Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Emberkísérlet egy tápéi tanyán

Szeged - Külső segítség nélkül, teljesen önfenntartó módon próbál megélni egy Tápé környéki tanyán Paulovics Péter. A kísérletnek az is része, hogy hagyományos módszerrel gyújt tüzet, és saját maga épít házat, kemencét.
– Két dolog van. Szeress a szabadban lenni; engem megnyugtat, és fizikailag rendben tart. Jobban érzem magam otthon, mint a városban, ott nem tudtam megtanulni, milyen rugóra járnak a dolgok. Itt egyértelműbb. A másik, hogy értsél hozzá. Nehezen adja meg magát a föld, de ami magától jön, az nagyon jön – foglalta össze Paulovics Péter egy hosszú beszélgetés lényegét és több év tapasztalatát.

A biológus, aki a Csemete egyesület társelnöke volt, Tápé határában él egy tanyán. Kísérletezik: önfenntartó akar lenni. Annyira, hogy külső segítség nélkül is meg tudjon élni, és lehetőleg egyáltalán ne legyen szüksége pénzre.

Infrastruktúra nincs a tanyán, tehát rezsiköltség sincs. Péter náddal fűt, és faggyúgyertyával világít. A petróleum vésztartalék. Az ásott kút vizét öntözésre használja, az ivóvizet artézi kutakról viszi, kerékpáron. Zöldségeket termeszt, gyümölcsöst nevel. Kísérletezik, nemesít, mert – mint mondta – minden mag külön genetikai kombináció, 10 év alatt kifejlődik a körülményekhez leginkább alkalmazkodni képes típus. A kunyhó – amelyben már két telet kihúzott – oldala úgynevezett paticsfal, amely sárral vagy agyaggal betapasztott vesszőfonadék alkotta falat jelent. Az építésben barátok segítettek, de a kemence saját készítésű. Az ajtóban birkabőr, a kunyhó előtt orgonabokrok.

Paulovics Péter önfenntartó módon próbál boldogulni. Fotó: DM/DV
Paulovics Péter önfenntartó módon próbál boldogulni.
Fotó: DM/DV

– Ez kísérlet arra, hogyan lehet elszakadni. Függetlenebb vagyok, mint az átlagember, mert nincsenek gyerekeim. Megtehetem, hogy hetekig nem megyek haza Szegedre. Csalódtam a civilizációban. Fő hivatásomat, a természetvédelmet sem találtam elég hatékonynak.

Paulovics Péter szerint, ha megfelelően gazdálkodik valaki, egy családra 5 hektárnál kisebb terület elegendő. Nem csak az ehető ugyanis, amit kapálni, óvni, öntözni kell, hanem például a vadon növő pásztortáska, keszegsaláta, fényes laboda, szegfűgomba, kucsmagomba is.

Állatok egyelőre nincsenek – kivéve a macskát, amelyet, ahogy viccelődve megjegyezte, beszélgetni tart –, mert nem tud állandóan a tanyán lenni. Többek között például azért, mert Makón énekel egy kórusban.

A 43 éves férfi felesége Szegeden lakik, ezért Péter egyedül van a tanyán, de nem tervezte, hogy remete lesz. Szerinte közösségre szükség van, mert a munkát meg kell osztani, a megszerzett tudást át kell adni. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a saját teljesítményével, így válaszolt:

– Ha azt nézem, hogy mi a várható élettartamom, sokkal jobban kéne haladnom. Mindig késében vagyok mindennel. Akartam régi módszerrel bőrt kikészíteni, de hihetetlen, mennyi időt vett el, és jött az ásás, ami fontosabb volt. Nem lehet ennyi frontot tartani.

