a kép Szőregen készült az autó ablakán visszaverődő fényben.

Így látták olvasóink a Vénusz vonulását. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Marinka csak ennyit írt: Megérte! :-)

Így látták olvasóink a Vénusz vonulását. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Hegyeshalmi Zoltán: Ezt a csodálatos természeti jelenséget egy lakótelepi lakás erkélyéről néztem végig, s készítettem felvételeimet.

Így látták olvasóink a Vénusz vonulását. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Partiscum Csillagászati Egyesület: A Partiscum Csillagászati Egyesület szervezésében tartott Vénusz-átvonulás bemutatóra készülve előző este gépkocsiba pakoltuk a távcsöveket és kiegészítőket. Másnap hajnalban már négy órakor felkeltünk és magunkhoz térve a "hosszú" alvás után elindultunk a meghirdetett észlelőhelyre. Sajnos az esemény elejét a teljes égboltot borító szürke felhők iatt nem sikerült észlelnünk, azonban már ekkor is jónéhány érdeklődő kitartott mellettünk. Mire a Nap előbukkant a felhők közül, több mint tizenöten láthatták a Vénusz apró fekete pöttyét a napfoltokkal tarkított központi csillagunk előtt. A napfény kicsalogatta az embereket a repülőtér mellé, így az esemény végére mintegy harmincan állták körül távcsöveinket.

Így látták olvasóink a Vénusz vonulását. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

A Vénusz - miután megtette a dolgát - hajszálpontosan az előre számított időpontban, 6:55-kor elhagyta a Nap korongját. Ezután elbúcsúztunk a hajnal óta velünk kitartókkal, majd hazatérve elfogyasztottunk a jól megérdemelt Vénusz-átvonulás reggelinket is :-)

Köszönjük, hogy velünk tartottak az évszázad csillagászati eseményén, és továbbra is várunk mindenkit ingyenes távcsöves bemutatóinkra, és a Százszorszép Gyermekházban lévő szakkörünkre!

Ezen a reggelen minden a Vénuszról szólt!


Orosz Tímea kitartó volt: Szegeden eleinte reménytelennek tűnt a helyzet a felhőzet miatt, azonban ezért a látványért megérte a kora reggeli vacogás és a várakozás.

Így látták olvasóink a Vénusz vonulását. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Ázsiában így nézték a Vénuszt:

Így nézték a világban a Vénusz áthaladását. Fotó: MTI (galéria)

Megérkeztek az első olvasói képek, hozzászólások!

korbácsi: Nem épp ehhez való a technikám, de gondoltam, ha már felkeltem, bepróbálkozok. A képen amúgy épp felhők (is) mennek át a Nap előtt.

Így látták olvasóink a Vénusz vonulását. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Brlás Pál: Szép volt, szerencsénk volt az időjárással, mosolyogva kezdjük a napot!

Így látták olvasóink a Vénusz vonulását. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Szabó Bálint: Középen napfoltok, illetve a kilépés.

Így látták olvasóink a Vénusz vonulását. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)


Korábban írtuk:

Élőben a Vénusz átvonulásról. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
A 10 fokos júniusi reggel sem marasztalta otthon azokat a lelkes érdeklődőket, akik az évszázad csillagászati eseményének nevezett Vénusz átvonulásra érkeztek Szeged határába, a Partiscum Csillagászati Egyesület meghívására. - A Vénusz bolygó a Nap és a Föld közé kerülve egy fekete éles pöttyként látszik. Ez a jelenség gyakori lenne, ha a Föld és a Vénusz pályája egy síkban lenne, de mivel ezek a pályák csak bizonyos időpontokban kerülnek egy síkba, így csak 8 évente, majd ezt követően 115-125 évente ismétlődik - mondta Illés Tibor, a Partiscum Csillagászati Egyesület elnöke.

Élőben a Vénusz átvonulásról. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A bajai út mellett felállított alkalmi csillagda távcsöveit szinte percenként kell állítani - a Nap rohamtempóban "szalad az ég felé". Az okulárokban apró fekete pontot, a Vénusz árnyékát lehet látni. A Naphoz viszonyítva aprócska, hiszen a Földhöz hasonló méretű. A köznyelvben Esthajnalcsillagnak is nevezik az egyetlen női nevű bolygót, amely legutóbb 2004 júniusában haladt át a Nap előtt.Szeged határában közel reggel 7 óráig figyelhető meg a különleges jelenség, szerencsére a felhők is elvonultak. Szakemberek figyelmeztetnek: csak védőszemüveggel szabad a napba nézni, ellenkező esetben szemünk komolyan károsodhat.


