Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Elzárt radiátorral is lehet fűteni

Szeged - Hiába zárta el olvasónk a kisszobájában lévő radiátort, csak a fűtési szezon végén derült ki, hogy a termosztatikus szelep átengedi a meleget. A „fűtési rendszer hibája" Erzsikének 80 ezer forintba került.
– 2011-ben, a ház szigetelése után szerelték fel 55 négyzetméteres lakásunkba a költségmegosztót, addig évente 200 ezer forintot fizettünk a fűtésért. A korszerűsítéssel a havi csekkek mellé 2013-ban egy 80 ezer forintos elszámolót is kaptunk, amit már nem tudunk kifizetni – kezdte történetét szegedi olvasónk. A nyugdíjas nő kérte, szólítsuk Erzsinek, de teljes nevét ne írjuk le. Az asszony állítja, tavaly télen nem fűtötték a kisszobát és a konyhát, az elszámolás szerint mégis ők fizették a legtöbbet.

55 négyzetméterre 280 ezer forint lett az éves fűtésszámla. A szerző felvétele
55 négyzetméterre 280 ezer forint lett az éves fűtésszámla. A szerző felvétele

Elzárták a radiátort, mégis fogyasztottak

 – Három radiátorunk van. A házszigetelés után a régi csapokat a fűtőtestnél leszerelték, helyette termosztatikus szelepet raktak és hozzá elektronikus költségmegosztót. A konyhai és a kisszobai radiátort a múlt télen két hónapra elzártuk, ugyanis ott a férjem ragasztóval dolgozik, és emiatt folyamatosan szellőztetni kell. Kiderült, az elzárt radiátornál is pörög a fogyasztásmérő – mesélte Erzsike, majd megmutatta: „hópihe" állásban tartották az új szelepet. – Panaszkodtam a mérőt felszerelő „ista Magyarország Kft."-nél, ahol elmondták: a termosztatikus szelep zárt állásnál is átenged. Hogy ez megszűnjön, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. munkatársai a radiátor alsó csövére felszereltek egy hagyományos golyós csapot, így már valóban nem jut meleg víz a fűtőtestbe. Csakhogy a 80 ezres tartozás ettől nem tűnik el – folytatta Erzsike. A szegedi asszony megmutatta, annak ellenére, hogy elzárták az összes radiátort, 23 fok van a lakásban. – Ha fázok, egy elektromos kályhával fűtök, nem merem a szelepet kinyitni. A mérőt leolvasó kft. a hőszolgáltatóhoz küldött, a hőszolgáltató a közös képviselőhöz és a mérőt felszerelő kft.-hez. Egymásnak dobálják a labdát – magyarázta a nyugdíjas asszony. – Nem azt kérem, hogy a teljes tartozást engedjék el, hanem hogy ismerjék el, hibáztak – mondta búcsúzóul Erzsike.

Június 5-étől kötelező

Az Európai Unió 2012-ben elfogadott energiahatékonysági útmutatása előírja, minden uniós tagállamban 2014. június 5-étől mérhetővé kell tenni a lakossági fogyasztásokat. Azaz a víz- és gázóra mellé a távfűtött lakásoknak is kötelező lesz a mérés, amit legegyszerűbben a fűtési költségmegosztókkal lehet kivitelezni.

A Selyem utcai lakások elektronikus költségmegosztói úgy működnek, hogy a készülékek mérik a lakás levegőjének hőmérsékletét, valamint a radiátorét is. A hőmérséklet-különbség figyelembevételével az eszköz kiszámolja a fűtőtest hőleadását. A fűtési idény végén az ista Magyarország Kft. munkatársai leolvassák a „fogyasztást", a lakásokra lebontott listát megküldik a helyi hőszolgáltatónak és a közös képviselőnek is. A hőszolgáltató pedig a lista alapján elkészíti az elszámoló számlát.

A fűtési rendszer hibája

– A fűtési rendszer problémáira vezethető vissza a reklamáció. A panaszos többször is kereste társaságunkat, képviselőnk ezért november 13-án felkereste a hölgyet. A látogatás és tanácsadás eredménye, hogy olvasójuk a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-től megrendelte a radiátor alsó elzáró szelepét – közölte Gulyás Gergely. Az ista Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a már kiküldött elszámolást csak a társasház közös képviselőjének és a hőszolgáltató közös megrendelésére lehet módosítani. – Az ista csoport a világ vezető költségmegosztással foglalkozó cége. 25 országban 11 millió ügyfelünk van. Az elszámoló számlákat az ügyfelek talán 1 százaléka vitatja. Arra is volt példa, hogy a fogyasztó bizonyította igazát, ilyen viszont csak nagyon ritkán fordult elő – mondta Gulyás Gergely. A méréssel foglalkozó vállalkozás ügyvezető igazgatója ugyanakkor hozzátette, a reklamációk nagy része abból ered, hogy a fogyasztóknak a fűtési költség a legnagyobb rezsielem, és ez a jövedelmükhöz képest igen jelentős. – A fűtésrendszer megfelelő korszerűsítése nemcsak megtakarítást jelent, hanem megoldást több reklamációra is – közölte Gulyás Gergely.

Nem tudják kezelni

– Valóban átengedi a meleg vizet az új szelep, ha nincs golyóscsap a radiátoron – mondta a társasház közös képviselője. Jablonkainé Kasza Zsuzsanna úgy fogalmazott, a reklamációk abból erednek, hogy a lakók a radiátort nem tudják kezelni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszik az édesanya subasai házikóját is

22 millió forintot vett fel svájci frankban 2008-ban csopaki társasházi lakására egy szegedi nő, a fedezet a szegedi garzonja volt - a bank mindent visz. Tovább olvasom