Olvasóink írták

119 hozzászólás
 • 119. hajdugab 2010. május 11. 22:32
  „Kedves Fórumozók!
  Van szerencsém személyesen ismerni, sőt barátomként tisztelni Paulovics Pétert, így sokkal többet tudok, róla, mint ami egy ilyen cikkből kiderülhet.
  Én is írtam egy cikket Péterről (én neveztem el sírhegyi remetének), de azt nem közölte a DM.
  Igaz az én cikkemnek nem volt ilyen hangzatos címe. Ez a cím egy pár embernél kiverte a biztosítékot, mert a cím alapján másmilyen emberkísérletre gondoltak.
  Péter valójában saját magán kísérletezik, de nem a saját maga, hanem a többi ember érdekében.
  A kísérlet tulajdonképpen arról is szól, hogy hogyan maradhat fent az emberiség egy (sokak szerint hamarosan bekövetkező) ökológiai katasztrófa esetén.
  Adhatta volna Gonda Zsuzsa azt a címet is, hogy biodiverzitás, vagy ökotanya, de akkor valószínűleg kevesebben olvassák el.
  A nagy érdeklődésre való tekintettel, szerintem sorozatot kellene belőle írni, akkor minden olyan kérdésre választ kaphatnának az érdeklődők, amik egy ilyen rövid kis cikkből nem derülnek ki, és talán a kétkedőket is sikerülne megnyugtatni, hogy Péter barátom nem őrült, és nem adócsaló. (Persze egy kicsit én is őrültnek tartom, mert erre a kísérletre rámehet az egészsége is, de tiszteletre méltó őrültnek, akitől minden héten tanulok valamit.) Miért lenne adócsaló? Mi után fizetne adót?
  Tulajdonképpen pedig Általános forgalmi adót ő is fizet, mint mindenki, ha vesz valamit, hiszen most még sok mindent ő is pénzért szerez be.
  Valaki azt írja, hogy biztosan kirúgta a felesége. Nos akkor mi van azokkal, a kamionosokkal, katonákkal, vendégmunkással, aki szintén nem alszik otthon minden este? Ettől még jó lehet egy házasság.
  Végül a kórusról, amiben Péter minden kedden este énekel: ez a Makói Városi Vegyes kar, (ez a reklám helye) A feleségem Gilinger Ildikó a karnagy, és szeretettel lát mindenkit, aki szeret. és-vagy tud énekelni. Jöhet akár Makóról, akár Szegedről, akár a Tápéi réten lévő tanyájából.
  Ő is azt mondja, hogy a cikk főszereplője nagyon jó fej, nem mindenki teszi meg, hogy 30 km-t biciklizik azért, hogy énekelhessen egy kórusban. Péter pedig egy próbáról se hiányzott, akár hideg volt, akár eső, akár hó.
  hágé”
 • 118. Ciluska 2010. május 10. 17:51
  „Bár nem céloztam valakinél mégis célba talált. Van egy ősi kínai közmondás ami szabad fordításban kb. így szól, "Úgy nyilatkozz mindig másokról, hogy ne fájjon ha rólad mondanák ugyanazt"”
 • 117. aremetemarfoglaltvolt 2010. május 10. 16:12
  „Kedves Jozko!

  Szépen megirt hozzászólásomat az utolsó végigolvasás közben - gondolom - az oldal "frissülése" (?) törölte. Most ennyire van lelki eröm.

  Paulovics Péter”
 • 116. jozko 2010. május 09. 21:32
  „113 Ciluska- Gondolom, ez az anyakönyvezett neved, mert hát olyan nagyon kiállsz a névviselet mellett...Egyébként Te hogyan állapítod meg, mi a negetív és mi a pozitv hozzászólás?? Mindenkinek szabad hozzászólási joga van ezen az oldalon. Sokaké nagyon is eltér például az enyémtől, de eszemben sincs pozitív-negatív jelzőket osztogatni! Azt pédául gondoltam volna, hogy ez itt nem a reklám helye, de a főszereplő maga hozta szóba az egyesületét. Ettől kezdve még inkább.....ironikusnak.....érzem ezt a bohóckodást. Ez az én véleményem. Nem sérti senki személyiségi jogait-különben kimoderálnák. Ő a cikk megjelentetésével /hozzájárulásával/ kitette magát ennek, ami most zajlik körülötte. Azért sajnálni hadd ne kelljen már őt! A Te véleményedet sem pozitívnak, sem negatívnak nem tekintem. Egy a sok közül...”
 • 115. kugel 2010. május 09. 21:07
  „112.csiperke73