Olvasóink írták

 • 15. mazsolaszolo 2012. június 06. 21:33
  „Részemről ezer és ezer köszönet a képekért! :) Mind gyönyörűszép!

  Mint írtam is, nálunk esélytelen volt a dolog, egyszerűen a lakóhely fekvése miatt. Nyílván a csillagda itt is nyitva volt a hegyen egész éjjel a nagyközönség előtt (szerencséjük volt: pont most nem esett és nem volt egy fél napig felhős az ég) de sajna későn kaptam észbe.”
 • 14. aquila0126 2012. június 06. 19:15
  „Bakker! Ezt kihagytam. No majd legközelebb
  Hegylakó”
 • 13. goblin 2012. június 06. 16:07
  „Köszönjük a képeket. Sajnos a sok felhő miatt nem láttuk a Napot sem a Vénuszt: :(”
 • 12. Bikisunáj 2012. június 06. 12:18
  „De jót aludtam még akkor... :D”
 • 11. dosytres 2012. június 06. 11:04
  „Drukkoltam,hogy lehessen látni és úgy is lett!Izgalmas ilyen érdekességet látni. Hiszen mi is Világegyetemisták(Müller Péter Sziámi)vagyunk.”
 • 10. aaronkaa 2012. június 06. 11:03
  „A video látványos, de a személyes tapasztalat:
  Nincs rossz szemem, de nagyítás nélkül nem sok látszódott belőle... csak annyit bírtam kivenni, "mintha ott lenne valami". Ezután nagyítót fordítottam a Nap felé, mögé papírt tettem. Ezen már látszott egy pötty, de ha nem tudom, hogy az a Vénusz, akkor csak azt hittem volna, hogy picit piszkos a nagyító... sőt lehet észre se vettem volna.
  Lehet, hogy egy ember életében ritkán történik meg ez a csillagászati esemény, de összességében szerintem azok jártak jól, akik inkább kialudták magukat :-) A látványos videót utólag is meg lehet nézni...”
 • 9. TomTaylor 2012. június 06. 10:03
  „"Az okulárokban apró fekete pontot, a Vénusz árnyékát lehet látni."

  Azért ez elég pongyola megfogalmazás. A "pötty" maga a bolygó és nem az árnyéka, mégha az árnyékos oldala is.”
 • 8. csonakos 2012. június 06. 08:21
  „No, én hajnalban szoktam (4 óra, megszokásból) kelni és megpróbáltam azon a bizonyos hegesztőüvegen át megnézni. Becsülettel be kell vallanom, nagyon szép tiszta volt az idő de szemmel nem lehetett látni semmit! Köszönet a fotókért és nagyon jó videóért! Lássuk a következőt!:)”
 • 7. szentmiki 2012. június 06. 08:09
  „Végig felhős volt:((”
 • 6. Queenmargareth 2012. június 06. 08:05
  „Köszi a képeket! Irigylem akik élőben látták, ha tudom és jobban odafigyelek, valószínű én is kibiciklizem oda.Szemüvegemben nem bíztam, így nem mertem nézni:(”
 • 5. eljensokaszeged 2012. június 06. 08:01
  „3. valaki_a_sok_közül 2012.06.06. 07:17

  napfolt”
 • 4. mazsolaszolo 2012. június 06. 07:19
  „Ezer hála a képekért és a videóért! :))”
 • 3. valaki_a_sok_közül 2012. június 06. 07:17
  „A többi, kisebb folt mi a képeken?”
 • 2. Beagle 2012. június 06. 06:55
  „atya ég...legalább 30 ember??? hihetetlen nagy érdeklődés az "évszázad" csillagászati eseményéhez képest...ezt csak azért tartom túlzásnak,mert ha emlékem nem csal,valamikor 2078 körül lesz megint teljes napfogyatkozás Mo.-n..szerintem lényegesen különlegesebb,és még ebben az évszázadban...bár nem élem már meg..”
 • 1. .suhym. 2012. június 06. 06:50
  „Láttam!:))

  Azért majd megvárom a következőt is, hátha akkor képet is fogok tudni csinálni az eseményről!:)))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt éve él édesanyja veséjével Emőke

A sándorfalvi Szász Emőke öt éve kapta meg édesanyja veséjét a szegedi sebészeti klinikán. Tovább olvasom