Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Emberkísérlet: A kis fogyás

Minden ember életében vannak pillanatok, amelyekben szembe kell nézni a tényekkel. Nehéz percek ezek, de elkerülhetetlenek. Vannak olyan tények is, amelyekkel minden reggel szembe kell nézni, mondjuk a tükörben.
A tény, amivel mondjuk nekem szembe kell néznem, egy ideje az, hogy – némi jótékony eufemizmussal élve – emberesedek. Sajnos a pocak csak apró és távoli falvakban jelent presztízst, a városban inkább az elkényelmesedett, kissé nemtörődöm és lusta férfiak szimbóluma. Ne ragozzuk: nem keltek túl dinamikus benyomást manapság.

Könnyű azt mondani, hogy le kell adni, és kész. Ülőmunka, ebéd a dobozból, éjszakai zabálás a tévé előtt, jókedvű sörözések más pocakosokkal. Csupa remek dolog. Elég nagy tehát a szembeszél a magamfajtának, ha le akar számolni az úszógumival, és el akarja kerülni, hogy a barátnője idő előtt apucinak szólítsa.

Néha az az érzése támad az embernek, hogy akik folyton arról papolnak, csak akarni kell, meg bárki képes rá, nem is tudják, miről beszélnek. Tudjuk mi jól helyettük is, mennyire nehéz ügy ez. Egy-egy fellelkesült kocogás január első hetében, aztán vissza a régi kerékvágásba. Most hideg van, most esik, inkább máshoz lenne kedvem, nem is akarok már lefogyni, így is jól vagyok. Mind nagyszerű kifogás, és elfogadható is. Sokan el is fogadjuk, ezért vagyunk ilyen kövérek.

Büfékben eszünk? Kólázgatunk? - Fotó: Karnok Csaba


Én már százszor belenyugodtam, hogy ez így marad, már ezerszer lebeszéltem magam a sportról, már milliószor nyugtattam magam, hogy egy-egy túrórudiból még nem lehet nagy baj, hogy egy kiadós vacsora után meginni pár sört még nem a világ. Ha tetszik, az akaratgyengeség és a kifogáskeresés szimbóluma vagyok, ami a fitt, egészséges életmódot illeti. Nézzünk szembe a tényekkel, ugye.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy így lettem én ideális alanya a következő hetek delmagyar.hu-s tesztjének. Valamiféle mikroreality-t indítunk ugyanis. Ennek lényege, hogy a szerző leszámol eddigi tohonya életmódjával. Mivel mindenki azt szajkózza, hogy ehhez a legfontosabb szakemberek segítségét kérni, én is megteszem.

Ha behúzom, végül is elmegy, nem? - Fotó: Karnok Csaba

A táplálkozás terén biztos van mit javítanom, ahhoz, hogy ezt felismerjem, elég belenézni a hűtőbe. Nem sok minden van benne. Utcán eszünk, ami éppen szembejön, azt faljuk be. A kamrában egy kis krumpli, egy kis olaj, ha megéheznénk. Fúj.

Abban, hogy ezen változtassak, egy táplálkozási szakember, úgynevezett dietetikus lesz a segítségemre. Lőrinczné Losoncz Tímeának nem lesz azonban könnyű dolga, koplalni és költekezni sem szeretnék, az csak letöri a lelkesedést. A mozgásban, edzésben is egy hozzáértő ember nyújt majd támogatást, egy edző. Persze nem kérjük tőle, hogy folyton ott lihegjen a nyakamban, elvileg csak némi iránymutatást ad majd, elmondja, mit kellene tennem. Az Izometria Sportstúdió edzőjének – aki elvállalta az esetemet – sem lesz egyszerű a feladata, hiszen a súlyzók például régóta taszítanak. Megmagyarázhatatlan undor fog el, ha csak rájuk nézek.

Ezt tényleg hagyjuk! Az őszinteségnek is van határa.
 Fotó: Karnok Csaba

Remélhetőleg mindkét szakember megérti majd az érveimet, és egy humánus programot állíthatunk majd össze. Ne legyen szenvedés a fogyás, nem igaz? Majd elfelejtettem, a delmagyar.hu főszerkesztője megígérte, heti egyszer kihív egy squashpartira, hogy ezzel is hozzájáruljon a sikeremhez. Ha ez nem sikerül, akkor semmi.