  Eszedbe jutott az valaha hogy mi lenne akkor ha egyik napról a másikra megszünne az áramszolgáltatás,és nem lenne benzin sem?Akkor bizony saját magadnak kellene kenyeret sütnöd,mindenféle primitív dolgokon múlna az életed.Sztem kettőtök közül nem Péter a csaladó.;)”
 • 114. misty.cum 2010. május 09. 20:53
  „Nagyon sokan élünk ilyen kísérletben. Az ételt magunknak termeljük, ha magot még tudunk venni, dolgozunk mint a barmok, este kályhán melegítjük a fürdővizet, melegítjük a paprikás krumplit, villanyt, és gázt már régen kikapcsolták, boltba legfeljebb heti egy alkalommal járunk, és csak kenyeret, tejet veszünk.
  Viszont nem lopunk senkitől semmit.”
 • 113. Ciluska 2010. május 09. 20:41
  „Én szívesen elmennék egy ilyen jellegű beszélgetésre, de lehet, hogy azok akik negatív véleményeket írtak nem mernék felvállalni az arcukat, nevüket, mert ahhoz bátorság kellene. Az meg lehet, hogy kevés van náluk, mert csak így névtelenül nagy a szájuk. Nem akarom a védő angyalt játszani, de előbb mindenkinek legalább annyit fel kellene mutatni, amennyit Péter, hogy méltók legyenek arra, hogy egyáltalán kritizálhassák őt.”
 • 112. csiperke73 2010. május 09. 19:48
  „kicsit csaladó a bácsi”
 • 111. pEtya 2010. május 09. 18:18
  „Kommentelő remete :D jó irányba haladsz ... celeb születik :D”
 • 110. jozko 2010. május 09. 17:56
  „Tisztelt Paulovics Péter, alias CSEMETE-REMETE, vagy Testületi Robinson! Összefoglaló véleményemet /107/ tisztelettel bár, továbbra is fenntartom! Mint kommentjeimben jeleztem nem tartom magam tévedhetetlennek, mindenki véleménye érdekel, köztük az Öné is! Névaláírásával jegyzett hozzászólására nem névaláírással válaszolok, kérem , ne vegye ezt modortalanságnak! Ezt a műfajt az anonimitás teszi érdekessé-és hogy ez ne fajuljon el, arról a moderátorok gondoskodnak!? Egyébként sem nem illő, sem nem érdemes nyílt kártyákkal játszani ott, ahol mások is diszkréten takarják a lapjaikat-még játékrontónak tűnnék! Ön viszont saját elhatározásából állt nyílt sisakkal a nyilvánosság elé. A véleményemet ismeri, várom az Önét. EZ előtt a nyilvánosság előtt, ahol ízeke szedtük Önt! Tisztelettel : Jozko”
 • 109. jozko 2010. május 09. 17:16
  „Tisztelt Paulovics Péter! Az összefoglaló véleményemet /107/ továbbra is fenntartom! Az önére is -és mint jel eztem hozzászólásaimban- kíváncsi vagyok. Itt, ez előtt a nyilvánosság előtt, ahol eddig is ízekre szedtük önt. Névaláírásával jegyzett kommentjére nem névaláírással válaszolok. Ne vegye modortalanságnak, ennek a műfajnak az anonimitás az életben tartója. Akik visszaélnek vele, azoknak a véleménye indifferens. Tistelettel: Jozkó.”
 • 108. aremetemarfoglaltvolt 2010. május 09. 17:05
  „Kedves Hozzászólók!

  Bejöttem a civilizációba, átfutottam a hozzászólásokat, mert ajánlották. Megérte. Sokakat irásra késztetett a cikk, bár én nem tudom, itt mi számit soknak. Persze sok a félreértés, ezt gondolom, Önök is tudják, mint ahogyan azt is, egy ekkora cikkben egy ilyen témát nem lehet részleteiben kifejteni. Én elégedett vagyok a cikkel (a cimével is), köszönöm Gonda Zsuzsának (ha olvassa), jól sikerült összefoglalnia. Ha tényleg érdekli az ügy a hozzászólókat, én azt tudom ajánlani, hogy szerette egyesületem, a CSEMETE megszervez valahol, valamikor egy beszélgetést. Én magamtól a köszönésen kivül nem mondanék semmit, hanem válaszolok annyi kérdésre, amennyire idönk és energiánk van. Az idöpontot jó elöre, mondjuk itt közölném.

  Várom a véleményeket, van-e igény.

