Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Elzárkóztak az Árpa utcai romák

Szeged-Kiskundorozsma - Elzavartak minket a dorozsmai Árpa utcában élő romák, amikor arról kérdeztük volna őket, mit tudnak az általuk kért lakások építéséről. Az egyházmegye felelőse, Kothencz János azt mondta, modellértékű programot dolgoznak ki, és etnikai hovatartozástól függetlenül segítenek.
 Aláírásokat gyűjtöttek a jobbikosok

Miután a lakóparkról szóló elképzelés megjelent a sajtóban, a szegedi Jobbik 3 ezer aláírást gyűjtött össze a projekt ellen. Tóth Péter, a Jobbik szegedi és megyei elnöke sajtótájékoztatón mondta el: igazságtalannak tartja a párt, hogy olyanoknak ingyenlakás járjon, akik a munkavállalásból nagy arányban nem veszik ki a részüket.

– Nem tárgyalunk.

– Miért nem?

– Mert jobbikosok. Tessék elmenni innen. Maga csinált már egyszer egy olyat, hogy elég volt abból, jó? Tessék befáradni a kocsiba, hagyjuk egymást.

– De azt akartuk...

– Jó-jó, kérem szépen még egyszer, ne próbáljuk ki. Köszönjük szépen, tessék beülni a kocsiba, elmenni. Elég volt a Délmagyarból.

A fenti párbeszéd a dorozsmai Árpa utcában hangzott el tegnap fotóriporter kolléganőnk és egy ott élő roma férfi között. Azért érkeztünk a szegregátumba, hogy megkérdezzük, mit tudnak a 2013-ban, egy sajtótájékoztatón beharangozott lakópark építéséről, amely megoldhatná a püspöktől segítséget kérő, körülbelül 120 roma lakhatási problémáját.

A barátságtalan fogadtatás nem ért váratlanul minket. Sem Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, sem Hajdú Géza romológus, a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója nem ajánlotta, hogy odamenjünk, és egyikük sem jött elkísérni bennünket. Az Árpa utcából a környezetgazdálkodási cég terepjárója fordult ki, amikor megérkeztünk. Megállítottuk őket egy percre; az autóban ülő hölgyek azt javasolták, hogy ne szálljunk ki a kocsiból. Visszafelé tartottunk az autóhoz, amikor a sarki ház ajtajából egy asszony lépett oda kolléganőmhöz, hogy kérjen tőle 300 forintot. Amíg őt hallgattuk, az utcabeli férfi, akivel a párbeszéd folyt, messziről kiabált, hogy menjünk el, és elindult felénk. Így hagytuk el az Árpa utcát.

Csendélet az Árpa utcában. Már senkivel nem akarnak találkozni az itt élő romák. Fotó: Schmidt Andrea
Csendélet az Árpa utcában. Már senkivel nem akarnak találkozni az itt élő romák. Fotó: Schmidt Andrea

2013 novemberében még szóba álltak az újságírókkal az Árpa és a Búza utcában élő romák. Akkor a sajtó nyilvánossága előtt nyújtották át kérelmüket Kiss-Rigó László megyés püspöknek a szegedi Püspöki Székházban: 22 darab, 60-70 négyzetméteres, egyszerű, de korszerű lakást és legális lakhatási jogviszonyt szerettek volna.

„Ebben a helyzetben, azt hiszem, egyértelmű, hogy saját erőből onnan kiemelkedni nem lehet, ezért kötelességünknek érezzük segíteni. A többes számot az egyházmegyében élő katolikusok nevében használom" – nyilatkozta 2013-ban a püspök. Lakópark létrehozását ígérte közösségi házzal, kápolnával és sportpályával.

Azt továbbra sem tudjuk, pontosan hol és mikor épülnének új lakások, vagy egyáltalán épülnének-e. Megírtuk: az Árpa és a Búza utca melletti terület nem beépíthető, mert védelmi rendeltetésű erdőzónának számít.

– Etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül szeretnénk szociális segítségnyújtást biztosítani. A modellértékű szakmai program kidolgozása folyamatban van – mondta Kothencz János, aki Kiss-Rigó László megbízásából koordinálja a projektet. Hozzátette, nemcsak arról van szó, hogy az egyházmegyétől segítséget kérő emberek otthonra találjanak, hanem például munkahelyet is keresnének nekik. Kerestük Nagy Mihályt is, aki semmilyen aktualitásról nem tudott beszámolni a programmal kapcsolatban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herendi porcelánnal emelte ki sminkjét

Egymás után nyeri az érmeket a nemzetközi és országos sminkversenyeken Mihály Orsolya Éva. 4-5 órát is edz naponta a modelljein, és elárulta, élteti a versenydrukk. Tovább olvasom