Első lépés, a mérlegelés

Az edzőterembe ezúttal csak mérlegelni mentünk, hogy kiderüljön, hány kilóról indulok. A tavalyi üzemorvosi mérlegelés alapján úgy 90-95 kilogrammosra saccoltam magam, de nem jött be. Fotós kollégám egyre csak tolta felfelé a súlyt, de a mérleg csak nem akart mozdulni. Egészen 99 és fél kilóig tolta fel, mire végre kilengett. Ez azt jelenti, hogy tavaly óta 4-5 kilogramm lopózott fel rám észrevétlen. Legalább lesz tétje – nyugtatom magam. Végül is a férfi száz kiló alatt nem is férfi. Ebből a férfiasságból kellene 15-20 egységet lefaragni a következő hetekben. Tartsanak velem!

100 kiló alatt nem férfi a férfi? - Fotó: Karnok Csaba

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Manyili 2009. október 30. 05:19
  „Minden a fejben dől el, ha valaki fogyni AKAR, akkor fogyni is fog, ha csak a környezetének szeretne megfelelni, akkor nem fog menni. Szerintem nem érdemes méricskélni, akkor jó, ha egyszer csak az ember jól érzi magát a bőrében... Akárhány kilósan... Sok sikert kívánok!
  (20 kilót fogytam.. :))”
 • 34. eva45 2009. október 19. 19:39
  „Norman_Bates
  Látom nem csak az igét hirdeted hanem teszel is az egészségedért. Van aki csak az észt osztja.
  Legalább rendbe jött a koleszterinszinted? Én biztos nem bírnám hogy grammozzam az ennivalót.
  Már alig várom az ünnepeket olyan jókat lehet enni. (De gonosz vagyok!)”
 • 33. Norman_Bates 2009. október 19. 15:40
  „30. hozzászólás flexsnake 2009.10.19. 14:44
  Nem biztos, hogy magadból kéne kiindulni, lehet, hogy neked olyan genetikád van, hogy a zsíroskenyértől is izmosodsz, de nem ez az általános. Ha a srác ugyanazt az a étrendet követi amit eddig, megfeszülhet akkor se fog fogyni,
  nem tudom milyen testmozgásra gondolsz? Biciklizés, futás az intenzív sport, mind-mind szénhidrátot használ, 1 gramm zsírt nem fog égni. (ezt hívjuk kardio edzésnek)
  Csakis az aerob edzés jó zsírégetésre, mert monotonitása és alacsony intenzitása révén a test át tud állni zsírégetésre, ilyenkor a zsír zsírsavakra bomlik és ezt használja az izom üzemanyagnak, abból meg napi 1 óra..... szar kajálás melett <moderálva> nem ér.
  Arról nem is beszélve, ha le is fogyna kb. úgy nézne ki mint a Schubert Norbi, az meg gondolom senki nem akar.
  Megfelel válaszként? Erről a témáról tudnék még beszélni, de nem az én feladatom, hogy bárkit is meggyőzzek, csak segíteni szerettem volna. Ha a téma érdekel valakit a Bodybuilding.hu-n talál bővebben, érdemes áttanulmányozni, az alapismereteket, az edző válaszol rovatot, a videomellékleteket.
  Még azoknak is akik nem akarnak "izomagyúak" lenni.”
 • 32. xcbcr 2009. október 19. 15:04
  „Elárulom, én a pékektől félek a leginkább. Egész nap gyúrnak.”
 • 31. flexsnake 2009. október 19. 14:46
  „Már látom ahogy kiskanállal mérik a fit 2000 táplálékkiegészítőt és a reggeli két ampulla zsírbomlasztó sem marad el... nagy baromság. Rendszeres mozgás és nem kell mindenféle szar diéta.”
 • 30. flexsnake 2009. október 19. 14:44
  „22. cáfold meg!”
 • 29. Norman_Bates 2009. október 19. 11:56
  „25. hozzászólás eva45 2009.10.18. 16:00
  "És Te úgy élsz ahogy leírod másoknak?" Igen, már egy éve nyomom így, bár nekem nem a súlyommal volt gond, hanem a koleszterinszintemmel, meg az, hogy erőnlétbe szar voltam.