  Üdvözlettel: Paulovics Péter”
 • 107. jozko 2010. május 09. 12:32
  „Hááát, folytatódjék a százszor tört varázs... A cikk hangvétele, a szituáció számomra továbbra is dilettantizmust, magamutogatást sugall. De el is gondolkodtat ez a sok komment: az elmagányosodás, az önént vállalt vagy kényszerűségből elviselt elidegenedés sajnos társadalmi méreteket ölt, családon, társadalmon belül, még akkor is, ha nincs fizikai eltávolodás és csak karnyújtásnyi a távolság. De csak nem akar kinyúlni az a segítő kéz... És ezt az emberek a legkülönféleképpen élik meg, vagy demonstrálnak ellene...mint látható... Ilyen aspektusból nézve gratulálok a cikk írójának és a k"kísérleti" alanynak!”
 • 106. zanane 2010. május 09. 09:08
  „Szánalmas hozzászólások kerülnek ide fel! A parasztokat meg nem kell lenézni, sokkal keményebb munka az, mint amit egyesek művelnek seggen ülve. próbáljátok már ki ezt is aztán magyarázzatok! egy nap után meghalnátok.az meg, hogy most milyen ruha van a csávón, van e rajta karóra, használ e biciklit meg mivel fújja fel a kerekét ezek is csak rosszindulatú megjegyzések. az őskorban kérem ott lehetne totál mindentől elszigetelődve élni. és hogy ki fizeti a nyugdíját meg a tb-t? már bocs, de a kisebbségi pajtásoktól sokkal jobban sajnálom, mint egy ilyen embertől! lehet mindenkinek magába nézni.”
 • 105. pEtya 2010. május 09. 08:32
  „EMBERKÍSÉRLET ... feljelentést tettek már? :D

  Nem kell bulvárszar!”
 • 104. Mignon 2010. május 09. 03:02
  „Mivel Ön nem valaszolt nekem ezideig, igy
  csak talalgatni tudok.

  Ön, egy önellato paraszt remete.”
 • 103. Mignon 2010. május 09. 01:04
  „Bizonytalan lettem magam is!

  Kedves Paulovics Peter!

  Ön, egy "remete", vagy egy
  "önellato paraszt"?

  Kerem Önt, vilagositson fel bennünket!”
 • 102. Mignon 2010. május 09. 01:01
  „Van idaig több mint 100 hozzaszolas.

  De, 2 különbözö dologrol vitatkoznak a kedves Hozzaszolok!

  Egyik, beszel a "remete"-segröl,
  a masik, az
  "önellato parasztrol" ! (jo ertelemben!)

  Ez, ket különbözö dolog, amely nem fer e cikk keretebe!”
 • 101. E! 2010. május 09. 00:12
  „Tisztelet a srácnak. Dédapámék a nyolcvanas években sem voltak hajlandóak bekötni a vizet és a gázt, a villanyt még csak-csak. Udvarban pedig ott figyelt a kukoricagóré, a kocsiszín és a pottyantós retyó. Egész életükben ezzel a infrastuktúrával éltek, és mivel képesek volak rendben tartani, megérték a 80 akárhány évet.
  Én is elgondolkozom olykor, milyen jó lenne kimenni tanyára pár km-re Szegedtől. Mondjuk én azért némileg máshogy csinálnám:
  - A fal az bizony tégla. És szigetelt. Alappal. (90 év után szétrohadós vert falból épp eleget láttam)
  - Sörös dobozokból készített napkollektoros srácok voltak a SZIN-en is, nem messze a Csemete bódéjától. Ezek szerint nem volt olyan hatékony a tudásátadás a civil faluban :P
  - Én bizony körbeárkolnám a tanyát. Jó a belvíz és az egyéb népelemek ellen.
  - Mi az, hogy nincs kutya?! Akkor mi melegíti a macskát?!
  - Akkor már valóban lehet tyúkot, disznót, tehenet, libát, kacsát, kecskét vagy birkát tartani. Meg lovat. Előbbiekből tojás meg pörkölt, utóbbival meg egyszerűbb a szántás :)
  - Mondanom se kell: a mikrós internet ott virítana a tetején (sávszél márpedig kell), tv-m most sincs.
  - Szóval kell az áram is. És a víz is.
  - Gyümölcsfák, gyümölcsbokrok. Kökény. Még több kökény. Soooook kökény. Meg eper, málna, biszke. Ez végül is most is megvan, gimis koromban ültettem tele a kertünket (elég nagy kert), faiskolában-piacon-öreg bácsinéniknél olcsón lehet bevásárolni telepítőanyagból. Ja, ibolya is kell.

  Kaszás dolog:
  Volt szerencsém pár éven keresztül kaszálni jófajta tarackot (sokkal jobb, mint a pázsitfű, mert nem hajlik el), a kaszával csak az a baj, hogy aszimmetrikusan "gyúr" vele az ember.”
 • 100. török 2010. május 08. 20:44
  „Tetszik a cikk, nagyon jó az egész, csak a címe szar. Minden tisztelet a csávónak. :)”
119 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatást lehet kérni őshonos állatokra

Szeged - Idén először védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták támogatására… Tovább olvasom