Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Embercsempészet, illegális határátlépések Csongrád megyében

Szeged - Csongrád megye határ menti településein éveken keresztül sok gondot okoztak - a főként embercsempészek közreműködésével - illegálisan Magyarországra érkező külföldiek.
Az embercsempészet olyannyira virágzott, hogy gyakran kisebb buszokkal, akár 20-30 idegen is érkezett. Így a határőrizeti szerveknek nagy erőket kellett és kell a mai napig bevetni ezen tevékenység megfékezése, esetleg felszámolása érdekében. Ebben számíthatnak a helyi polgárőrök segítségére is, hiszen így elejét vehetik, hogy a legtöbbször éhesen, pénz nélkül érkezők a határ menti falvakban bűnelkövetés útján szerezzenek élelmet vagy éppen értékesíthető tárgyakat tulajdonítsanak el.

Csongrád megyében több településen a polgárőrség kiemelt feladata az illegális határátlépők, illetve a szervezett embercsempészetben érintett személyek felderítése, jelzése a határőrizeti szerveknek. Röszkén még mostanában is szinte napi rendszerességgel fognak el határsértőket. Mint Túró István, a Röszkei Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, továbbra is erős a migráció. Ezért napközben, de főként az éjszakai, hajnali órákban a határrendészekkel közösen járőröznek. A polgárőrök azonban a postáskísérések alkalmával, de az óvoda, iskola, posta, orvosi rendelő megfigyelése kapcsán sem feledkeznek el az idegenek „szemmel tartásáról". Az embercsempészek ugyanis gyakran a buszmegállóig juttatják el az éj leple alatt hazánkba érkezőket, onnan már önállóan kellene tovább haladniuk. A járőröző polgárőrök azonban amint meglátják őket, azonnal telefonálnak a határrendészet ügyeletére és ha kell feltartóztatják az akár csoportosan is buszra várakozókat. A határrendészettől, az eredményesség fokozása érdekében még éjjellátó készüléket is kaptak, így könnyebben felfedezhetik a gyanúsnak tűnő személyeket.

Ásotthalom hosszú ideig szintén a zöldhatáron érkezők kedvenc célpontja volt. Pőcze Levente, az Ásotthalmi Községi Polgárőr Egyesület elnöke azt hangsúlyozta: bár az utóbbi hónapokban csökkent a migráció, de a járőrözés folyamatos maradt. Az elmúlt években sok embercsempész irányításával érkező csoportot elfogtak, a szervező ellen eljárás is indult. Vélhetően ennek híre, a fokozott ellenőrzés ténye is meggondolásra késztette az illegális határátlépést tervezőket. A község lakói azonban nem feledkeztek el arról az időről, amikor az éhes határsértők alkalmanként besurrantak udvarukba és még lopásra is vetemedtek. Ezért a képviselő-testület szorgalmazza, hogy a helyi polgárőrség továbbra is aktívan vegyen részt a kritikus határpontok ellenőrzésében. Tíz polgárőr rendszeresen, pontos beosztás szerint - gyakran a polgárőr autóval – közös járőrszolgálatot teljesít a határrendészekkel. Ilyenkor használják a Mátrix police készüléket is. Ennek jó hasznát veszik a „mélységi" ellenőrzések alkalmával is.

Kübekházán az elmúlt hónapok szintén kissé nyugodtabban teltek, mint az azt megelőzőek, hangsúlyozta Hegedűs Zoltán, a Kübekházi Polgárőr Egyesület elnöke. Ebbe az irányba kevesebben próbálnak mostanában bejutni az országba. Ez a helyieknek is megnyugtató, mert a faluban kóborló ismeretlenek látványa néha aggodalmat váltott ki. Megtudtuk ugyanakkor azt is, hogy a Kübekháza- Óbéba- Rábé határpontnál található Triplex Confiniumnál a szokásos évi – magyar, román, szerb - határnyitás május 23-24-i programja kapcsán a kübekházi polgárőrök is ügyeltek arra, hogy az esemény rendben lezajlódjon.

Tiszasziget kedvenc célpontja az illegális határátlépőknek. Mint Huber Zsuzsanna, a Tiszaszigeti Polgárőr Egyesület elnöke elmondta néhány hete 17, korábban egy alkalommal 6, máskor pedig 9 személyt tartóztattak fel, illetve jelezték ottlétüket a határrendészeti szerveknek. A határsértők ugyanis szívesen veszik célba a messziről is jól látható tévétornyot, vagy a Tisza töltésen jönnek át a hajnali órákban. Elbújnak a faluban, majd a buszjárat indulásával, azzal tovább mennek. A határrendészek mellett a rendszeresen járőröző polgárőrök éber figyelmét azonban legtöbbször nem tudják kijátszani. Egy alkalommal négy hátizsákos férfi keltett gyanút, a polgárőrautóval követték őket, közben kihívták a határőröket, akik igazoltatták őket és kiderült, vízum nélkül, illegálisan lépték át a határt. Máskor a falu szélén látta meg a polgárőr az idegent, odahívták az ügyeletes határrendészt és együtt „kerítették be" a férfit, valamint két irányba elindultak, felkutatni annak társait. De a télen olyan eset is előfordult, hogy a Templom téren, a padon ülve találtak rá egy félig összefagyott férfira, két nőre és 3 kiskorú gyermekre. A polgárőr megsajnálta őket és amíg a határőrizeti járőrök megérkeztek, bevitte őket a polgárőr irodába melegedni, inni adott nekik, majd ott zajlott a kihallgatásuk is, azt követően szállították el őket. A megrázó esetek azonban nem indokolják, hogy a járőrök elnézőek legyenek velük, de az emberséges bánásmódhoz sem az ő részükről, sem pedig a határrendészek esetében nem férhet kétség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révész: A Piramis-korszaknak örökre vége

Szeged - Az 1975 és 1981 között a hazai rock- életben taroló Piramis együttes énekese, Révész Sándor új zenekarával koncertezik június 4-én este Szegeden, az ifjúsági házban. Interjú. Tovább olvasom