  26. hozzászólás xcbcr 2009.10.18. 23:26
  :XDD, ezen jót röhögtem :)”
 • 28. koxos 2009. október 19. 10:26
  „gyúrunk wazeg?”
 • 27. eva45 2009. október 19. 09:22
  „26.xcbcr
  :-) Köszi! Én is elgondolkoztam ezen a néven.”
 • 26. xcbcr 2009. október 18. 23:26
  „eva45. látszik, hogy nem ismered a híres Norman Bates-féle edzéstervet.
  A gyakorlatot a fürdőszobában kell végezni az anyukánktól kölcsönkapott hálóköntösben, nőknek ajánlott apu régi fürdőköpenyét kölcsön venni. A lényege kb egy pálcával a kézben szeletelő mozdulatokkal kell csapkodni a zuhanyfüggönyt. Régebben kést használtak, de a gyakori balesetek miatt mára már csak fapálcikát, vagy fagyasztott túrórudit használnak.”
 • 25. eva45 2009. október 18. 16:00
  „24.Norman_Bates
  Köszönöm a tanácsot de én az újságíró úrnak írtam hogy tartani kell "majd" súlyát.
  És Te úgy élsz ahogy leírod másoknak?”
 • 24. Norman_Bates 2009. október 18. 15:36
  „23. hozzászólás eva45 2009.10.18. 15:17
  "De ha sikerül a fogyás tartani is kell a súlyt. Vagy ne gondolkozzak ennyire előre?"
  Úgy, hogy el kell felejteni a hamburgerezéseket, meg a csipszezést meg mindenféle félrezabálást. Grammpontosan kiszámolni mennyi CH-ra van szükség, és ezt jó minőségű ch forrásból fedezni (krumpli, rizs).
  Ha nem jön az izom-> Szénhidrát följebb, zsírosodásnál meg lejjebb vesz, ... ez tényleg ennyire bonyolult?”
 • 23. eva45 2009. október 18. 15:17
  „Ennyi szakembert egy helyen! Mindenki megírja a tuti tippet csak válogatni kell.
  De ha sikerül a fogyás tartani is kell a súlyt. Vagy ne gondolkozzak ennyire előre?”
 • 22. Norman_Bates 2009. október 18. 15:10
  „16. hozzászólás flexsnake 2009.10.18. 11:20
  Amit írtál az egy nagy baromság.”
 • 21. Norman_Bates 2009. október 18. 15:05
  „14. hozzászólás Mike3 2009.10.18. 08:20
  A te hozzászólásod van a legközelebb a jóhoz! Az éjszakai pufirizst leszámítva, 6 után nem nagyon kéne ch-t tolni, meg aztán a magas ismétlés szám is jobb, főleg kezdőknél, 20-30 as az ajánlott, mellre is, lábra is, aztán lehet lejebb vinni 10 körülire(az alá nem!), de a kisebb izomcsoportokra meg jobb a 20.
  Mivel a túl alacsonynál, ha még nincs meg a kontroll bedolgoznak a segédizmok, először meg kell tanulni szabályosan edzeni, ez pedig sokkal fontosabb mint mázsás súlyokkal bohóckodni. Viszont túl kicsi súlyal se szabad, mert akkor meg izomvesztés lesz. Szóval nem is olyan egyszerű ez , mint ahogy sokan képzelik :)”
 • 20. Szacsics 2009. október 18. 14:57
  „Kérlek.”
 • 19. BSC 2009. október 18. 14:52
  „Kösz a gyíkozást. Nagyon hiányzott már egy paraszt.”
 • 18. Szacsics 2009. október 18. 14:36
  „Ha ez a kis gyík kizárólag fogyni akar, akkor elég neki a rendbetett étrend, egy doboz glutamin, és egy futógép, amin heti 3szor 1 órát gyalogol (nem fut!) oszt kész.”
 • 17. KatieCat 2009. október 18. 13:23
  „Nyár elején három hetes életmód táborba küldtek minket a szülők húgommal. Utáltam, utálom most is. De azóta több mint 12 kg-t fogytam. És lényegében csak suliba járok el, mint eddig. Anya meg egészségesen főz-süt, amit lehet. És még jól is lakunk, meg finom. Szóval nem lehetetlen fogyni.”
 • 16. flexsnake 2009. október 18. 11:20
  „Alapjában véve hibás a hozzáállás. Ha csak le akarja adni azt a pár kilót, nem kell semmit tenni. Ugyanúgy zabálhat kétpofára. Mozgást kell növelni. Futás, lassu kocogás, torna. A súlyemelés csak a súlyt növeli tovább. Mozgás a titka. Ahhoz meg nem kell semmi csak egy jó futócipő.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitották a Chagall-táralatot Szegeden

Szombattól három héten keresztül, vagyis november 8-ig láthatja a közönség Marc Chagall képeit a… Tovább olvasom